aktuelno

vest

0

Sve što ste hteli da znate... o kanadskoj CLS ligi

20.07.2012 14:07 | MOZZART Sport

Otkriće vam Zoran Rajović, prvotimac Belih orlova iz Toronta

Veličina slova A A A

Zoran Rajović je prve fudbalske korake napravio u Dinamu iz Vinkovaca, potom je prešao u Vojvodinu, gde je nastupao za sve selekcije Lala. Sa 16 i po godina zaigrao je za prvi tim, a ubrzo izborio i status omladinskog reprezentativca.

Veoma rano je krenuo u pečalbu, prvo u Bugarsku, potom i u Kinu gde je s Daljenom osvojio titulu. Put ga je dalje vodio do Glasinca, potom i Zrinskog, s kojim je uzeo šampionat BiH i poneo epitet najboljeg igrača lige. Usledile su uspešne epizode u Izraelu, Grčkoj i na Tajlandu. Iskusni Rajović sada igra u kanadskoj CSL ligi i biće naš vodič kroz profesionalnu ligu te severnoameričke države.
"Kanada je druga po veličini država u svetu, a ekonomski je jedna od najrazvijenijih na svetu. Što se fudbala tiče, naš klub Srpski beli orlovi osnovan je 1968. godine. Po broju prodatih karata je prvi u Ontariju, a drugi u Kanadi."

CSL liga ima 16 timova koji igraju u periodu od maja do novembra.
"Igra se 25 kola da bi posle toga osam najboljih ekipa izborile plasman u plej-of. Tako se dobija šampion najkvalitetnijeg takmičenja u samoj Kanadi. Kažem u samoj Kanadi jer se u američkoj MLS ligi takmiče tri najbolje ekipe iz ove zemlje. Nešto slično kao što Kardif i Svonsi igraju u takmičenjima pod okriljem engleskog saveza, a dolaze iz Velsa. Organizacija CSL lige nije savršena, ali ide uzlaznom linijom."

Ukoliko neki klub želi da se takmiči u CSL ligi, potrebno je da obezbedi određena novčana sredstva.
"Na račun saveza mora da se uplati određeni novčani iznos. Broj timova u ligi može da varira u zavisnosti da li su ispunili novčani limit. Klubovi su uglavnom u vlasništvu pojedinaca."

Trojica Srba sponzorišu i vode klub Srpski beli orlovi za koji nastupa Zoran Rajović.
"Čelnici ekipe pronalaze sponzore i obezbeđuju novac. Zasad sve dobro funkcioniše što potvrđuju i rezultati. Ekipa je 2007. i 2008. godine bila šampion države."

RIVALSTVO SA KROACIJOM

Najpopularniji klubovi Kanade su Srpski beli orlovi i Kroacija Toronto.
"Rivalitet između dva kluba je veliki. Poslednje utakmice protekle su bez tenzija, mada je ranije bilo više navijača, ali i čarki. Takođe, jedan od većih klubova je Bratfort Galaksi. Posle osam kola na čelnoj poziciji je Kroacija Toronto za koju igraju fudbaleri iz Hrvatske, ali ima i drugih nacija i rasa, naravno. Za Bele orlove, pored igrača iz Srbije, nastupaju dvojica fudbalera s Jamajke, po jedan iz Gane i Bugarske. Odličan je Bugarin, kao i Jamajčani, a posebno bih istakao golmana Miloša Đurkovića koji je jedan od najboljih čuvara mreže u ligi."

Trener Belih orlova je Uroš Stamatović koji je svojevremeno igrao za ovaj klub.
"Poznavaoci prilika znaju ga kao igrača kulskog Hajduka. Radi se o mladom, ali veoma perspektivnom treneru koji forsira napadački stil igre, s dvojicom napadača u špicu. Inače, većina timova koristi sličnu taktiku tako da se utakmice retko završe bez pogodaka. Često ih bude i preko četiri."

Poznati državni TV kanal redovno direktno prenosi jednu utakmicu iz nekog kola.
"Obično se prenosi derbi meč. Takođe, pisani mediji deo prostora ostavljaju za izveštaje sa svih prvenstvenih susreta, ali daleko manje u odnosu na najpopularnije sportove."

Pozitivna osobina fudbalera iz Kanade je dobra fizička pripremljenost, ali tehnički nisu dovoljno obučeni.
"Razlog treba tražiti u slabom radu s mlađim selekcijama. Generalno, malo je pravih Kanađana u celoj ligi, ima više gastarbajtera. Broj stranaca je limitiran na devet, a najviše emigranata dolazi iz Azije i Afrike."

Fudbalske utakmice u Kanadi prati manji broj posetilaca.
"Najpopularniji sportovi su hokej na ledu, kriket i bejzbol i tu dolazi mnogo navijača. Ipak, u zemlji postoji veliki broj igrališta s prirodnom i veštačkom travom, mnogo se ulaže i fudbal će ići uzlaznom linijom, u to sam siguran."

Domaći teren nije presudan jer je suđenje više nego korektno.
"Sudije donose pogrešne odluke, ali one ne utiču na rezultat. Često se dogodi da pobede gosti u kanadskoj ligi."

Na gostovanja se uglavnom ide autobusom.
"Mala su rastojanja između gradova iz kojih dolaze klubovi u CLS ligi, a na to najviše utiče činjenica da nema predstavnika udaljenog Vankuvera. Klubovi imaju svoje terene i zaista postoje odlični uslovi za igru. Najlepši stadion je zdanje Toronta koje prima 30.000 navijača. Beli orlovi svoje utakmice igraju petkom u 21.00, a ostali klubovi subotom i nedeljom."

FRINGS, NESTA, DI VAJO...

Klubovi koji igraju u američkoj MLS ligi su, naravno, daleko ispred onih koji se takmiče u CLS ligi.
"Angažuju se velike zvezde na zalasku karijere. Kanađani imaju tri predstavnika u MLS-u - Toronto, Vankuver i Montreal. Toronto beleži slabe rezultate, ali ima najbolju publiku, prati ih uvek po 15.000 navijača. U MLS klubovima pravo nastupa imaju šestorica stranaca. Od poznatijih igrača u Torontu je Torsten Frings, u Montrealu su Alesandro Nesta i Marko di Vajo. Oni imaju milionske ugovore."

Bivši igrač Vojvodine je parafirao jednogodišnji ugovor mada planira da produži saradnju sa sadašnjim timom.
"Otići ću jedino ukoliko stigne neka mnogo bolja ponuda, ali verujem da ću ostati u Belim orlovima. Do kraja sezone želim da odigram što bolje. Mi imamo mladu ekipu, pojedini igrači imaju samo 18 godina, ali se nadam ulasku u plej-of. Trenutno sam s

najnovije vesti

najviše komentara

najčitanije vesti

ili
Zaboravljena lozinka