{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Upoznajte Bena: Nasmejan, ne ide po splavovima i “faca” je na ostrvu Majote - tamo je samo jedan pre njega bio fudbaler

/ Izvor: mozzartsport.com
Zvezda dovodi igrača koji ima zanimljivu fudbalsku i životnu priču
Upoznajte Bena: Nasmejan, ne ide po splavovima i “faca” je na ostrvu Majote - tamo je samo jedan pre njega bio fudbaler
"Ben"

El Fardu Ben Nabuan. Ili samo Ben. To je fudbaler koji će prema informacijama našeg portala potpisati trogodišnji ugovor s Crvenom zvezdom. Crveno-beli će ga otkupiti od Olimpijakosa za 500.000 evra. Radi se o veoma zanimljivom momku sa inspirativnom i zanimljivom životnom pričom, tako da smo uz pomoć kolega iz Grčke uspeli da saznamo nešto više o njemu, njegovom životnom i fudbalskom putu, te ljudskim karakteristikama i kvalitetima.

Ben je veoma popularan na svom ostrvu Majote u Indijskom okeanu, koje je blizu Komorskih ostrva i ima populaciju od 220.000 ljudi. Veličina njegovog ostrva je 376 kolometara kvadratnih i ono pripada Francuskoj. Zato Ben jako dobro govori francuski jezik pa će moći da komunicira recimo sa Le Talekom, Vujadinom Savićem, Gelorom Kangom

Prve fudbalske korake je napravio u lokalnom klubu RC Barakani i postao je kasnije tek drugi (!) stanovnik Majotea koji je profesionalno počeo da se bavi fudbalom (prvi je bio Tufali Maulinda, igrao za Marselj, Bastiju i još francuskih klubova).

Naše kolege iz Grčke koje su imale prilike da razgovaraju sa Benom kažu da je fin momak, jedan od onih koji se stalno smeju. Uvek je spreman na šalu sa saigračima sa kojima je imao dobar odnos. Ono što Zvezdi može da bude jako važno - nikada nije bio poznat po ispadima van terena, iako je Atina poznata kao mesto gde možete dobro da se provedete. A znamo kakvi su izazovi Beograda koji ga čekaju.

Takođe, bilo je kašnjenja plata dok je bio u Panioniosu i nije pravio problem zbog toga, što je takođe bitna stavka gledajući srpske finansijske mogućnosti. Kada su fudbalski kvaliteti u pitanju, ističu njegovo dobro čitanje i napadanje praznog prostora.

Mali heroj svoj ostrva napustio je domovinu sa devet godina, otišao je u Francusku gde je kasnije igrao za Le Avr koji je poznat po proizvodnji dobrih igrača, a kasnije i za manje poznat klub Van odakle je posle otišao u Grčku u tim Veriju.
"Odrastao sam i počeo da igram fudbal na Majote Ajlendu, na Komorskim Ostrvima. Tamo sam igrao i druge sportove. Putovali smo u Francusku najviše iz porodičnih razloga. Sve vezano za fudbal počelo je naravno s mojim ocem. On je igrao amaterski i zarazio me s fudbalom. Od tada sam polako okušao svoju sreću".

Menadžer mu je jednog dana došao sa idejom i predložio da ode da igra u Grčkoj, a Ben je to s osmehom prihvatio. Visina tog transfera bila je samo 30.000 evra. Njegova mesečna plata - 4.500 evra. Kada se posle 10 godina odsustva vratio u svoje mesto za vreme praznika, napravljena je proslava u njegovu čast.

Posle Verije, gde je igrao od 2013. do 2015. godine, preselio se u Olimpijakos. Tu je bio sve do sada, s tim što je proveo pozajmice u Levadijakosu i Panioniosu. Kako je išla priča u Olimpijakosu?

Španac Mičel koji je tada bio u Olimpijakosu nije imao vere u Bena. Kasnije mu je, posle povratka s pozajmica, Besnik Hasi ipak dao veću šansu da se dokaže, a veliki problem ranije kod ovog igrača bila je i povreda koja ga je odvojila van terena na sedam meseci. Pre dolaska Hasija na klupu 9. juna 2017. godine pominjalo se čak i da Notingem Forest želi da dovede Bena u svoje redove, sam igrač nije imao ništa protiv igranja u Engleskoj, ali je dolazak Hasija promenio stvari i Ben je ostao u Olimpijakosu. Potom su došla i ona dva gola Partizanu kada je praktično izbacio crno-bele iz kvalifikacija za Ligu šampiona... Ostalo je istorija.
"Moja tajna? Mnogo rada! Kada imaš potencijal i trudiš se konstantno - napredovaćeš. Ići ćeš visoko. Radio sam mnogo da bih stigao do Olimpijakosa. Pa da prebrodim povredu koja je iza mene bila. Sa svojim radom i sposobnostima sam stigao gde jesam. Mnogo sam želeo ovaj gol koji posvećujem mojoj supruzi i deci koji su uvek uz mene", rekao je jednom prilikom Ben govoreći za grčku Gazetu.

Tokom pozajmice u Panioniosu u sezoni 2016/2017 na 34 meča dao je devet golova kod Vladana Milojevića. Najbolja sezona u karijeri mu je do sada ona prva u Veriji u sezoni 2013/2014 kada je postigao 15 golova. Ove sezone je imao samo dva nastupa za Olimpijakos u grčkoj ligi, a na terenu je proveo 70 minuta. Ta činjenica mu je verovatno i pomogla da se odluči na promenu sredine.

Možda je i sudbina htela da tokom boravka u Panioniosu upozna Vladana Milojevića koji je tada tamo radio. Milojević od tada ceni njegove igračke i ljudske kvalitete i sigurno je ta veza i najvažnija kada je ovaj transfer u Crvenu zvezdu u pitanju. Bio je želja trenera Crvene zvezde u ovom prelaznom roku. I ta želja mu se ispunila.

Sada se otvara Benovo novo poglavlje…

Piše: Strahinja Klisarić;
Foto: Star Sport.

Najnovije vesti


×