"Novak Đoković"
"Novak Đoković"

Godina potere

Vreme čitanja: 3min | ned. 01.01.17. | 15:28

Novak Đoković je na kraju 2016. izgubio prvo mesto na svetskoj lestvici od Endija Marija koji je samom tim postao „legitimna lovina“

Novak ĐokovićVeć prvog dana 2017. beli sport ulazi u naše domove. Bitka koju je na kraju sada već minule sezone neočekivano, ali zasluženo dobio Endi Mari, završivši godinu na prvom mestu ispred Novaka Đokovića, najbolja je najava onoga što i nas i njih očekuje u narednih 11 meseci.

Po svemu sudeći, biće to epska teniska sezona u svetu muškog tenisa, i to ne samo zato što će svaki turnir predstavljati svojevrstan megdan između Britanca i Novaka Đokovića, već i zato što bi trebalo očekivati nastavak potresa. Tu pre svega mislimo na konačno rasturanje dominacije „Velike četvorke“, koje je već počelo 2016, a uzročno-posledično uspon mladih nada, pre svih Saše Zvereva i Dominika Tima. Istina, Tim je već ušao u TOP 10, ali se nije pokazao protiv velikih asova i na velikim turnirima. Povratak posle povreda Rafe Nadala i Rodžera Federera teško da će imati tako značajan uticaj, ali će sigurno davati određenu draž. Novak, Endi, Fedeks i Rafa su sada žive legende belog sporta, simboli uspeha, žtrvovanja, pobede, ali samo od prve dvojice možemo očekivati zaista velike rezultate.

Izabrane vesti

Bitka koja predstoji između prvog i drugog reketa sveta „obojiće“ celu sezonu i nema sumnje da će Endi i Nole dati sve od sebe da bitka bude vrhunska. Iako je već danas počeo turnir u Brizbejnu (kvote Kladionice MOZZART pogledajte OVDE), njihov duel kreće dan kasnije u Dohi, gde naš as brani titulu i 250 ATP poena.

Endi Mari i Novak ĐokovićUbrzo posle toga, od 16. januara na redu je prvi grend slem sezone, Australijan open gde je Novak u 2016. podigao šesti pehar pošto je u finalu savladao upravo Marija. Posle više od mesec dana pauze, jer je odlučio da preskoči takmičenje u Dubaiju, na redu su i prva dva mastresa, prvo u Majamiju i Inidjan Velsu gde (pogađate) Novak brani titule. Tek posle tog perioda, on, a o njegovi silni navijačli mogu koliko-toliko da se opuste. Kada počne sezona šljake, biće mu malo lakše pošto je u Monte Karlu ispao  već u drugom kolu tako da brani samo 10 poena.

Već tu bi mogao da se prilbliži, ako ne i ugrozi Marija koji je 2016. u Kneževini izgubio u polufinalu od Rafe Nadala, što mu je donelo 360 poena. Potom slede mastersi u kojima su Mari i Novak ukrstili rekete. Srbin je bio bolji u Madridu, a Škot u Rimu. A onda vrhunac sezone ne šljaci - Rolan Garos. Đoković i Mari su i tu podelili megdan u finalu, u kojem je slavio naš as, konačno uzevši toliko željeni Kup musketara. 

Vrhunac sezone na šljaci je osvajanje Rolan GarosaPošto Đoković ima mnogo više posla u prvom delu sezone, teško da će uspeti da povrati prvo mesto na svetskoj listi, ali bi već tokom leta i jeseni Mari mogao biti skinut s trona. U trci za Novakom na kraju prošle godine pokupio je sve što se moglo pokupiti , a ne treba očekivati da će tako nešto uraditi drugu godinu zaredom. Naročito ukoliko Đoković zadrži intenzitet i ne dozvoli pad iz druge polovine prošle godne,Istina, tada je stigao do finala i US Opena i Završnog mastersa, ali ih je izgubio. Da je dobio i danas bi sedeo na ATP tronu, a mi ne bismo morali toliko da kalkulišemo. Novak, dakle, mora u poteru. 

A Endi u drugom delu godine brani titule u Kvinsu (250 ATP poena), Vimbldonu (2.000), finale na mastersu u Sinsinatiju (600), četvrfinale US Opena (360), pobedu u Pekingu (500), pehare sa mastersa u Šangaju (1.000), turnira u Beču (500), mastersa u Parizu (1.000) i završnog mastersa u Londonu i to bez poraza (1.500).

Za to vreme Novak će posle Rolan Garosa imati prilično prostora da se razmahne. U Vimbldonu je stigao do trećeg kola (90 ATP poena), na kanadskom mastersu je uzeo titulu (1.000), a na US Openu je stigao do finala (1.200), u Šangaju do polufinala (360), u Parizu do četvrtfinala (180), a na završnom mastresu do fmeča za titulu (1.000).

PIŠE: Slavko Đorđević

(FOTO: Action images)


tagovi

Rodžer FedererRafael NadalNovak ĐokovićEndi MariATP listaatp

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara