Zvezdin kalendar do kraja Evrolige: Četiri gostovanja, ali može da se igra

Vreme čitanja: 5min | ned. 08.03.20. | 11:08

Crvena zvezda ima samo utakmice protiv Armanija i Zenita u Beogradu, treba biti oprezan i zbog starta plej-ofa Jadranske lige

Da je odigrala još neku od prethodnih devet utakmica kao što je protiv Makabija pre dve večeri, nema sumnje da bi Crvena zvezda bila realan kandidat za TOP 8! Ovako, posle šuterske klinike u režiji Bilija Berona i Kevina Pantera ostaje da tinja nada, a kod navijača da se vrte misli i pitanje koga je Zvezda mogla ili morala da dobije u prethodna skoro dva meseca, ujedno i da žale što nije iskorišćena ona dupla sedmica na domaćem parketu (čitaj: Žalgiris i Alba).

Pred Crvenom zvezdom ostalo je još šest kola u kojima, ako ništa drugo, ima takmičarskog impulsa. Ne samo za deo finansijskog kolača za svaku recku, već i za mogućnost da pomrsi račune drugima. Zvezda je sada na 11-17 i u zaostatku je dve pobede za sedmoplasiranim Himkijem i osmoplasiranim Fenerbahčeom sa skorom 13-15, ali ima bolji međusobni skor od oba takmaca! Sledi grupa od čak pet ekipa sa skorom 12-16 - Žalgiris ima bolju koš razliku od Zvezde iz dvomeča, Valensija je u zaostatku tri, Olimpijakos sedam, a Armani deset poena iz prvog meča, dok je Baskonija jedina dobila oba sudara sa Zvezdom u tom krugu. Čak devet ekipa, uključujući i Panatinaikos (14-14) je u tri pobede razmaka! 

Izabrane vesti

Šta Crvenu zvezdu čeka do kraja ligaškog dela Evrolige? Već u četvrtak sledi gostovanje madridskom Realu, samo tri dana posle susreta pretposlednjeg kola ABA lige sa FMP u Železniku. Kraljevski klub je već obezbedio plasman u četvrtfinale, u seriji je od sedam pobeda i neprestano diše za vratom Efesu i prvim mestom na tabeli. Osim ako ne bude velikih iznenađenja, Real će sigurno imati prednost domaćeg terena, samo je pitanje s kim će odmeriti snage u TOP 8. Pablo Laso je uzeo pobede u Milanu nad Olimpijom i protiv Asvela u Madridu uprkos brojnim povredama. U prvom meču nije bilo Rendolfa, Ljulja, Mikija, Deka i Kozera, a samo se bivši reprezentativac Francuske vratio u sastav. 

Utakmica u Madridu trebalo bi prvenstveno da posluži Crveno zvezdi da vidi gde se trenutno nalazi u odnosu na jednog od kandidata za titulu, uz nadu da bi susret mogao da se pretvori u ozbiljno nadmetanje kao sa Barselonom u Blaugrani. Izuzev Reala, Crvena zvezda može praktično ravnopravno da se bori za pobedu u svakoj od završnih pet utakmica! Posle Madrida Zvezdu u Beogradu čeka susret protiv milanske Olimpije koja je trojkom Vladimira Micova tokom produžetka u Valensiji bar nakratko zaustavila totalni sunovrat na tabeli. Manekeni su u identičnoj poziciji kao Crvena zvezda i do Valensije imali su osam poraza u devet kola što ih je izbacilo iz plej-of zone u kojoj su orbitirali praktično od početka sezone. Nekakvo prokletstvo muči Olimpiju jer ovom timu ne pomaže ni trenerski um Etorea Mesine. Zvezda tu ima veliku šansu i Olimpija joj je godinama redovna mušterija. Između Reala i Olimpije ostaje i dolazak Zadra u Beograd što će zatvoriti prvi deo takmičenja u ABA ligi.

Sa Armanijem počinje serija od tri meča koja će izvesno da odrede Zvezdinu sudbinu u elitnom klupskom takmičenju. Nastavlja se sa gostovanjem Olimpijakosu u Pireju 24. marta i potom Zenit dolazi u Beograd tri dana kasnije u poslednjoj sedmici duplog programa. Upravo po završetku meča sa Zenitom kreće i plej-of Jadranske lige i stručni štab Crvene zvezde najveći fokus usmerava ka susretima protiv Budućnosti. Prvi meč verovatno će biti odigran u ponedeljak, 30. marta, kako bi Crvena zvezda dobila malo vremena da se odmori i spremi za doigravanje i tešku seriju.

Problem za Crvenu zvezdu predstavljaju gostovanje Bajernu 3. aprila i putovanje u Valensiju šest dana kasnije, što već duboko ulazi u termine plej-ofa Jadranske lige. Drugi mečevi polufinala su po planu zakazani za period od 3. do 6. aprila, dok bi eventualne majstorice bile odigrane između 10. i 13. aprila. To znači da bi aktuelni šampion Jadranske lige bio u režimu sa utakmicama na svaka tri dana, bez prava na kiks. Naravno, pod uslovom da plasman u četvrtfinale Evrolige bude u igri... To praktično i ne zavisi mnogo od Crvene zvezde, koliko od konkurencije i njihovih rezultata u poslednjih šest utakmica. Podsetimo, Valensija i Panatinaikos su u serijama od po četiri poraza, Himki u minulih pet kola ima četiri pobede, Žalgiris igra šareno kao i Olimpijakos koji, doduše, na svom terenu ređa pobede u prethodna dva meseca. Baskonija se takođe uzdigla i upisala četiri recke u pet mečeva...

Crvena zvezda je sada na prelomnoj tački. Odnosno, u situaciji gde postoji određeni jaz u razmišljanju trenera Dragana Šakote i igrača. Iskusni strateg Crvene zvezde sedmicama unazad iznosi zaključak po kojem Evroliga nije prioritet i da je jedino važna Jadranska liga. Bili Beron, Kevin Panter i njihovi saigrači se ne bi saglasili s tim...
Bila nam je potrebna ovakva pobeda, da nas održi u borbi za plej-of. Ima još šest utakmica, definitivno nismo van trke. Moramo da nastavimo i da vidimo šta će se dogoditi, moramo da nastavimo da radimo“, rekao je Beron, na šta se nadovezao Panter:
“Ovo može da bude veliki uticaj na nas. Imamo još šest utakmica da odigramo. Ako dobijemo svih šest možemo do plej-ofa. Sa tabelama i takvim stvarima nikada ne znate“.

Iz ove perspektive logične su izjave i trenera i igrača. Dragan Šakota izvesno želi da skine pritisak moranja sa ekipe i ne želi da nabacuje teret koji je u ovom trenutku možda i pretežak, pogotovo uz situaciju na oba fronta i aktivne povrede Čarlsa Dženkinsa, Marka Jagodić Kuridže i Ognjena Dobrića, te duži oporavak Stratosa Perperoglua. Opet, najveći motiv igračima je da se bore za titule i protiv najjačih timova na Starom kontinentu. Zato Beron i Panter, između ostalih, ne odustaju od TOP 8 iako su verovatno i sami svesni Zvezdine pozicije na tabeli i težine izazova u narednih mesec i kusur dana... Ali, za to dobijaju platu i igraju na najvećoj evropskoj sceni.

Da rezimiramo - Crvena zvezda bi od ponedeljka pred nama, do kraja polufinala Jadranske lige potencijalno mogla da odigra jedanaest utakmica! I sve to u malo više od mesec dana. Kompletna sezona praktično staje u sledećih jedanaest utakmica, gde treba da juri takmace u Evroligi i izbori se protiv Budućnosti koja ima prednost domaćeg terena...

Veliki je to poduhvat, ali sada je momenat da Crvena zvezda pokaže šampionski mentalitet i odigra najbolje što zna!

CRVENA ZVEZDA

PANATINAIKOS

HIMKI

FENERBAHČE

ŽALGIRIS

VALENSIJA

OLIMPIJAKOS

OLIMPIJA MILANO

BASKONIJA

Piše: Nikola STOJKOVIĆ (nikolaS_msport)
Foto: Star Sport, MN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara