INTERVJU - Nemanja Mihajlović: Za nas Balkance Holandija idealna! Još nisam pokazao ni 30 odsto onoga iz Partizana

Vreme čitanja: 5min | pet. 28.09.18. | 16:34

Poslednja partija u dresu Herevena nagoveštaj da bi mladi krilni vezista mogao da krene stopama Sulejmanija, Đuričića, Kostića, Tadića...

Prva sezona za upoznavanje, druga za proboj na glavnu scenu. Nisu slučajno čelnici Herenvena „vezali“ Nemanju Mihajlovića ugovorom do 2021, jer su svesni da igrač njegovog potencijala, brzinskih i realizatorskih sposobnosti mora da se - čeka.

Ako je suditi na osnovu početka novog prvenstva Holandije deluje da će 22-godišnji Beograđanin uspeti da se nametne, sebi osigura status prvotimca, a klubu sa stadiona „Lenstra“ donese asistencije i golove. Uostalom, zato je doveden. Baš minulog vikenda, pravi bum  pomalo zaboravljenog Nece, pošto je ulaskom s klupe, dvema asistencijama i učešćem u akciji za treći gol spasao popularna Srca poraza u Roterdamu.

Izabrane vesti

Nagoveštaj da može i u zemlji Lala da reprizira partije kakve je pružao u Radu i Partizanu.
Posle prvog poluvremana smo imali dva gola zaostatka, trebalo je „namestiti“ glavu u situaciji kad dobijaš šansu i svi očekuju od tebe da promeniš nešto. Bogu hvala, ispalo je sjajno, pogotovo pto smo se u nadoknadi spasli poraza od Ekscelziora, 3:3“, prepričava Mihajlović MOZZART Sportu jednu od najboljih partija na holandskom tlu otkako je pre godinu dana stigao među plavo-bele.

Ne planira da stane. Tim pre što ove sezone već ima skoro isto minuta na terenu kao cele prethodne.
Šta je jedna utakmica? To je ovde davno prošlo vreme. Niko više o njoj ne priča. U modernom sportu moraš da se potvrđuješ svaki dan. Potrebno je da nastavim u istom stilu, vežem nekoliko ovakvih mečeva, budem konkretan pred protivničkim golom, popunjavam kolone i tek ukoliko u seriji poentiram kazaću da sam zadovoljan. Zasad, mogu da kažem da je dobro krenulo“.

Imajući u vidu da je Holandija dušu dala za razvoj mladih igrača i da niko u Herenvenu ne pritiska Mihajlovića da „mora da postigne toliko i toliko golova“ razumljivo je što dečko iz „klase 1996“ razmišlja trezveno i ne smatra da je prvu godinu u inostranstvu izgubio.
Nikome nije lako kad se odvoji od familije, prijatelja, rodnog grada. Kroz sličan proces baš u Herenvenu prošli su i Miralem Sulejmani i Filip Đuričić, pa su napravii zavidne karijere. Baš sam nedavno u Hamburgu sreo Filipa Kostića i on mi je predočio da prve godine maltene nije ni igrao za Groningen po dolasku iz kragujevačkog Radnilčkog, da bi u drugoj eksplodirao i pogledajte ga sad, igra u Bundesligi. Cilj mi je da sledim njihovu stazu. Niti mi neko nameće prevelika očekivanja, niti sam sebi stvaram pritisak. Samo polako, sve u svoje vreme, relativno sam mlad igrač, razvijam se, napredujem na fizičkom, taktičkom i čisto fudbalskom planu, a ako me zdravlje posluži uveren sam da je samo pitanje vremena kad će doći mojih pet minuta, da kao i u Partizanu, imam gol i(li) asistenciju na svakoj utakmici“.

Osim pomenutih, veliki trag u holandskom fudbalu u poslednjoj deceniji ostavila su još dvojica Srba, povratnik Dušan Tadić i još jedan ajaksovac Nemanja Gudelj. Pre njih, Mateja Kežman i Danko Lazović.
„Đuričić je baš iz Herenvena prešao u Benfiku, nije to mala stvar. Sulejmani napravio svojevremeno najveći transfer u istoriji ovdašnjeg fudbala potpisom za Ajaks. Tadić se dokazao u Groningenu i Tventeu, fizički je izdržljiv, pa mu nije predstavljao problem da igra i Premijer ligu Engleske. Da ne pominjem ozbiljne napadače... To je najbolji pokazatelj da mi Balkanci možemo fino da odskočimo u Erediviziji. Što je, priznajem, zasluga i ovdašnjem sistema. Ko shvati ozbiljno šta se od njega traži, mora da napreduje“.

Još jedan detalj je Mihajlovićev saveznik. Godine. Trenutno su mu 22 što je mnogo u očima srpskih ljubitelja fudbala, sklonim preterivanju i ocenama „propao talenat“, dok u inostranstvu dijametralno suprotno gledaju na to doba, smatrajući da potencijal i dalje može da se oblikuje.
„Samo kod nas u Srbiji mlad igrač je do 17. ili 18. godine. Ovde u tu kategoriju spada neko ko ima 24. ili 25, dok je u 27. zreo, oformljen. Bilo kako, i da sam ostao u Partizanu opet bih se u ovim godinama borio za mesto u timu. Dajem sve od sebe da baš ovo bude sezona uzleta, posle koje bi mogao da najavim finu karijeru. Ako ne, bar ću znati da sam dao sve od sebe, da sam pokušao. Razume se, potrebna je i sreća“.

Možda i nadogradnja u odnosu na period proveden na Topčiderskom brdu, kad je posebno u sezoni 2015/106 bio najbolji asistent Superlige, biran u idealni tim prvenstva, a u narednom sve začinio podredivšio se timskom uspehu u formi duple krune.
„Ovde nisam pokazao ni 30 odsto onoga na šta sam navikao publiku Partizana. Za sve je potrebno vreme. I kvalitetan rad. Oba segmenta su mi ui Herenvenu na raspolaganju. Fizički sam izdržljiviji, čvršći u duelu, radim u oba pravca, još samo da budem konkuretni u smislu brojeva i biće sve u redu. Odgovara mi sistem 4-3-3, utemeljen u holandskom fudbalu za vreme Johana Krojfa. Otkako sam ovde sve utakmice igramo u toj formaciji, možda smo se jednom zarotirali na samo meču iz određenog taktičkog razloga...“

Nije se zasad Herenven proslavio, ima samo šest bodova iz isto toliko kola, međutim, krene li Necu, možda krene i ekipu.
Cilj je da izborimo plasman u plej-of za Ligu Evrope. To su pozicije od četvrte do sedme na tabeli. Opaka je konkurencija, svesno smo da će biti vraški teško, ali je jasno i da posedujemo kvalitet. Borićemo se, pa dokle stignemo“, poručuje iz Holandije Nemanja Mihajlović.

PUNO SRCE ZBOG PARTIZANA

Osim što se igrački isplatio Partizanu, Mihajlović mu je doneo i profit, jer je doveden bez obeštećenja iz Rada, a prodat je za 1.700.000 evra prošlog leta.
„Kad je stigla ponuda Herevena procenio sam, u dogovoru sa porodiciom i ljudima kojim brinu o mojoj karijeri, da je najbolje da promenim sredinu posle tri pehara za dve sezone. Pogotovo što je reč o Holandiji. Puno mi je srce što sam igrao u Partizanu. Ne bi to bilo to da nisam zaigrao za voljeni klub. Ovako sam ispunio želju, a i dan dana pratim svaki korak crno-belih“.

DA SAM SELEKTOR...

S obzirom da je 1996. godište Mihajlović ima pravo da putuje na Prvenstvo Evrope mladih reprezentacija, za koje se selekcija Gorana Đorovića izborila savršenim učinkom u kvalifikacijama. U njima je Nemanja odigrao samo jedan meč, prošle godine protiv Gibraltara.
„Otkako sam potpisao za Herenven samo jednom sam bio član državnog tima. Na to je uticala i skromna minutaža u klubu. Da sam selektor, gledao bih i ja ko igra redovno i njega bih zvao, tako da nikakvih prloblema nema. Ako u FSS procene da mogu da pomognem na završnom turniru, tu sam, mada vidim da momcima i bez mene odlično ide“, konstatovao je Neca.

FOTO: Star sport, MN Press


tagovi

Nemanja Mihajlović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara