Neuništivi + vanzemaljac sa Kube = IMPERIJA! Finale za anale, Italijani dugo neće znati kako su izgubili...

Vreme čitanja: 3min | ned. 13.05.18. | 22:47

Kakav meč i kakva drama u finalu Lige šampiona!

Odbojkaška imperija iz Kazanja je bila na kolenima ali se gordo uzdigla i sačuvala tron neverovatnim preokretom.

U jednom od najzanimljivijih odbojkaških finala ikad viđenih, Zenit iz Kazanja je odbranio titulu šampiona Evrope pobedom nad italijanskim Lubeom 3:2 (29:27, 18:25, 23:25, 25:23, 17:15). Italijani su imali 2:1 vođstvo u setovima, 11:7 u tajbrejku, meč loptu, ali uzalud...  Najbolji tim sveta, prevdođen najboljim igračem planete Vilfredom Leonom je pokazao zašto su to što jesu.

Izabrane vesti

Nakon što je u polufinalu deklasirao Peruđu - koja je pre sedam dana pobedila Lube u finalu italijanskog šampionata - očekivalo se da Zenit večeras ima lakši zadatak. Ali Lube je odigrao sjajno i došao nadomak pobede. Kako je nije ostavrio, verovatno ni njima nije jasno. Niti će im još dugo, dugo vremena biti jasno kako su prokockali šansu da postanu prvaci Evrope...

Odbojkašku dramu je najavio već prvi set u kojem je Lube greškama proćerdao dve set lopte, a Zenit iskoristio svoju treću. Italijani su se uzdigli u drugom setu i posle 17:16 ušli u seriju. Rusi su grešili, Leon je zaustavljen i Lube je ubedljivo osvojio set.

U trećem setu je italijanski tim bio još bolji, blistao je u bloku kapiten Dragan Stanković i Lube je poveo 17:12. Rusi su se vratili u igru, smanjili na 23:24, preživeli jednu set loptu, ali drugu nisu kada je srpski as Dragan Stanković neodbranjivo smečovao.

Natsavio je Lube bolje da igrai u četvrtom setu, Osmani Huantorena je sjajno napadao i Italijani su poveli 16:13. Međutim, sjajni Maksim Mihajlov je ostavio Ruse u životu i preokrenuo na 22:21. Vilfredo Leon je bio nemilosrdan na set-lopti i ušlo se u tajbrejk.

Ni prokockana šansa u četvrtom setu nije pokolebala Italijane. Opet su bolje počeli i kada su poveli 11:7, izgledalo je da je gotovo. Ali neuništivi Zenit je odbijao da umre. Usledila je serija na Butkovim servisima i izjednačenje. Lube je prvi stigao do set lopte na 14:13, nije je iskoristio, o poenima su odlučivali video čelendži i na kraju je neverovatni Leon asom na liniju iskoristio drugu Zenitovu meč loptu!

Ruski tim je osvojio četvrtu uzastopnu titulu prvaka Evrope, petu ukupno. Junak pobede je bio fantastični Vilferdo Leon sa 33 osvojena poena uz procenat uspešnosti u napadu od 59 odsto. Leonu je ovo bio i poslednji meč u Ligi šampiona za Zenit. Najbolji odbojkaš sveta se seli u Peruđu sa kojom će naredne sezone biti najveća pretnja imperiji iz Kazanja. Pored njega, sjajni Mihajlov je osvojio 24 poena, a Anderson 11. Mihajlov je izabran i za MVP igrača finalnog turnira.

Kod Lubea je Cvetan Sokolov osvojio 29 poena, ali je uprskao na kraju kada se odlučivalo. Fenomenalan je bio i naš Dragan Stanković sa 19 poena, šest blokoba i 65 odsto uspešnosti u napadu. Uteha Stankoviću je da se kao jedan od dvojice srednjih blokera našao u idelanom timu Lige šampiona. Drugi je takođe Srbin - Marko Podršačanin iz Peruđe. Primači su Osmani Huantorena i Vilfredo Leon, korektor je Cvetan Sokolov, tehničar je Zenitov Aleksandar Butko, a libero Ženja Grebenjikov.  

Finale:

Zenit Kazanj –Lube Ćivitanova 3:2 (29:27, 18:25, 23:25, 25:23, 17:15)

Meč za treće mesto:

Peruđa – Zaksa Kozle 3:2 (17:25, 29:27, 19:25, 25:23, 15:7)


tagovi

Vilfredo LeonOK ZenitLubeDragan Stanković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara