Četiri nepoznanice u Partizanovoj odbrani za leto 2020.

Vreme čitanja: 4min | pet. 20.12.19. | 17:18

Miletić odlazi, Rajković se čeka, Pavlović samo do juna kad Ostojiću ističe ugovor

Mesto u napadu zacementirao je Umar Sadik. Levi bok je rezervisan za Takumu Asana, desni za Filipa Stevanovića ili Lazara Marković. U sredini je siguran Sejduba Suma. Koji korak iza Gvinejca tandem Zdjelar-Natho. Bar bi tako trebalo da bude u projekciji Partizanovog tima za leto 2020.

A odbrana?

Izabrane vesti

U ovom trenutku nema preciznog odgovora kako će izgledati poslednja linija crno-belih na početku naredne sezone. U danima kad klub pokušava da napravi kvalitativan iskorak i na ruševinama haške tragedije izgradi ekipu koja će na leto opet pokušati da bude konkurentna u Evropi, jedno od ključnih pitanja jeste kako planira da iskoristi predstojećih šest meseci na terenima Superlige. Pre svega kad je defanziva u pitanju.

Strahinja Pavlović je već prodat, u Monako se definitivno seli u junu. Bojanu Ostojiću ističe ugovor poslednjed dana juna. Nemanja Miletić je dobio dozvolu da promeni sredinu. Trojica od četvorice igrača ispred Vladimira Stojkovća možda neće biti tu kad počne sledeća sezona. Situaciju čini delikatnom saznanje da na vidiku zamene za njih nema. Na papiru su to letošnje akvizicije iz Crne Gore, Periša Pešukić i Igor Vujačić, kao i iz naftalina izvučeni Dominik Dinga, ali njihova minutaža sugeriše da zasad nisu pokazali bogzna šta, s tim da je jedino Vujačić na skoro svim utakmicama kad je dobio šansu izgledao u najmanju ruku pristojno.

Najveća enigma za navijače jeste status Strahinje Pavlovića. Klub je napravio sjajan posao sa finansijske strane, dobiće sigurnih 10.000.000 evra odmah i još možda 3.000.000 u vidu bonusa. Igrač je profitirao, jer se seli u jednu od pet najjačih liga Starog kontinenta. Ostaje otvorena dilema u kojoj meri je potreban ekipi. Da je razlika u odnosu na Crvenu zvezdu manja, samim tim šanse za titulu veče, Pavlovićev ostanak u Humskoj značio bi crno-belima i na takmičarskom planu. Ovako, sa 11 bodova manjka teško da Partizan može da izazove šampiona, pa mu kao realne mete u prvoj polovini 2020. ostaju dva večita derbija i borba za pehar kupa. Zato je među Grobarima pokrenuta debata da li je Strahinja u takvim okolnostima uopšte potreban Parnom valjku ili bi korisnije bilo da se dovede novi štoper i uigrava za letnje kvalifikacije, kad novi fudbaler Monaka ionako neće biti tu.

Uz ogradu: Pavlović je konkretnim primerima, kao u četiri okršaja sa Crvenom zvezdom za godinu dana i 12 mečeva na evropskoj sceni, pokazao da je najbolji od svih štopera Partizana. Nema spora da je fudbalski potreban, međutim, ako je opredeljenje crno-belih da već sad prave i uigravaju ekipu za kvalifikacije 2020, onda neke velike potrebe da razigravaju tuđeg igrača nema. Kako se može čuti, Monako je predložio da upravo tokom proleća Strahinja Pavlović bude redovan na terenu, ne bi li u ritmu stigao u Kneževinu, a Partizan na to pristao, što je u neku ruku i logično, jer je zauzvrat dobio ogroman novac da bi tek tako odbio da razigra igrača. Pogotovo što vredi. 

Razlog što je Savu Miloševiću potreban Strahinja Pavlović, iako pod ugovorom sa drugim klubom, jeste što ne postoje garancije ni da bi eventualni potpis Slobodana Rajkovića značio da su sve rupe u odbrani začepljene. Bivši reprezentativac je takođe kvalitetan, ali nije igrao pola godine i bez obzira što je treninzima u „Zemunelu“ oduševio struku, doza obazrivosti mora da postoji. Posebno ako se ima na umu slučaj Lazara Markovića, njegovo šestomesečno odsustvo sa terena, pokušaj da se što pre vrati fudbalu i povreda koja ga je izbacila iz stroja. Sličan scenario nije potreban ni Parnom valjku, ni samom Rajkoviću, pet puta povređivanom dok je nosio dres Palerma.

S obzirom da Miletić odlazi u januru, a da zamene za njega u trenutno kadru nema, da je Pavlović slobodan u junu, Rajkovićev status nepoznat, a da nema nagoveštaja hoće li Bojan Ostojić ostati u klubu i posle isteka sadašnje saradnje, jasno je da crno-beli tokom zime moraju da reše četiri posla, kako ga početak eliminacionih borbi za još jedan plasman u grupnu fazu UEFA takmičenja ne bi zategao nespremne. Naročito ako se ima u vidu trenerski postulat kako uigravanje odbrane zahteva više vremena od ostatka tima. Samo levi bek, valjda, ne bi trebalo da se menja. Čak i da jedan ode, ostala bi dvojica da se rotiraju (Slobodan Urošević, Rajko Brežančić i Zlatan Šehović).

(FOTO: Star sport)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara