Posle Krstičića i Australijanac je na izlaznim vratima Marakane
Posle Krstičića i Australijanac je na izlaznim vratima Marakane

Degenek ima fiksnu klauzulu, Arapi su blizu

Vreme čitanja: 3min | čet. 27.12.18. | 16:25

Crvenoj zvezdi su vezane ruke ako australijski reprezentativac reši da napusti klub

Nenad Krstičić je otišao, Vujadin Savić je na pola puta do Trabzona, a Crvena zvezda je u ozbiljnom riziku da izgubi još jednog od nosilaca igre - Miloša Degeneka.

Australijski reprezentativac je došao tiho na Marakanu prošlog leta i pokazao se, uz Marina i Jovančića, kao jedno od tri najbolja pojačanja crveno-belih sa letnje pijace. Degenekov letošnji dolazak iz Jokohame je koštao Crvenu zvezdu 200.000 evra za obeštećenje japanskom klubu plus trogodišnji ugovor vredan 300.000 evra po sezoni. Dakle, 350.000 evra do sada je Zvezdu koštao Miloš Degenek. A na terenu joj je doneo mnogo...

Izabrane vesti

Međutim, tom prilikom, je kao u slučaju Nenada Krstičića godinu dana ranije, dogovorena i fiksna otkupna klauzula za snažnog štopera. Prema saznanjima MOZZART Sporta, Degenek ima otkupnu kaluzulu u visini od 3.000.000 evra. Ako neki klub ponudi pomenutu sumu, a momak iz Knina odluči da ode, Crvenoj zvezdi su u tom slučaju vezane ruke. Moraće da prihvati ponudu.

A saudijski Al Hilal je spreman da plati pomenutu klauzulu. I da ponudi Degeneku daleko bolje finansijske uslove od onih koje ima u Zvezdi. Srpski šampion je sada u prilično delikatnoj situaciji. Savićev odlazak u Trabzon je svakim danom sve bliže, a odlazak i drugog startnog štopera bi bio ozbiljan udarac za sistem Vladana Milojevića u kojem je poslednja linija bila jedan od najvažnijih šrafova.

Koliko je Degenek bitan za igru crveno-belih najbolje govori podatak da je bio najstandardniji igrač Zvezde prethodne jeseni. Odigrao je 33 utakmice u svim takmičenjima (od mogućih 37), ukupno proveo na terenu 2.937 minuta i bio jedan od najboljih pojedinaca tima. Reč je o možda i fizički najspremnijem igraču u Zvezdi što potvrđuje ogromna doza poverenja od strane šefa Vladana Milojevića.
„Miloš je igrač koji veoma koristi timu i zaista je veliki broj utakmica iza njega. Posvećuje mnogo pažnje individualnom radu i treninzima. Ne treba zaboraviti da u pauzama, kada bi igrači trebalo da odmore, on je odlazio da igra za reprezentaciju Australije. Putovao je svaki put na drugi kontinent. U ovoj zimskoj pauzi očekuje ga put na Azijski kup, tako da će imati samo sedam dana odmora. Nama će se priključiti verovatno pred početak prvenstva“, rekao je za klupski sajt kondiicioni trener Ivan Vučetić.

Ipak, Zvezda je pod ozbiljnim rizikom da ne dočeka Degeneka posle Kupa Azije. Arapi su ozbiljni i stavili su ponudu na sto. Jasno je da bogati Saudijci mogu mnogo bolje da plate autralijskog reprezentativca. I da Zvezda ne može da parira tim ponudama. Niti je realno, niti je pravilo u fudbalskom biznisu da klub posle samo šest meseci pregovara o reviziji ugovora koji traje još dve i po godine. Ni bogatiji klubovi od Zvezde nemaju taj luksuz.

Dakle, sada je sve na Degeneku...

On se trenutno nalazi u Dubaiju na pripremama sa reprezentacijom Australije za predstojeći Kup Azije. Geografski je vrlo blizu mogućih poslodavaca i nije isključeno da oni to pokušaju da iskoriste.

Momak iz Knina je pred dilemom. U Zvedi je emotivno ispunjen, ima šansu da igra na najvećoj evropskoj fudbalskoj sceni i da se dokaže posle ne baš uspešnih epizoda u Nemačkoj. Sa druge strane, Al Hilal je najveći saudijski, možda i najveći klub cele Azije. Prebogat i premoćan. Za Al Hilal već igraju poznata imena poput Džonatana Sorijana, Bafetimbija Gomisa, Andrea Karilja i Alberta Botije, plus „pola“ reprezentacije Saudijske Arabije. Trener je Žorž Žezus, ali on će u narednim danima napustiti klub i verovatno će ga naslediti Leo Žardim.

Koji će trener dočekati Degeneka sredinom januara, zna samo australijski reprezentativac. Nedavno je rekao da želi da ostane i da osvoji duplu krunu. Arapi bi da ga ubede velikim parama da se predomisli.

A Zvezini navijači će s nestrpeljenjem iščekivati rasplet u strepnji da za nekoliko dana ne ostanu bez dvojice startnih štopera i stubova odbrane.

Iako je došao Nemanja Milunović, Zvezda bi u slučaju eventualnih odlazaka, morala opet da se baci u potragu za štoperom. Istina, zaradila bi preko dva i po miliona evra na Degeneku za šest meseci, ali je pitanje da li bi opet pogodila sa naslednikom kao što je to bilo kada je on zamenio Le Taleka prošlog leta.

Foto: MN press


tagovi

Miloš DegenekZimski prelazni rok 2019Al Hilal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara