"Novak Đoković"
"Novak Đoković"

I? Ko je najbolji na svetu?

Vreme čitanja: 3min | sub. 07.01.17. | 19:06

U sjajnom finalu turnira u Dohi, Đoković - Mari 6:4, 5:7, 6:4

Novak ĐokovićSavršena najava teniske sezone pred nama. Borba titana za prvo mesto na ATP rang listi. Jer iako nismo navikli da Endija Marija svrstavamo među gigante belog sporta, on je u današnjem finalu turnira u Dohi pokazao zašto je na prvom mestu ATP liste. Novak Đoković je pokazao zašto je najbolji na planeti, ma šta govorila statistika. U trileru prvog finala iz 2017. srpski teniser je stigao do 67. titule u karijeri odbranivši naslov najboljeg u Kataru - 6:3, 5:7, 6:4. 

Prva titula u godini u kojoj će Novakov zadatak biti da ponovo zasedne na tron. Gde mu je i mesto po svemu onome što su dvojica trenutno najboljih tenisera prikazala u Kataru. A prikazali su mnogo. Imao je ovaj meč sve. I dobre poteze i preokrete, živce nategnute kao struna. Rvala su se dvojica najboljih. I protiv rivala i protiv sebe.

Izabrane vesti

Iako nije blistao u uvodnim mečevima, Đoković je baš kad je bilo najpotrebnije zaigrao možda ne svoj najbolji, ali tenis za nijansu bolji od onoga koji je igrao rival. A od ovog koji mu je danas bio preko puta - većeg rivala nema. Bar ne u poslednjim godinama. Videlo se to danas.

Endi Mari

Možda i zbog toga, u Đokovićevom pogledu zaiskrio je onaj žar koji ga je krasio još iz vremena kad se tek peo na ATP turu. Odlučan, nekada željan da pokaže da je nivo Rodžera Federera ili Rafaela Nadala, danas rešen da svi oni koji pričaju da je njegovo prošlo shvate da su pogrešili. Agresivniji od rivala, za taj milimetar precizniji, za jotu smireniji, iznad svega izuzetno siguran u servis gemovima. Krajem prvog seta vezao ih je tri bez izgubljenog poena. Sebi bildovao samopouzdanje, Marija terao da se znoji, da počinje da sumnja u sebe. Poslednja tri gema pripala su Đokovića za vođstvo od 1:0 u setovima.

Mari je uzvratio u drugom setu. Držao se osnovne linije, branio, čačkao je po Đokovićevoj glavi nadajući se da će ga upornim riternima izbaciti iz ravnoteže. Kad je video da takva taktika ne daje rezultate - a i ne priliči prvom reketu sveta - počeo je da napada. Sve razornijim udarcima.

U šestom gemu drugog seta prokockao je prvu brejk loptu, već u narednom je, posle dve Marijeve duple greške, Đoković oduzeo servis protivniku i poveo sa 4:3. U osmom je ostao hladnokrvan pri rezultatu 0:30, ali je tek deseti bio prava najava svega onoga što nas čeka u 2017. godini. Marijeva druga brejk lopta nije bila dovoljna da se u Đokovića uvuče crv sumnje. Ključan forhend za 40 oba, ali baš kad je imao rivala u šaci poranio je sa slavljem. Od treće meč lopte do prvog izgubljenog servisa u gemu koji je trajao 13 minuta. Na semaforu je pisalo 5:5. I onda još dva Marijeva gema za izjednačenje i u setovima.

Početak drugog seta kao da je predstavljao zatišje pred buru. Đokoviću je bilo najbitnije da za početak umiri zahuktalog Marija. U šestom gemu je morao da spašava i brejk loptu. Kao da je taj trenutak bio signal da opet Novak raspali svom silinom svog pozamašnog teniskog umeča. Vraćao je Mari i nemoguće, ali Đoković nije prestajao da lopticama gađa ćoškove terena u Dohi. Čak i kad mu se na licu otimao osmeh neverice zbog svega što Mari radi. I u sedmom gemu konačno brejk! Poveo je Đoković sa 4:3, pa 5:3.

U devetom gemu trećeg seta, ponovo je Mari osvojio dva uvodna poena. Za više nije imao snage. Posle dva sata i 53 minuta i on je morao da prizna. Neće biti 29. uzastopne pobede na ATP turu. Neće biti šeste uzastopne titule. Biće samo 25. poraz u 36 sudara sa Novakom Đokovićem.

I? Ko je sada najbolji?

(FOTO: Action Images)


tagovi

atpEndi MariNovak Đoković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara