Ima li spasa za Rašida Sumailu?

Vreme čitanja: 3min | čet. 22.11.18. | 17:43

Ili zašto je Vladan Milojević u letnjem prelaznom roku insistirao na dovođenju domaćeg štopera, Mitrovića ili Degeneka

Bilo je potrebno da Edson Da Silva par puta dodirne loptu, na svom debiju protiv Javora, marta 2016. godine da se jasno vidi da je Crvena zvezda debelo omašila. Brazilski štoper nije ličio, niti je imao pokrete dostojne profesionalnog fudbalera. Ubrzo je postao tema za razonodu u šampionskom timu kluba sa Marakane. Godinu dana posle Edsona, na nekoliko prvih mečeva impresionirao je Abraham Frimpong. Bio je stamen, jak, brz, skočan, ali nekonstantan. I sklon kardinalnim greškama.

Koštao je Crvenu zvezdu titule slabim izdanjem protiv Voždovca, mada je kasnije kod Vladana Milojevića imao svetle trenutke. Niko I nikada neće zaboraviti njegovo fleretovanje sa defanzivnom perfekcijom u sudaru sa Krasnodarom, kada je nepodnošljivom lakoćom pokreta čistio sve pred sobom.  Ipak, šarenolika iskustva sa štoperima iz Južne Amerike i Afrike naterali su Vladana Milojevića da u pazlu Lige šampiona vidi isključivo i samo domaćeg štopera. Ili nekog ko priča istim jezikom kao ostali članovi odbrambene četvroke.

Izabrane vesti

Velika Milojevićeva i Mrkelina želja je bio Stefan Mitrović, na kraju je doveden Miloš Degenek. Pogođen je centar mete. Kao ispomoć na Marakanu je stigao Rašid Sumaila. Potencijalni reprezntativac Gane je stigao na pozajmicu iz Al Kacije. Klub iz Arabije je nastavio da ga plaća, Zvezda je u tamnoputog centralnog defanzivca investirala samo 200.000 evra. Toliko je koštala jednogodišnja pozajmica Nadali su se na Marakni da bi Sumaila mogao da iskoči, podseti na izdanja Li Adija, i postane adut više u rotaciji Vladana Milojevića. Posebno, što na prvi pogled ima slične karakteristike kao Damjan Le Talek. I bilo je logično što su direktori I članovi stručnog štaba Crvene zvezde verovali kako mogu da ga uparuju sa Vujadinom Savićem ili Srđanom Babićem.

Međutim, čini se da je Rašid Sumaila živi dokaz one teorije bivšeg trenera Crvene zvezde Roberta Prosinečkog.
“Znate, samo retki sa afričkog kontinenta mogu da budu top štoperi. Oni su fizički dominantni I brzi, ali imaju crne rupe. Dešava im se da zbog trenutke dekoncentracije ponište sve što su valjano do tada uradili”, poručio je Robert Prosinečki.

Momak iz Gane, koji je bio velika želja Glazgov Rendžersa tokom letnjeg prelaznog roka, nije “grdan” kao Edson Da Silva. Ali nije doneo napredak u odnosu na Abrahama Frimponga.

Do sada mu je Vladan Milojević pružio šansu na tri prvenstvene utakmice, odigrao je dva Kup duela I napravio dva velika kiksa. Voždovcu je praktično namestio gol lošom povratnom loptom, protiv TSK-a je pogodio sopstvenu mrežu. I uprskao je sve što je do tada uradio. Pored koncentracije izdavala ga je i sreća.

U nekim duelima je delovao graciozno, ponekad je sekao napade rivala na 60 metara od gola Zorana Popovića, ali… I što je još čudnije Rašid Sumaila uživa veliko poverenje kod momaka sa kojima deli svlačionicu. Svi kažu da je dobar igrač, kažu da je brz i elastičan, da kada ga I fintom izbacite iz igre ustaje kao mačka I ponovo vas napada.

Međutim, dve opisane greške učinile su da kod navijača Rašid Sumaila ima status lutajuće katastrofe. Trener Vladan Milojević ga nije mnogo koristio, a pitanje je da li će to činiti do kraja polusezone. Posebno, zbog njegovog stava da se oslanja na domaće snage u poslednjoj liniji.

Kada se tome doda da će Crvenu zvezedu uskoro pojačati Nemanja Milunović, a da je pred vratima prvog tima mladi Eraković, jasno je da sup pred Rašidom Sumailom dani odluke. Tačnije, sve navodi ka tome da že ugovor o njegovoj pozajmici biti raskinut, te da će već u januaru biti vraćen Kaciji… Čak I potencijalni odlasci Vujadina Savića ili Srđana Babića, ne znače da će Sumaila ostati stanovnik Marakane…

Naravno, postoji i druga škola mišljenja. Ona koja kaže da će Sumaila negde zablistati, jer je reč o momku koji ima sedmocfirenu platu u Kaciji i koji je odavno na radaru brojnih klubova.

“Jako smo želeli Sumailu.On se odlučio za Crvenu zvezdu. Ipak, verujemo da ćemo ga dobiti za godinu dana. Tada će steći još evropskog iskustva”, rekao je jedan od direktora Rendžersa.

Samo što na Marakani nemaju vremena za čekanje, pa je pitanje hoće li dati pojas za spasavanje brzonongom štoperu. Sve sluti na rastanak. I učvršćavanje Milojevićevog stava da su mu za velike evropske uspehe potrebni momci sa srpskim pasošem.

(Foto Star Sport)


tagovi

Rašid SumailaVladan Milojević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara