Fudbaleri Kolubare (©Starsport)
Fudbaleri Kolubare (©Starsport)

Dan D za opstanak: Kolubari treba još bod, ostalih pet pod imperativom pobede

Vreme čitanja: 4min | sub. 14.05.22. | 10:25

Kragujevčani s tri boda u Subotici guraju Metalac i Proleter u niži rang

Još dva kola ostalo je do kraja superligaške trke. Crvena zvezda i Partizan su u šampionskoj trci, Radnički Niš, TSC i Voždovac bore se za preostalu evropsku vizu, a dosta toga u borbi za opstanak moglo bi da bude rešeno današnjim mečevima šestog kola plej-auta.

Prvi će na teren fudbaleri Kolubare i Proletera (17 časova), u 19.00 se sastaju Metalac - Mladost i Spartak - Radnički Kragujevac, dok je rukovodstvo domaćeg prvenstva odlučilo da se duel Novog Pazara i Radnika, iako jednako bitan, igra u nedelju (14.25). U zavisnosti od današnjih rezultata Pazarci bi mogli značajno rasterećeni pritiska da uđu u meč sa bezbrižnim Surduličanima, ali tako je kako je. Zajednica superligaša je rekla svoje.

Izabrane vesti

U najboljoj poziciji su fudbalri Kolubare, kojima je u Lazarevcu dovoljan i bod protiv pretposlednjeg Proletera kako bi na debitantsku vezali još jednu sezonu u najjačem rangu domaćeg fudbala. U prethodna dva duela ove sezone zeleno-crni su slavili 2:1 i 1:0, a uvereni su da će upisati svojevrsni het-trik.

"Oni su naši stari znanci, dugogodišnji rivali sa kojima smo odigrali mnogo utakmica u oba ranga takmičenja. Svaka utakmica sa njima bila je neizvesna, očekujemo da tako bude i u subotu, a siguran sam da ćemo je rešiti u svoju korist. Atmosfera u ekipi je bolja, jer su nam se vratili neki igrači koji su izostajali zbog povreda i kartona. Imam dobar izbor igrača za predstojeću utakmicu. Najznačajnija stvar će ipak biti naš pristup utakmici, da shvatimo da je najvažnija u ovoj godini. To može stvoriti pritisak kod igrača, ali moji igrači su iskusni i prošli su kroz mnogo takvih situacija. Budite sigurni da će oni biti pravi", izjavio je trener Kolubare Veroljub Dukanac,

Proleter ne može do direktnog opstanka, ali gaji nadu da bi nekako uspeo da se domogne baraža. Ispred Novosađana je Radnički Kragujevac s tri boda prednosti i boljim plasmanom uoči podele tabele na plej-of i plej-aut, što mu ide u prilog ukoliko budu bodovno poravnati.

"Do kraja ćemo odigrati pošteno i verovati da je baraž dostižan. Malo je falilo da klatno prevali na našu stranu. Protiv Metalca i Radničkog imali smo šansu da pobedimo, ali sada je sve u domenu teorije. Kad nemaš sreće i izgubiš dobijeno, uvuče se u ekipu nesigurnost, pogotovo jer zavisimo od učinka drugih. Da bar ima još sedam-osam kola pa da se nečemu nadamo, ovako je ostalo isuviše malo vremena", svestan je strateg Proletera, Zumbul Mahalbašić, da je ostanak u superligaškom društvo jako teško ostvariv za njegov tim.

BESPLATAN ULAZ U SUBOTICI

Mnogo veću šansu od Novosađana za takmičenje u Superligi naredne sezone imaju fudbaleri Radničkog, koji bi pobedom u Subotici produžili nadu da mogu i do direktnog spasa, dok bi se u redove Spartaka uvukla strepnja zbog mogućeg ispadanja u baraž. Kragujevčani su trenutno treći otpozadi, s tri boda manje od Novog Pazara, četiri od Mladosti, a pet od Spartaka. U poslednjem kolu tim Nenada Lalatovića igra na svom Čika Dači protiv Metalca, ali je bio lošije rangiran od Spartaka, tako da ga ne može prestići. Međutim, Spartak sledećeg vikenda ide u Lučane, a kako bi i Mladosti bodovi mogli da budu neophodni, dok Novi Pazar igra protiv potencijalno otpisanog Proletera, jasno je da bi u slučaju poraza ove subote tim sa severa zemlje došao u vrlo nezgodnu situaciju.

Zbog važnosti meča, u Spartaku su odlučili da ulaz na Gradski stadion za duel sa Radničkim bude besplatan.

Veruju u Subotici da uz svoje navijače igrači u plavo-belim dresovima mogu do pobede vredne opstanka. S druge stane, Kragujevčanima tri boda garantuju baraž.

"Spartak je ekipa koja u svojim redovima ima dosta kvalitetnih pojedinaca, poput Tufegdžića, Nikolića, Srećkovića, da ne nabrajam dalje. Sve su to igrači koji jednim potezom mogu da reše utakmicu. Iako je ova utakmica jako važna za obe ekipe, mislim da ćemo mi biti za nijansu rasterećeniji, što ćemo svakako nastojati da iskoristimo. Sigurno je da ćemo dati sve od sebe da se pokažemo u najboljem mogućem svetlu i da probamo da iznenadimo, još jednom ponavljam, veoma kvalitetnu ekipu Spartaka, koja igra jako dobro na svom terenu", izjavio je Nenad Lalatović u najavi meča.

Poput Spartaka, pobedom u današnjem meču i Mladost bi zacementirala opstanak. Tim Dragiše Žunića tri boda potražiće u Gornjem Milanovcu protiv Metalca koji drži fenjer superligaškog karavana i ne zavisi samo od svog učinka u poslednja dva kola.

Eventualnim remijem ili porazom u današnjem meču Mladost bi mogla da padne na mesto koje vodi u baraž, ukoliko Novi Pazar savlada Radnik, jedini tim koji je pre ovog kola uplovio u mirnu luku.

"I za jedne i za druge utakmica je presudna. Ne uljuljkujemo se što nas deli devet bodova i moramo po svaku cenu izbeći baraž. Za to će nam sutra biti potrebna pobeda u Milanovcu. Metalac je po igri zaslužio bolji plasman, očekuje nas izuzetno teško i složeno gostovanje. Tabela dovoljno odslikava izjednačenost ekipa, nismo imali ni sreće, promašili smo dva penala. Šta je tu je, moramo se trgnuti i okrenuti narednim mečevima", upozorava Dragiša Žunić, strateg Lučanaca.

Trener Metalca svestan je situacije po svoju ekipu, ali najavljuje da se neće predati bez borbe.

"Izaći ćemo na teren da se muški pogledamo u oči i da odigramo meč hrabro, da uradimo sve što je u našoj moći, kako bi tek onda možda razmišljali o drugim rezultatima, koji su jako bitni za nas", najavio je Milija Žižić.

SUPERLIGA, PLEJ-AUT, 36. KOLO

Subota

17.00: (2.00) Kolubara (3.30) Proleter (3.60)

19.00: (2.90) Metalac (3.20) Mladost (2.35)

19.00: (2.15) Spartak (3.10) Radnički Kragujevac (3.40)

Nedelja

14.24: Novi Pazar - Radnik

*Kvote su podložne promenama



tagovi

Superliga Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara