aktuelno

vest

0

Britanci u ekstazi zbog Marejeve pobede

11.09.2012 12:02 | Beta

Veličina slova A A A

Britanski mediji se danas utrkuju u superlativima na račun svog tenisera Endija Mareja koji je jutros pobedio Novaka Đokovića i postao prvi britanski osvajač jednog grem slema posle 76 godina.

Poslednji Britanac kojem je to pošlo za rukom bio je Fred Peri, koji je 1936. godine osvojio titulu tadašnjeg Američkog šampionata - prethodnika grem slem turnira.

Pohvale 25-godišnjem Škotu stigle su i od premijera Dejvida Kamerona, koji je Marejevu pobedu opisao kao "istinski veliku" i kao "produžetak zlatnog sportskog leta u Velikoj Britaniji", pošto su prethodno uspešno organizovane Olimpijske i Paraolimpijske igre.

Bi-Bi-Si (BBC) izveštava o "Marejevoj njujorškoj bajki" a njegov glavni sportski novinar Tom Fordajs Marejevo dostignuće vidi kao "jedno od velikih finala moderne ere". Fordajs povezuje ovaj uspeh s nedavnim britanskim osvajanjem 65 olimpijskih medalja, među kojima je Marejevo zlato, i ocenjuje da se jutrošnja pobeda "savršeno vezuje sa nekoliko meseci u koje britanski sport jedva može da poveruje i nikada ih neće zaboraviti".

Gardijan zahvaljuje Bogu na Mareju i na završetku dugog čekanja da neki Britanac osvoji grem slem.
"Hvala Bogu da možemo pustiti Freda Perija da počiva u miru", piše ovaj list. Gradijanov novinar Mark Pengeli završio je petosatno blogersko praćenje meča rečima: "Osećam se pomalo kao Herman Melvil ili Lav Tolstoj kada odlože pero i kažu sebi: 'Konačno, sad mogu na pivo'. Prema tome - Endi Marej je pobedio Novaka Đokovića".

Bivši britanski šampion u tenisu Greg Rusedski, koji je 1997. godine izgubio u finalu US Opena, rekao je satelitskom kanalu Skaj sports: "Neverovatno! Ako pogledate unazad, Fred Peri je svoju poslednju veliku pobedu izvojevao 10. septembra, a Endi Marej je pobedio (Đokovića) 10. septembra".

Skaju je izjavu dao i bivši Marejev trener Mark Peči:
"Više sam ja uzbuđen što je pobedio nego on sam. To pokazuje koliko je jedinstven i vrlo poseban. To mnogo priča o Endiju".

(FOTO: Action Images)

najnovije vesti

najviše komentara

najčitanije vesti

Uloguj se putem Facebook naloga Uloguj se putem Google+ naloga
ili
Zaboravljena lozinka