Rukometna groznica trese Srbiju: Obradovićeve ratnice režiraju bajku, na sve ili ništa protiv Danske

Vreme čitanja: 6min | uto. 10.12.19. | 15:30

Mnogo je kalkulacija pred poslednje kolo druge runde na Svetskom prvenstvu u Japanu, ali Srpkinje drže ključ u svojim rukama kada je u pitanju plasman na kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u Tokiju. Za polufinale treba da se poklope i rezultati ostale dve utakmice u Grupi 1

Navikli smo da slavimo uz košarkaše, košarkašice, vaterpoliste, odbojkaše i odbojkašice. Na red je, čini se, došlo vreme da Srbija živi i za rukomet. Nekada trofejni sport je već godinama u krizi, muška selekcija je svetlosnim godinama daleko od vrha, a na pravom putu da ga vrate na pijedestal priznatih su rukometašice. Izabranice Ljubomira Obradovića napravile su pravi bum na Svetskom prvenstvu, koje se održava u japanskom Kumamotu od 30. novembra do 15. decembra, i imaju šansu da režiraju možda i najlepšu bajku.

Ni najveći optimisti pre početka šampionata nisu mogli da veruju da će pred poslednje kolo druge runde takmičenja naša selekcija da bude u igri za polufinale na smotri najboljih na planeti. Naviru sećanja iz 2013. godine kada je Srbija bila svetski vicešampion u Beogradu, a potom upala u staganaciju sa tendencijom pada. Renesansa ženskog rukometa krenula je angažovanjem iskusnog stručnjaka Ljubomira Obradovića za selektora pre dve godine. Na prethodna dva velika takmičenja, Svetskom prvenstvu u Nemačkoj 2017. i Evropskom prvenstvu u Francuskoj prošle godine rezultatski nismo dobro prošli, ali igrom je selekcija nagovestila da je spremna za velika dela.

Izabrane vesti

Tiho, bez pompe otišle su naše rukometašice u daleki Japan. Javnost naviknuta na poraze i neuspehe prežalila je ekspediciju predvođenu Obradovićem. Bilo joj je i lakše činjenicom da je Srbija u Aziju otišla bez najbolje igračice Andree Lekić, koja je nekoliko dana pre okupljanja reprezentacije zbog problema sa bubnom opnom morala na hiruršku intervenciju. Tu nije kraj. Najbolji strelac Srbije na prethodnih takmičenjima Katarina Krpež-Šlezak je u blagoslovenom stanju, kao i Tamara Radojević. Sanja Vujović, nekada Damnjanović je pre nešto više od godinu dana postala majka. Nije mogla toliko dugo da odsustvuje, pa se i ona zahvalila na pozivu. Kvartet važnih štihova ostao je kod kuće... 

Krah i ubedljiv poraz od Holandije sa 13 golova razlike na startu samo je dodatno pojačao tmuran utisak, ali je usledio preokret. Naše rukometašice poput Feniksa su se izdigle iz pepela onda kada je to bilo gotovo neočekivano. Pre toga su namučile snažnu Norvešku, a onda trijumfom nad Slovenijom izborile drugu rundu. Usledila je fantastična partija protiv Južne Koreje, impresivna i herojska pobeda protiv Nemačke u ponedeljak, do tada lidera Grupe 1. U oba meča, dame u crveno-plavim uniformama sa srpskim državnim grbom bile su autsajderi.

Odjednom, svi pričaju o rukometašicama. Prave se kalkulacije, kako do polufinala i borbe za medalju?

Glavni cilj, plasman među 12 najboljih odavno je ispunjen. Potajna nada selektora i igračica bile su kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju. Za to nam je potrebno bar sedmo mesto. Šampion sveta ide direktno u Tokio, a selekcije od drugog do sedmog na kvalifikacioni turnir u maju naredne godine, kao poslednja šansa za vizu za najveće sportske igre na svetu.

Mnogo ima kalkulacija pred meč sa Dankinjama (sreda, 10.00) u Kumamotu. Pre toga duela igraće Južna Koreja i Holandija (07.00). Ukoliko Lale pobede, a favoriti su, onda nemamo šanse za polufinale. Realno je i da Norveška slavi protiv Nemačke u poslednjem meču grupe, pa bi trijumf protiv Skandinavki - ili u nekim varijantama i remi - doneo Srbiji olimpijske kvalifikacije.

Danska je favorit, ali isto tako su bile i Južna Koreja i Nemačka. Borbenošću do fantatizma Srpkinje su srušile rivalke u drugoj fazi. Ovaj meč je ključan. Poraz ruši sve snove o Olimpijskim igrama u Tokiju. Reči jedne od junakinja pobede protiv Nemica Dragane Cvijić govore da su devojke odigrale na granici mogućnosti.
"
Presrećna sam! Ovo je moja omiljena pobeda u karijeri. Borile smo se. Znamo koliko znače ova dva boda za nas. Izdržali smo i verovali smo. Snaga tima je ovde pobedila, verovale smo jedna u drugu i ponosna sam na ove devojke. Mislim da smo zasluženo pobedile. Imamo ogroman karakter i mnogo sam ponosna zbog toga. Samo zbog karaktera imamo četiri boda. Ne mogu da kažem da smo bolja ekipa od Nemačke ili Danske, ali mi ne damo na sebe. Sad smo opet u igri, tu smo. Želimo da pobedimo i Dansku, da ih iznenadimo, i igramo našu igru“, rekla je pivot rumunskog ĆSM Bukurešta.

Snaga ove reprezentacije je uigranost, dugo naše rukometašice igraju zajedno. Većina njih su u zenitu karijere, imaju 30+ godina (Katarina Tomašević, Kristina Liščević, Jovana Stojiljković, Slađana Pop Lazić), ostale (Dragana Cvijić, Jelena Lavko i Željka Nikolić) su na pragu ulaska u četvrtu deceniju. Cvijićeva, Nikolićeva i Lavko igraju zajedno od mlađih kategorija. One su pre 11 godine osvojile svetsko srebro u kadetskog uzrastu. Osim Dragane Cvijić, koja igra za bogati ĆSM Bukurešt, šampiona Evrope iz 2016. godine, ostale rukometašice ne igraju u vrhunskim klubovima. Većina je u komšiluku, u Mađarskoj, ali nijedna u Đeru, najboljoj ekipi Starog kontinenta poslednje tri godine.

Kristini Liščević ruka nije zadrhtala kod penala protiv Nemica u poslednjim trenucima susreta. Iskoristila je odsustvo Andree Lekić i pokazala da je vođa ove ekipe. Kapiten Jelena Lavko je sa 30 golova naša najefikasnija igračica. Dragana Cvijić i Slađana Pop Lazić na poziciji pivota igraju fantastično. Pribojavali smo se da neće imati ko da zameni kapitena Katarinu Krpež-Šlezak, ali je na ovom prvenstvu u prvi plan iskočila Željka Nikolić. Uz odličnog, proverenog golmana, iskusnu Katarinu Tomašević, Srbija može da se nada novoj pobedi, podvigu u Kumamotu. 

Danska vidi svoju šansu za polufinale ili makar olimpijske kvalifikacije. Zna Srbija kako se pobeđuje skandinavska selekcija. Prošle godine na EP naše dame su u grupnoj fazi slavile sa 30:25. Takođe, Srpkinje su bile bolje na EP 2012. i SP 2013. u Beogradu.

Dankinje nemaju u statističkim kategorijama igračice koje se posebno ističu po broju golova. Najbolji strelac je Stine Jorgensen sa 26 pogodaka, od toga čak 16 iz sedmeraca. Na golu je odlična Sandra Toft koja ima 41 odsto uspešnih intervencija. Danska je na ovom šampionatu poražena od Norveške i Nemačke, igrala nerešeno sa Južnom Korejom, iznenadila Holandiju u ponedeljak. Kladionice favorizuju Skandinavke, ali Srbija može do pobede.

Norveškoj u poslednjem kolu treba bod protiv Nemačke da bi bila sigurna u polufinalu. Nemice sa trijumfom su sigurne među četiri najbolje selekcije, a u nekim varijantama im odgovara i bod.

U Grupi 2 Rusija je siguran putnik u polufinale posle trijumfa u utorak protiv Crne Gore. Izabranice španskog stručnjaka Martina Ambroša jedine imaju svih sedam pobeda na globalnoj smotri u Kumamotu. U poslednjem kolu će protiv Španije da odluče o prvom mestu. Crvenoj furiji odgovara i remi proiv olimpijskih šampionki iz Rija. U slučaju poraza, šansu ima i Švedska. Skandinavke moraju da pobede Crnogorke, ali je bitna i gol-razlika. Trenutno, Španija ima dva boda više i bolji gol-količnik za šest. U međusobnom susretu ovih slelekcije bilo je nerešeno (28:28). Crna Gora je bez šanse za polufinale, ali četa švedskog stručnjaka Pera Johansona igra za treću poziciju i plasman u kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju. Rumunke i Japanke su otpisane, nemaju nijedan bod i odlučiće o utešnom petom mestu u grupi.

KALKULACIJE PRED POSLEDNJE KOLO GRUPE 1

POLUFINALE
Pobeda Srbije protiv Danske i poraz ili remi Holandije protiv Južne Koreje i poraz ili remi Nemačke protiv Norveške.

POLUFINALE
Remi Srbije, poraz Holandije i poraz Nemačke.

TREĆE MESTO
Pobeda Srbije, poraz ili remi Holandije i pobeda Nemačke. Obezbeđen kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u Tokio 2020.

TREĆE MESTO
Pobeda Srbije, pobeda Holandije i poraz ili remi Nemačke. Obezbeđen kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u Tokio 2020.

TREĆE MESTO
Remi Srbije, pobeda Holandije i poraz Nemačke. Obezbeđen kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u Tokio 2020.

TREĆE MESTO
Remi Srbije, poraz Holandije, remi ili pobeda Nemačke. Obezbeđen kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u Tokio 2020.

ČETVRTO MESTO
Pobeda Srbije, pobeda Holandije i pobeda Nemačke. Sa četvrtoplasiranom ekipom iz Grupe 2 igraćemo za poslednje vizu za kvalifikacioni turnir u Olimpijske igre u Tokiju.

ČETVRTO MESTO
Remi Srbije, remi Holandije i poraz Nemačke. Sa četvrtoplasiranom ekipom iz Grupe 2 igraćemo za poslednje vizu za kvalifikacioni turnir u Olimpijske igre u Tokiju.

PETO ILI ŠESTO MESTO
Poraz Srbije od Danske. Naše rukometašice i definitivno ne mogu na Olimpijske igre u Tokio.

 

SVETSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠICE (JAPAN) – DRUGA RUNDA, 3. (POSLEDNJE) KOLO

Sreda

GRUPA 1
07.00: (1,20) Holandija (11,0) Južna Koreja (5,60)
10.00:
(3,40) Srbija (8,50) Danska (1,45)
12.30:
(1,22) Norveška (11,0) Nemačka (5,20)

Sreda

GRUPA 2
07.00: (4,00) Španija (8,50) Rusija (1,35)
10.00:
Rumunija - Japan
12.30:
Crna Gora - Švedska

*** kvote su podložne promenama

Foto: RSS



Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara