Ajaks ruši transfer rekord, Realu ponuđeno 20.000.000 evra

Vreme čitanja: 2min | čet. 02.05.19. | 18:59

Kopljanici spremni za najveći transfer u istoriji holandskog fudbala

Ajaks igra čudesnu sezonu iznad svih limita i napada titulu prvaka Evrope, ali gleda i u budućnost.

Neminovnost je da će se ova generacija raspasti na kraju sezone. U kojoj meri, odlučiće uprava Ajaksa. Zna se da je Frenki de Jong već prodat Barseloni, ali i da Matijs de Liht sigurno napušta klub na leto jer postoji ogromno interesovanje za njega. Ponude će stići i za Taljafika, Zijeha, Neresa, Van de Beka, Tadića, Onanu, ali uprava kluba neće prodati sve svoje zvezde. Ipak, neke zamene su neophodne.

Izabrane vesti

Zato Ajaks već radi na dovođenju pojačanja za sledeću sezonu, a spremna je ponuda za najskuplje – Martina Edegarda.  

Ajaks je spremio 20.000.000 evra za norveškog vezoistu koji je pod ugovorom sa Real Madridom, a ove sezone s uspehom igra na pozajmici u Viteseu. Vrlo je verovatno da će Madriđani prihvatiti tu ponudu i da će Ajaks napraviti najveći transfer u istoriji kluba, ali i holandskog fudbala. Već 11 godina rekord drži Ajaksova kupovina Miralema Sulejmanija iz Herenvena za 16.250.000 evra, Edegard bi trebalo da sruši taj rekord.

Ajaks je uveren da će Norvežanin u većem klubu pokazati sav potencijal i da će biti veliko pojačanje. Norvežanin je skrenuo pažnju na sebe još pre šest godina kao čudo od deteta igrajući za Stremgodset. Kupio ga je Real kao 17-godišnjaka za 3.000.000 evra i dve i po sezone ga kalio u B timu. Potom je pozajmljen Herenvenu na godinu i po, da bi prošlog leta otišao u Vitese na jednogodišnju pozajmicu i tamo je eksplodirao. Na 33 meča je postigao osam golova i zabeležio devet asistenciju ubedivši Ajaks da je pravo pojačanje za njih.

Problem je što Real ne želi potpuno da se odrekne Norvežanina. Madriđani hoće da ubace povratnu klauzulu kao što su ranije radili sa svojim mladim igračima (Karvahal, Morata, Lukas Vaskez, Marijano Dijas...) i da imaju pravo preče kupovine u budućnosti. Ajaks je sreman i na to, ali da klauzula važi tek od 2021. godine. Ajaks želi da Edegard igra makar dve sezone za njih, a da tek posle toga Real može da ga vrati po istoj ili većoj ceni.

Podsetimo, Ajaks je već za 12.500.000 evra kupio od Standarda rumunskog vezistu Razvana Marina kao zamenu za De Jonga. Kupljen je i talentovani 18-godišnji štoper Kik Pjeri iz Herenvena za 6.000.000 evra kao zamena za De Lihta, a potpisan je i 19-godišnji golman Kjel Šerpen iz Emena.

(FOTO: reuters)


tagovi

Martin Edegor

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara