Rukometni Déjà vu! Magdeburg favorit kod kuće, Berlinci spremaju osvetu

Vreme čitanja: 3min | sub. 19.05.18. | 09:50

I ove sezone iste ekipe igraju za pehar u Kupu EHF. Domaćina će nositi vatrenih 8.000 gledalaca. Srbin sigurno osvaja krunu u drugom po rangu evropskom takmičenju

Novi rukometni "deža vi". Protekle nedelje gledali smo dramu u reprizi ženskog finala Lige šampiona iz 2017. godine kada su snage odmerili Đer i Vardar. Opet je šampion odlučen posle produžetaka i opet je pehar pripao mađarskom timu za jedan gol.

A šta tek da kažemo za finalni turnir Kupa EHF za muškarce? Sve četiri ekipe bile su na F4 prošle godine, samo što je ove sezone domaćin Magdeburg, a prošle je to bio Gepingen. Branilac krune je Gepingen, ekipa za koju igra naš Žarko Šešum. Ako bismo da nađemo simboliku, trofej bi trebalo da ostane kod kuće, u velelepnoj GETEC areni u Magdeburgu, koja prima 8.000 gledalaca.

Izabrane vesti

Ne samo zbog domaćeg terena već i zbog kvaliteta, tim desnog beka reprezentacije Srbije Nemanje Zelenovića je favorit. Posle godina tavorenja, Magdeburg se ove godine konačno vratio na velika vrata u Nemačkoj i u konkurenciji je za mesto koje vodi u Ligi šampiona. Radi se o timu koji je žario i palio evropskim terenima početkom ovog milenijuma. Pre 16 godina klub iz grada koji leži na reci Elbi bio je šampion Evrope, a najbolji igrač i strelac tada je bio legendarni srpski Terminator Nenad Peruničić.

Mihael Damgard

Magdeburg nema evropski trofej od 2007. godine. Pre 11 godina osvojen je upravo Kup EHF, što je bio treći pehar u tom takmičenju. Domaćini pucaju od optimizma, nadaju se tituli.
"Igranje za pehar u našoj GETEC areni je zaista nešto posebno. Nadam se da ću danas da vidim celu dvoranu u bojama Magdeburga, zelenoj i crvenoj. Mi igramo kod kuće, nadam se da niko ne može da nas pobedi", rekao je Danac Mihael Damgard.

Francuski klubovi doživeli su bum ove sezone. Čak tri tima (PSŽ, Nant i Monpelje) gledaćemo narednog vikenda u Kelnu na završnom turniru Lige šampiona, a u Kupu EHF čast Galskih petlova brani Sen Rafael, za koga igra talentovani Aleksa Kolaković, sin sportskog para Igora i Sandre, nekadašnjih selektora naše zemlje u odbojci i rukometu. Gosti sa Azurne obale imaju iskusan tim koji predvodi drugi strelac takmičenja, francuski reprezentativac Rafael Kašato (62 gola), Danac Aleksandar Lingard i Španac Danijel Sarmiento, koji je sa reprezentacijom bio šampion Evrope u januara u Hrvatskoj. Ipak, Magdeburg je veliki favorit, domaći teren i vatrena publika trebalo bi da budu tas na vagi u korist nemačkog tima.

Vatre će biti u nemačkom duelu. Fuhse iz Berlina želi osvetu za poraz u finalu prošle godine. Ekipa iskusnog srpskog stručnjaka Velimira Petkovića, iako tokom cele sezone ima pehove sa povredama najboljih rukometaša, u sjajnoj je formi. Proteklog vikenda pobeđen je šampion Nemačke Rajn Nekar Leven i uneta je neizvesnost u Bundesligu. Neće biti povređenih Hrvata Marka Kopljara i Stipa Mandalinića, dok se teško povredio pre nekoliko dana i reprezentativac Nemačke Štefan Fat. Upitan je i nastup Erika Šmita.

Berlinci u svojim redovima imaju prvog strelca takmičenja, iskusno desno krilo, Danca Hansa Lindberga, koji je dosad 67 puta pogađao mreže rivala. Zanimljivo, on je i prošle sezone u istom takmičenju bio kralj strelaca.

Žarko Šešum

I Gepingen ima problema sa povredama. Tomaš Urban neće igrati, dok su roviti Alan Damgard, Danijel Fonten, Anton Halen i Jens Šongart. Iskusni srpski bek Žarko Šešum ima čak četiri evropska trofeja, a posle decenije u Nemačkoj, naredne sezone seli se u Švajcarsku, u redove Šafhauzena.
"Nismo favoriti sada, kao što nismo bili ni prošle godine iako smo bili domaćini. Ne predajemo se, sve je moguće", rekao je Bačkopalančanin.

Pogled na tabelu Bundeslige jasno govori ko je favorit. Fuhse je treći i ima šansu čak i da se umeša u borbu za titulu, dok je Gepingen tek na 10. poziciji i ovo takmičenje mu je jedina nada da i naredne godine izbori učešće u Evropi. Berlinci su imali meč domaćeg šampionata pre samo dva dana kada su na svom parketu pobedili Hanover, dok je Gepingen imao devet dana odmora i svežiji će biti u današnjem dvoboju.

Trener ekipe iz prestonice Nemačke Velimir Petković bio je trener Gepingena, a zanimljivo na klupi Lisica ima četiri pobede i samo jedan poraz protiv bivšeg kluba.

EHF KUP - POLUFINALE

14.15: (3,60) Sen Rafael (8,50) Magdeburg (1,40)
17.00: (4,00) Gepingen (8,50) Fuhse (1,35)

* Kvote su podložne promenama

Foto: Action Images, Shutterstock


tagovi

RK MagdeburgRK Sen RafaelEHF kupFuhseGepingen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara