Biće Čelsi besan na Fifu: Siti sme da dovodi igrače, finansijsku kaznu neće ni da oseti

Vreme čitanja: 2min | uto. 13.08.19. | 19:16

Sve zbog kršenja pravila prilikom dovođenja maloletnih igrača

Čelsi je uložio žalbu o kojoj će se tek odlučivati, ali u ovom prelaznom roku mogao je samo da otkupi već registrovanog Matea Kovačića. I ako žalba pred Uefom ne urodi plodom neće smeti ni na zimu da kupuje nove igrače. Sve zbog kršenja pravila prilikom dovođenja mladih igrača. I mada je svaki slučaj poseban, su u Londonu ostali zbunjeni kad su čuli da je zbog istog prekršaja Mančester Siti kažnjen – novčano.

I to sa 370.000 švajcarskih franaka, odnosno oko 340.000 evra što je novac koji bogati vlasnici Građana iz Ujedinjenih Arapskih Emirata potroše kad odu da kupe kola.

Izabrane vesti

Ono što je najbitnije za Siti – nema zabrane transfera. Iako je utvrđeno da su pravila kršena, pošto je Siti dovodio i maloletne igrače iz drugih zemalja, a to nije dozvoljeno. Siti je međutim priznao greh, pa je Uefa bila milostiva.

U Čelsijevom slučaju bila je mnogo oštrija. Em su Plavci morali da plate 500.000 evra, em im je izrečena zabrana registrovanja novih igrača u dva prelazna ruka. Prva Čelsijeva žalba pred Fifom je odbijena, pa su Englezi pokrenuli postupak pred Sudom za arbitražu u sportu. Retko on obori Uefine presude. Uostalom, Čelsi je optužen za kršenje transfer pravila u slučaju čak 29 maloletnih fudbalera.

Da podsetimo, maloletne igrače iz drugih zemalja moguće je dovoditi samo ako se njihovi roditelji iz nefudbalskih razloga presele. Recimo, ako nađu posao u drugoj zemlji. Klubovi međutim umeju da zaobiđu to pravilo tako što jednom od roditelja obezbede makar i fiktivan posao.

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara