Derbi svih derbija

Vreme čitanja: 5min | uto. 02.07.19. | 15:15

Brazil ili Argentina? U finalu Kopa Amerike ima mesta samo za jednog (sreda, 02.30, TV Arena sport).

Južna Amerika podrhtava. Tlo iznad Belo Orizontea uveliko je užareno i izbacuje dim, a pokretanje lavine očekuje se u noći između utorka i srede, kada na teren izađu igrači dva arhi rivala, dve reprezentacije čiji susreti predstavljaju esenciju fudbala. Brazil ili Argentina? U finalu ima mesta samo za jednog (sreda, 02.30, TV Arena sport).

Nisu oduševili Brazilci i Argentinci u dosadašnjem toku turnira, ali su ipak stigli do polufinala i šanse da se domognu borbe za trofej. Selesao nema poraz na Kopa Amerika, ali se ozbiljno napatio s Paragvajem u četvrtfinalu i prošao posle izvođenja jedanaesteraca. Sa druge strane, Gaučosi su krenuli kilavo, ali su se uzdigli u finišu grupne faze takmičenja i potom lagano eliminisali Venecuelu u četvrtfinalu. Dakle, do sada je više na turniru pokazao Brazil, iako to ne mora ništa da znači, a poslednji međusobni susret ova dva rivala su odigrala prošle godine u sklopu prijateljskog duela, kada je Brazil pobedio sa 1:0.

Izabrane vesti

Breme favorita natovarilo se na pleća domaćina, koji su barem do sada umeli da iskoriste vetar u leđa koji je dopirao sa tribina. Lišeni pomoći Nejmara, koji u poslednje vreme više uživa status selebritija nego fudbalske zvezde, Brazilci su se oslonili više na kolektiv nego na pojedinca. Takav timski duh ipak je iznedrio individualni učinak Filipea Kutinja. As Barselone blista u dresu nacionalnog tima. Na drugoj strani, njegov saigrač u katalonskom klubu Lionel Mesi ni na ovom turniru ne uspeva da pokaže fudbalsko umeće kojim raspolaže. Reklo bi se čak i da pruža partije nedostojne igrača koji spada u red najboljih svih vremena. A, ovogodišnja Kopa Amerika je možda i poslednja šansa da Mesi uradi nešto veliko sa svojom reprezentacijom.

Stadion u Belo Orizonteu

Brazilci nisu izgubili nijednu utakmicu na ovom prvenstvu, ali ne može se baš reći ni da su blistali. Odigrali su četiri utakmice i od toga su dve odigrali dobro, a dve prosečno. U prvoj su bili dobri, iako nisu lako slomili otpor Bolivije i sve golove u pobedi 3:0 su postigli u drugom poluvremenu. U drugom okršaju dominacija protiv Venecuele, ali jalova i nisu uspeli da postignu gol, tačnije poništeni su im opravdano pogoci koje su postigli, tako da je ostalo 0:0. U trećem kolu najbolja partija na ovom takmičenju i selekcija Perua je teško stradala sa čak 5:0. To je izabranike selektora Titea odvelo u četvrtfinale sa prve pozicije i očekivalo se da će na krilima tog trijumfa lako izaći na kraj sa Paragvajem, međutim, slično kao i protiv Venecuele, Karike nisu uspele da daju gol, mada su od 58. minuta imali igrača više. Odlučivali su penali i tu su se bolje snašli. Nije bilo Kazemira zbog suspenzije i zaigrao je Alan, a sada se vraća veznjak Reala.

Igra Argentinaca do ovog polufinala je bila sve samo ne briljantna, ali su momci selektora Lionela Skalonija ipak došli među četiri najbolje selekcije i nikako ne spaadaju među one koje treba otpisati. I pre početka Kopa Amerike je ova reprezentacija bila jedan od favorita, s obzirom na to da pojedinačni kvalitet definitivno nije pod znakom pitanja. Došli su Gaučosi u vrlo jakom sastavu i Mesi je trebalo da pokaže da je konačno spreman da odvede seleciju do titule, ali kako je on podbacio plasman u polufinale za Argentinu je posebno ostvarenje. Počelo je porazom od Kolumbije sa 2:0 i činilo se da neće ni proći do nokaut faze, a kada su sa Paragvajem u drugom kolu remizirali 1:1, mnogi su ih i otpisali. U trećem kolu su ipak uspeli da se konsoliduju i pobede Katar sa 2:0, više zahvaljujući protivničkim greškama, nego nekoj posebno dobroj igri. I onda kako to obično bude, rival u četvrtfinalu je bila Venecuela, koja je lako posustala, pa je Argentina novim trijumfom sa 2:0 izborila polufinale. Opet je pogodio Lautaro Martinez i dokazao da može da igra u startnoj postavi, a sada bi mogao da se vratiti i Lo Selso.

BRAZIL - ARGENTINA
SLOBODNA IGRA

Direktan prenos najveće fudbalske predstave na svetu u 2019. godini, izuzimajući finale Lige šampiona, emituje se ekskluzivno na programu Arena sport 1, sa početkom u 02:30.

Dok iščekujete početak utakmice, evo nekoliko statističkih podataka i zanimljivosti koje je pripremio komentator Arena sport Nenad Milovanović, koji će večeras sedeti u komentatorskoj kabini i zajedno sa milionima fudbalskih poklonika komentarisati dešavanja sa stadiona u Belo Orizonteu.
- Selekcije Brazila i Argentine susrele su se 32 puta na turniru Kopa Amerika. Uspešniji su Gaučosi koji su slavili 15 puta naspram devet trijumfa Karioka.
- Ova dva nacionalna tima ukupno su kroz istoriju odigrali 105 međusobnih susreta i tu su ovogodišnji domaćini uspešniji jer su 42 puta teren napustili kao pobednici. Argentina sa druge strane ima 38 pobeda nad najvećim rivalom.
- Zanimljivo je da Selesao nikada nije izgubio takmičarski duel na tlu večerašnjeg protivnika.
- Poslednju pobedu nad Brazilom kao gost, Argentina je ostvarila u prijateljskom odmeravanju snaga 1998. godine. Ako je uopšte moguće da ova dva nacionalna tima igraju prijateljski susret.
- U prethodnih pet međusobnih duela na Kopa Amerika Brazil ne zna za poraz od Argentine. A u poslednjih 13 utakmica sa Gaučosima izgubio je samo dve.
- Brazil je eliminisao Argentinu u svakoj od prethodne četiri utakmice odigrane na Kopi. Bilo je to u četvrtfinalima odigranim 1995. i 1999. godine, i u finalima 2004. i 2007.
- Brazilci su izgubili dva od ukupno deset odigranih takmičarskih susreta odigranih u Belo Orizonteu. Jedan od tih poraza ujedno je i najteži u istoriji ovogodišnje Kopa Amerike. U polufinalu Mundijala 2014. godine, Nemci su savladali domaćina sa neverovatnih 7:1.
- Argentina je u poslednjih pet polufinalnih susreta imala maksimalan učinak kada je Kopa Amerika u pitanju. To isto su učinili i Brazilci u prethodnih šest polufinala.
- U dosadašnjem toku turnira Brazil je uputio najviše udaraca ka golu rivala, čak 84. Što se pojedinačnog učinka tiče, prednjači takođe Brazilac, Filipe Kutinjo sa čak 29 pokušaja. Poređenja radi, Mesi je šutirao 17 puta.
- U izostanku Nejmara, najveća zvezda turnira, Lionel Mesi, postigao je četiri gola protiv Brazila, međutim, sva četiri na prijateljskim susretima.
- U aktuelnom timu Brazila tri igrača su pogađali mrežu Gaučosa: Kutinjo, Miranda i veteran Dani Alves.

KVOTE ZA PRVAKA

KOPA AMERIKA - POLUFINALE

Sreda
02.30: (1,90) Brazil (3,40) Argentina (4,30)

Četvrtak
02.30: (1,95) Čile (3,30) Peru (4,20)

*** kvote su podložne promenama

Foto: Reuters / Shutterstock


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara