"Sporna zihernadla i fantomski trag"
"Sporna zihernadla i fantomski trag"

Odbijeni smo jer bi Amerika ostala bez dve medalje! Pravila su glupa! Nema dokaza da smo izgubili (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 12.08.17. | 09:32

Šta se sve dešavalo iza zatvorenih vrata, ono što nije moglo da se vidi u prenosu

Sporna zihernadla i fantomski tragMilorad Čavić 2008. u Pekingu - Ivana Španović 2017. u Londonu.

U oba slučaja zvanično obrazloženje je da je elektronika presudila našim asovima i odvojila ih od zlatnih medalja.

Izabrane vesti

Što, suštinski jeste tačno, ali teoretičari zavere će verovatno opet posegnuti za obrazloženjem koje je ponudila i naša rekordera u skoku udalj. Jednostavno, zemlja porekla „ne dozvoljava joj“ da pobedi, što je između redova pokušao da obrazloži Atletski savez Srbije, uveravajući da je skok naše atletičarke iz šeste serije finala na Prvenstvu sveta bio dovoljan za zlatnu medalju.

Nije, međutim, vredela ni žalba dostavljena Svetskoj atletskoj federaciji odmah po okončanju takmičenja, koje je moglo da ima i drugačiji epilog da je priznat skok duži od sedam metara. Na krajui 6,91, koliko je, navodno, pokazao trag u pesku, u koji je najpre pao broj otkačen sa trikoa naše rekorderke.
Zbog papirnog broja lošeg kvaliteta, koji je ostavio trag u pesku, naša šampionka ostala je bez zlatne medalje. Atletski savez Srbije se na ovu odluku žalio, ali je po mišljenju komisije, žalba ODBIJENA! Jer kako „oni“ navode to bi dovelo do žalbe Američke federacije koja bi ostala bez dve medalje u ovoj discplini, pa je samim tim „lakše“ da se odbije naša žalba“, piše na zvaničnom sajtu ASS.

Podsetimo, Ivana Španović je ostvarenjem iz druge serije (6,96) završila kao četvrta. Ispred nje su, bar tako kaže elektronika, plasirane Britni Ris (SAD, 7,02), Darija Klišina (Rusija, 7,00) i Tijana Bartoleta (SAD, 6,97).
Odmah po izlasku rezultata na semaforu videli smo da nešto nije u redu  i momentalno smo uložili žalbu prema pravilima glavnom sudiji na disciplini i potom se uputili u sobu gde se radi video merenje. Na tom snimku se ne vidi da je takmičarski broj ostavio trag, već samo da postoji distorizija peska. Čak ni meriocima nije bilo jasno koja je početna tačka odakle treba izmeriti, jer je ta distorzija toliko minimalna, međutim morali su da odrede tačku za koju smo smatrali da je osnova za rezultat i tako smo dobili 6,91“, prepričao je Goran Obradović, Ivanin trener, šta se dešavalo iza kulisa.

Goran Obradović i Ivana ŠpanovićPrema njegovim rečima, „na tu odluku sudije usledila je nova žalba srpskog tima ovog puta vrhovnim sudijama“.
Posle dugog većanja i pregleda video snimka podržali su odluku glavnog sudije sa discipline, iako čak ni oni nisu mogli da potvrde osnovu za polaznu tačku merenja. Odluka je doneta na osnovu pretpostavke. Mi ne možemo da prihvatimo da je odluka doneta bez jasnog traga i vidljivog dokaza. Ni na jednom snimku se ne vidi trag takmičarskog broja u pesku. Jednostavno, ne postoji otisak. Nažalost, odluka vrhovnih sudija je konačna i na nju više nemamo prava žalbi. Ono što je konstatovano jeste da bi to bio pobednički skok“, dopunio je razočarani Obradović.

--->>> Ivana Španović: Nepravda! Znam da je zlato moje... Pričajte mi o tome (VIDEO)
--->>> Prokleti broj! (VIDEO)
--->>> Centimetar od medalje! Ivana četvrta, ali šta se desilo u poslednjem skoku?!

Bes u našoj delegaciji u glavnom gradu Engleske nije mogao da sakrije ni direktor Atletskog saveza Srbije, naš proslavljen i 400-metraš, Slobodan Branković.
„Postoji taj neki „houk-aj“ sistem, kao u tenisu. Do pre nekoliko godina se merilo metrom, pa je bilo mnogo grešaka. Sad izgleda nemoguće da te neko pokrade sa svom tom tehnologijom, ali nisam ubeđen  i dalje u njihovu priču. Pravila su glupa! A koliko glupa govori podatak da je ovo poslednja godina da takmičari nose te startne brojeve na leđima. Uradili smo sve što je bilo do nas, ali ovakve odluke se donose na višim nivoima. Ne pitaju se tu sudije mnogo“, uverava Branković.

Slobodan Branković i Veselin JevrosimovićDa nisu „čista posla“ javnosti je ukazao i predsednik ASS Veselin Jevrosimović, posle jednočasovnih kolsultacija sa zvaničnicima Međunarodne atletske federacije.
„Sramotno suđenje ženskog skoka udalj. Ivana Španović je žrtva elektronske greške. Komisija je odbila žalbu. Nije uzela u obzir elektronske uređaje. Doneli su odluku isključivo na osnovu video snimkaAtletičarima su podellili papirne borjeve koji se cepaju prilikom svakog skoka. Da ne bude zabune, komisija, a ni instrumenti nisu mogli tačno da utvrde na kojoj daljini je broj ostavio fantomski trag. Lično sam čuo izveštaj komisije. Mogu slobodno da kažem da je urađen amaterski, odokativnom metodom. Ivana je za nas svetska šampionka. Idemo dalje.  Žalićemo se još. Nećemo dopustiti da ova krađa prođe ovako lako. Ako drugi žmure mi nećemo da zatvaramo oči“, tvitovao je Jevrosimović do kasno u noć.

Teško da će se bilo šta promeniti. Nažalost.

ŠTA PIŠE U PRAVILIMA?

Svetska atletska federacija u prvilima o takmičenju u skoku udalj kaže sledeće:
Merenje skoka biće napravljeno posle svakog validnog pregleda ili posle trenutne usmene žalbe, u skladu sa pravilnikom. Svi skokovi biće izmereni od najbližeg traga u području doskoka, napravljenog bilo kojim delom tela ili bilo čime što je bilo zakačeno za telo u trenutku u kojem je ostavljen trag. Takođe, merenja će biti zabeležena vertikalno u odnosu na zaletište ili na njegov produžetak“.

(FOTO: Action images, MN Press, Star sport)


tagovi

atletikaIvana Španovićskok u daljSlobodan BrankovićSvetsko prvenstvo u atletici

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara