Ako se po jutru dan poznaje, čeka nas još jedna ludačka sezona! Liverpul u penal seriji do evropskog Superkupa (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | sre. 14.08.19. | 23:30

Adrijan heroj Redsa. Čelsi ima za čim da žali...

Tek što smo zaboravili sve frasove koje su nam najbolji evropski timovi priredili u protekloj sezoni – a setimo se samo Ajaksa protiv Reala, Mančester junajteda protiv Pari Sen Žermena, pa Totenhema u polufinalu i da ne nabrajamo dalje – dobili smo signal da bi i narednih 10 meseci moglo da bude jednako stresno. Liverpul i Čelsi su u borbi za evropski Superkup fudbalskim fanaticima priredili još jedan triler koji je odlučen tek posle penal serije u kome je golman Redsa Adrijan izrastao u junaka meča pokazavši Alisonu da može povremeno da odmori. Regularni tok meča završen je rezultatom 1:1, posle produžetaka na semaforu je pisalo 2:2, a kulminacija u penal ruletu u kome je je samo Tami Abraham u poslednjoj, petoj seriji omanuo - 5:4 za aktuelnog šampiona Evrope u još jednom tempom nabijenom meču.

Pride, ne možemo da se otmemo utisku da ni Jirgen Klop ni Frenk Lampard nisu još ni prišli gornjoj granici mogućnosti, štaviše, na trenutke nam se činilo da su meč za evropski Superkup doživeli samo kao još jednu, nešto jaču pripremnu utakmicu. Firminov početak na klupi Redsa, odnosno Lampardove rane izmene Olivijea Žirua i Kristijana Pulišića, delom su zaslužni za takav utisak.

Izabrane vesti

Bez obzira, drame nije manjkalo u Istanbulu, ritma takođe, možda samo malo ozbiljnosti u igri timova koji sigurno mogu i bolje od ovoga što su večeras prikazali, posebno u odbrani, mada bismo i oko toga mogli da raspravljamo, pošto je poslednjih godina trend da se igra sve ofanzivniji fudbal u kome defanziva mora da trpi, pa ima i stavova da su čak i najveći klubovi zaboravili kako se brani. Po 15 udaraca i jednih i drugih – ne računamo one blokirane – ipak je više no što bi treneri voleli da dopuste čak i za 120 minuta igre. Nije do rezultata, no što je golova moglo da bude i mnogo više da i Kepa i Adrijan nisu bili posebno raspoloženi.

gallery

Kako bilo, Liverpul je krenuo kako i dolikuje šampionu Evrope. U prvih 20 minuta Čelsi je teško izlazio iz svog kaznenog prostora. Činilo se da ga čeka sudbina kao na debiju Frenka Lamparda na klupi Plavaca, samo nekoliko dana ranije kada ga je Mančester junajted deklasirao na Old Trafordu sa 4:0. Međutim, sve što je Liverpul konkretno napravio bila je jedna dobra prilika za Mohameda Salaha.  Čelsi ipak nije isti tim sa i bez N’Gola Kantea, a za razliku od okršaja sa Junajtedom on je večeras bio na terenu i učinio ekipu iz Londona značajno stabilnijom.

Ofanzivni deo tima je i na Teatru snova pokazao da nije baš naivan. Samo što mu je u Mančesteru realizacija bila problem. U stvari, možda je i večeras mogla da bude bolja, jer je posle tih uvodnih 20 minuta Čelsi u potpunosti preokrenuo situaciju na terenu. Pedro je uzdrmao prečku i najavio sasvim neočekivan uragan Plavaca. Isplatio se već u 35. minutu kada je Kristijan Pulišić – izvanredan je bio u tim trenucima – maestralno poslao loptu između Đoela Matipa i Virdžila van Dajka, Džo Gomez je kasnio da zakrpi, a Olivije Žiru je pokazao da je, na stranu tako česte kritike, ipak jedan od najopasnijih golgetera u evropskom fudbalu. Čelsi je poveo sa 1:0.

U tim trenucima Liverpul je kao retko kad u mandatu Jirgena Klopa delovao grogirano. I tu je Čelsi verovatno i propustio šansu. Morao je da ga dotuče. Doduše, jeste Pulišić i postigao gol, ali ga je Francuskinja Stefani Frapar opravdano poništila taj gol zbog ofsajda. Ako ništa drugo, bar su navijači Čelsija dobili jasan signal da Pulišić nije nikakva prevara od igrača, već da može da napravi ozbiljne probleme i šampionu Evrope.

Baš je taj šampionski karakter Liverpul pokazao čim je na poluvremenu Jirgen Klop shvatio da ne ide sa Aleksom Okslejd-Čemberlenom i na teren poslao Roberta Firmina. Samo tri minuta nakon što je Brazilac kročio na teren asistirao je Sadiju Maneu za 1:0 i težište igre se kao na klatnu pomerilo na Čelsijevu polovinu terena.

Liverpulovi naleti nisu jenjavali, ali nisu ni išli tako lako. Naučio je Čelsi lekciju na Old Trafordu. Kante pravi razliku. Problem je bio druge prirode. Fifina zabrana registracije igrača ostavila je Lamparda sa, uslovno rečeno, slabijom klupom, bar kad su ovakvi rivali u pitanju. A i sam Lampard je povukao na prvi pogled neshvatljiv potez kad aje u 74. minutu iz igre izvukao Žirua i Pulišića, a na teren poslao Tamija Abrahama i Mejsona Maunta. Jeste da će Lampard ove sezone biti prinuđen da se oslanja na mlade igrače, ali možda nije morao baš u borbi za evropski pehar?

Maunt je doduše i pogodio metu, ali je i taj gol poništen – takođe opravdano – zbog ofsajda. Na drugoj strani, Kepa Arizabalga je u jednoj akciji dva puta spasavao Čelsi fenomenalnim reakcijama na pokušaje Salaha i Van Dajka.

Ušlo se tako u produžetke, a tamo se još jednom videlo da Liverpul nije isti tim bez Firmina. Još jednom je Brazilac bio asistent, još jednom je Mane bio strelac i Liverpul je preokrenuo rezultat u svoju korist. Ali ni tu nije kraj uzbuđenjima, pošto je već u 101. minutu Čelsi stigao do izjednačenja nakon što je do inače odlični Adrijan, koji je među stativama zamenio povređenog Alisona, izleteo na Abrahama i po oceni Stefani Frapar skrivio penal sa kog je Žoržinjo još jednom poravnao rezultat.

Iskupio se Adrijan, ako je uopšte morao, početkom drugog produžetka kada je dlanom skinuo Mejsonov udarac, da bi odmah potom Pedro šutirao tik pored gola. Tad je već bilo primetno da su igrači obe ekipe ostali bez vazduha u plućima i da jedva čekaju penale. A tamo taj promašaj Abrahama i novi pehar u Liverpulovoj vitrini. Peti evropski Superkup na Enfildu, prvi za engleske klubove još od 2005. kada ga je takođe na ostrvo doneo Liverpul.

LIVERPUL – ČELSI 2:2 (1:1, 0:1)
/Mane 48, Mane 94 – Žiru 35, Žoržinjo 101/

Stadion: Vodafon Park, Istanbul
Sudija: Stefani Frapar (Francuska)

Liverpul (4-3-3): Adrijan – Gomez, Matip, Van Dajk, Robertson (od 91. Aleksander-Arnold) – Henderson, Fabinjo, Milner (od 64. Vajnaldum) – Salah, Mane (od 103. Origi), Okslejd-Čemberlen (od 46. Firmino)
Čelsi (4-3-3): Kepa – Aspilikueta, Kristensen (od 85’ Tomori),  Zuma, Emerson – Kante, Žoržinjo, Kovačić (od 102. Barkli) – Pedro, Žiru (od 74’ Abraham), Pulišić (od 74. Maunt).

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara