Luis Ibanjez, Tino Sven Sušić, Marko Jovanović i Stojan Vranješ (©MN Press, ©Starsport, ©Shutterstock)
Luis Ibanjez, Tino Sven Sušić, Marko Jovanović i Stojan Vranješ (©MN Press, ©Starsport, ©Shutterstock)

Borac, Željo i Zrinjski u poteri za Sarajevom, ambiciozna Tuzla Siti

Vreme čitanja: 3min | sub. 01.08.20. | 11:04

Posle pet meseci pauze počinje Premijer liga Bosne i Hercegovine. Banjalučani najavljuje pohod na titulu koju nisu osvojili od 2011. godine

Kreće i Premijer liga. Ne ona na Ostrvu ili Rusiji već u Bosni i Hercegovini. Posle pet meseci pauze, konačno će lopta da se pika i na zelenom pravouganiku u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru, Bijeljini...

Usled pandemije virusa korona na startu šampionata na stadionima biće prisutno samo 100 ljudi. Sarajevo je prošle sezone osvojilo titulu i predstavljaće BiH u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Večiti rival Željezničar želi na Grbavicu da vrati pehar, a šampionske ambicije najavljuju i u Borcu iz Banjaluke i Zrinjskom. Olimpik i Krupa su novi premijerligaši, a ekipe koje su prošle sezone strepile od ispadanja bile su Sloboda i Mladost. Nema više u najboljih 12 ekipa Čelika iz Zenice i Zvijezde.

Izabrane vesti

Borac iz Banjaluke će sa klupe da predvodi iskusni stručnjak Vlado Jagodić. Kapiten tima je Stojan Vranješ, nekadašnji fudbaler Vojvodine i nekoliko poljskih klubova. Od igrača koji su igrali Superligu Srbije tu su nekadašnji igrači Partizana Marko Jovanović, Goran Zakarić i Aleksandar Subić. Klub je ovog leta napustio napadač Srđan Vujaklija, nekadašnji fudbaler čačanskog Borca i Crvene zvezde.

Danas (18.00) u Banjaluku stiže Mladost iz Doboja. Domaćin je favorit.

"Borcu je uvek mesto u vrhu i želja je da se u novoj sezoni opet izborimo plasman u evropska takmičenja. Moja želja je da 10 godina posle trofeja, naš klub opet bori za titulu šampiona i pokažemo da imamo taj kvalitet. Moderni klubovi žive od Evrope i transfera. Posle dugo godina klub radi normalno, ne strahujemo za licence. Veoma nas raduje da nemamo pozitivnih na virus i da se na miru možemo spremiti za predstojeći duel. Borac je spoj mladosti i iskustva i naša je želja da napredujemo iz utakmice u utakmicu da budemo sve bolji . Rečeno je da će i mladi dobiti šansu ali ne po cenu dobrih rezultata“, rekao je trener Jagodić na konferenciji za medije pred start sezone.

Mladost iz Doboja je u petak predstavio novo pojačanje. Radi se o Milanu Laliću (25) koji je potpisao dvogodišnji ugovor. Prošle sezone je branio boje Dinama iz Vranja. U klub iz Doboja kod Kaknja stigao je i Karlo Buhač. U pitanju je 21-godišnji ofanzivac koji je ponikao u Širokom Brijegu, a u Mladost dolazi posle epizode u češkom Znojmu.

Šampionat u subotu (17.30) u Tuzli otvaraju Sloboda i Radnik iz Bijeljine. Goste iz Semberije predvodi iskusni srpski sturčnjak, nekadašnji trener Rada, Slavko Perović. Sarajevu se i ove sezone daju najveće šanse za titulu. Trener ekipe sa Koševa je nekadašnji fudbaler Crvene zvezde Vinko Marinović. Na startu šampion gostuje Krupi u nedelju (17.30). Sarajevo je u petak prodalo vezistu Alena Mustafića koji je pojačao šampiona Slovačke, Slovan. On je u januaru stigao na pozajmicu u Bratislavu, zadovoljio je igrama, pa je otkupljen, ali se ne navodi koliko je tim sa Koševa inkasirao. Za Sarajevo će i ove sezone igrati Tino Sven Sušić, bratanac legende jugoslovenskog fudbala Safeta Sušića.

Tuzla Siti se pojačala, pa vreba kvartetu iz prikrajka. Ovaj klub je hteo da dovede i nekadašnjeg fudbalera Crvene zvezde, Holanđanina Lorenca Ebesilija, ali nije uspeo. Iz Voždovca je stigao prošlosezonski kapiten Zmajeva Nemanja Nikolić. On definitivno neće zaigrati na Pecari kada će Tuzla Siti u prvom kolu gostovati Širokom Brijegu u nedelju (20.30). Za Tuzlu Siti već treću godinu igra napadač Vojo Ubiparip, nekadašnji fudbaler subotičkog Spartaka i internacionalac u Poljskoj.

Iskusni stručnjak Amar Osim će i ove sezone da predvodi Željezničar. Bivši levi bek Crvene zvezde Lučo Ibanjez igraće za Zrinjski iz Mostara. On se putem srpskih medija nudio klubu sa Marakane, ali je već na zalasku karijere, a prošle sezone je imao mnogo problema sa povredama.

PREMIJER LIGA BIH – 1. KOLO

Subota

17.30: (2,30) Sloboda (3,00) Radnik Bijeljina (3,20)

18.00: (1,20) Borac Banjaluka (5,80) Mladost Doboj (13,0)

20.00: (1,25) Zrinjski (5,20) Olimpik Sarajevo (11,0)

20.30: (1,35) Željezničar (4,50) Velež (8,50)

Nedelja

17.30: (7,00) Krupa (4,00) Sarajevo (1,45)

20.00: (1,85) Široki Brijeg (3,35) Tuzla Siti (4,10)

***kvote su podložne promenama

TABELA IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

Bosna i HercegovinaPremijer liga BiHBorac BanjalukaSarajevoZrinjskiŽeljezničarSloboda Tuzla

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara