aktuelno

vest

0

UZ NJIH SE TEŠKO GUBI: Barra Amsterdam, Penjarol, Urugvaj (VIDEO)

21.09.2012 12:12 | mozzartsport.com

Za urugvajski fudbal su svi čuli, ali malo se zna o navijačima iz ove južnoameričke zemlje

Veličina slova A A A

Prva i sigurno najveća navijačka grupacija su pristalice slavnog Penjarola, organizovane u grupu Barra Amsterdam.

Reč je o nesumnjivo najvećoj, najorganizovanijoj i najozloglašenijoj grupaciji te vrste u Urugvaju. Kako tvrde tamošnji mediji, veoma su slični argentinskim Barra bravas jer su u to vreme nastali, a i slično se finansiraju. Prodaja droge, ulaznica i „donacije“ od kluba i igrača su im osnovni prihodi.

Barra je dobila ime početkom sedamdesetih kada je odlučeno da se navijači ujedine, a naziv je odabran po jednoj od najstarijih grupa odnosno zastava koje su u to vreme bile na tribinu. La Caterva Aurinegra (Barra Amsterdam) za sebe tvrde da su prva navijačka grupa u zemlji, a predvodio ju je ozloglašeni Jednooki Adolfo koji se smatra utemeljivačem modernih navijača Penjarola. Grupu čini više manjih grupica uglavnom podeljenih po oblasti Montevidea iz koje dolaze, a najozloglašeniji su „Ružni“ i „Četrnaestice“.

Ekipa se okuplja na trg Ombu odakle peške ili kamionima (?!), kreće na utakmicu. Ponosni su što je taj trg na solidnoj udaljenosti od stadiona i što su spremni sami da pređu taj put bez straha od navijača najvećeg rivala Nacionala, koji prema njihovim tvrdnjama uvek moraju da imaju pratnju policije.

Tvrde da su prvi uneli kišobrane na fudbalske mečeve kao i trake koje se pružaju preko tribine. U velike akcije su krenuli početkom devedesetih godina prošlog veka. Prvi veliki incident imali su 1989. kada su zapalili autobus Internasionala iz Porto Alegrea dok su igrači bili u njemu. Izuzetno su ponosni na činjenicu da su 1991. prebili navijače Rivera. Tvrde da su to „jedne od najvećih batina koje su Boraćosi dobili van Argentine“. Tri godine potom optuženi su za ubistvo mladog navijača Nasionala i tada praktično mediji kreću protiv njih. Našli su se pod lupom javnosti ali to ih nije sprečilo da nastave da prave haos.

Sve je kulminiralo 1999. godine kada su na stadionu Danubija provalili ogradu i krenuli ka navijačima rivala. Policija je intervenisala, po mnogima preterano što je rezultiralo pogibijom 19 navijača. Posle toga mnogi su završili u zatvoru i grupa se koliko-toliko smirila. Ali sredinom prošle decenije ponovo su počeli sa nasiljem. Posle sukoba s navijačima Rivera i Rasinga iz Aveljanede 2005, vlasti su sprovele novu opsežnu akciju koja je dovela do toga da je nasilje na utakmicama Penjarola bar na neko vreme bude zaustavljeno.

najnovije vesti

najviše komentara

najčitanije vesti

Uloguj se putem Facebook naloga Uloguj se putem Google+ naloga
ili
Zaboravljena lozinka