Zgode sa Planice - umalo svetski rekord i umalo katastrofa

Vreme čitanja: 2min | čet. 22.03.18. | 16:16

Ski-skakači tradicionalno ovog vikenda zatvaraju sezonu na jednoj od najprestižnijih letaonica na svetu, a već na današnjim kvalifikacija je bilo veoma interesantno

Zima 2018, pomalo blaga i pomalo preduga, kalendarski je otišla u istoriju pre dva dana. A u kalendaru ski-skakača to znači da je vreme za zatvaranje sezone i to tradicionalno, skokovima na legendarnoj Velikanki u Planici.

Skakaonica sa višedecenijskom istorijom, jedno od najprepoznatljivijih sportskih objekata na svetu, ugostila je poslednju rundu Svetskog kupa u koje se odranije zna da je prvo mesto pripalo neverovatnom Poljaku Kamilu Stohu. To je prilika da se najbolji dokažu još jednom, da svi pokažu koliko imaju "onoga među nogama" pošto su u pitanju letovi od preko 200 m, ali pre svega i da ih hiljade razdraganih, uglavnom teško alkoholisanih od ranih jutarnjih sati navijača po suncem i snegom okupanim Alpima pozdravi kako treba. I da im poželi lep odmor.

Izabrane vesti

A danas su ne na letaonici u blizini Kranjske Gore skakane kvalifikacije, što je uvek izazov za sebe, jer mlađi, neiskusni skakači mogu lako da naprave sami sebi veliki problem. Planica je ogromna, uzletište je dugačko čak 240 m, a vetrovi sa Alpa, tzv. uzgonski vetrovi umeju da se poigraju sa takmičarima kao sa papirnim golubovima. Koliko je Velikanka ponekad negostoljubiva, iako okupana predivnim prolećnim suncem, uvideo je danas malo poznati Italijan Roberto Delazega kojeg je nalet vetra snažno udario bukvalno samo pošto je izleteo. Delovalo je nekoliko trenutaka da je tragedija blizu, ali se Italijan nekim čudom spasao i sleteo bez problema. Na veliku radost publike koja je prebledela.

Ipak, heroj dana je legendarni Gregor Šlirencauer koji je skočio dužinu svetskog rekorda od 253,5 koji drži Austrijanac Štefan Kraft. Nažalost, pri doskoku je dlanovima dodirnuo podlogu, tako da je rezultat izbrisan. Ipak, to je odlična najava onoga što možemo očekivati predstojećeg vikenda.

Foto: Action Images


tagovi

ski skokoviGregor ŠlirencauerPlanica

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara