Miloš Jojić
Miloš Jojić

Jojić budi optimizam pred Malatiju: Nisu divlji, ali kao u školi – niko ne trči nazad

Vreme čitanja: 5min | uto. 06.08.19. | 16:04

“Fali im disciplina, kao i svim turskim klubovima”, kaže nekadašnji prvotimac Partizana uoči dvomeča sa klubom iz Anadolije

Godinama se već iščuđavamo milionima koje turski klubovi sipaju u pojačanja i svaki put uoči žreba nadamo se da ćemo ih nekako zaobići. Međutim, nekadašnji prvotimac Partizana Miloš Jojić raspiruje optimizam u Humskoj uoči okršaja crno-belih sa Jeni Malatijom u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope. Prvo zato što...
Dobri su oni. Klasična turska ekipa. Tvrda, znaju da igraju, nisu divljaci. Ali nisu ni Fenerbahče, Galatasaraj ili Bešiktaš, pa da treba posebno da strepiš”, jasan je Jojić u mini-intervjuu za MOZZART Sport.

Obrazlaže...
Ono što im nedostaje je disciplina, kao i svima u Turskoj. Znaš kako, dok sam igrao u Nemačkoj uvek sam se pitao kako je moguće da turske ekipe nikad ništa značajnije ne urade u Evropi sa tolikim brojem tako kvalitetnih, možda malo starijih, ali iskusnih igrača? I onda sam došao ovde i sve mi je postalo jasno”.

Izabrane vesti

Detaljno o tom nedostatku discipline kod turskih igrača.
Što se tiče fudbalskog znanja, ponavljam, znaju oni lopte. Ali šta sam sve video za ovih godinu dana ovde... Svi hoće u napad, to se trči, ne pita se. Ali kad se izgubi lopta i kad treba da se vratiš nazad... E, tad kao u školi, nema nikog. Nije to samo do Malatije, to je generalno problem turskog fudbala. Pride, mislim da smo ipak talentovaniji kao nacija i da Partizan treba da se fokusira samo na sebe. Bolja je ekipa. Ne sme naravno da igra po principu lako ćemo, ali ako budu pravi, pobediće ih samo na disciplinu”, kaže Jojić za MOZZART Sport.

Pride, poput Partizana, i Jeni Malatija je dosta menjala ekipu u odnosu na prošlu sezonu kada je ostvarila istorijskih uspeh. Nema recimo Danijela Aleksića, koji je za 3.800.000 evra prešao u saudijski Al Ahli. Čini nam se, Malatija je ostala bez ponajboljeg igrača?
Ja ću ti reći i neću biti lažno skroman samo zato što je zemljak, bio im je najbolji igrač! Mnogo golova je dao, mnogo je doprineo da se ekipa nađe ovde gde se nalazi. Otišao im je u Galatu i kapiten Adam Bujuk, vidim da su doveli dosta novih igrača, ali iskreno nisam pratio pripreme i nismo ih još analizirali, iako igramo u prvom kolu sa njima, pošto imamo pre toga i Olimpijakos u Ligi šampiona, tako da ne znam kako su se uklopili”.

Među tim novajlijama svakako se izdvaja Gokhan Tore, koga crno-beli dobro pamte iz četiri sudara sa Bešiktašem poslednjih sezona. Momak koji je izgledao kao kalibar spreman da pokori Evropu i koji je Beograđanima vadio dušu na pamuk u dvomeču iz jeseni 2014. ipak se nije razvio onako kako se očekivalo. Ali da zna – zna. Mnogo. Odigrao je 29 minuta u revanšu protiv Olimpije u prethodnom kolu kvalifikacija i prema informacijama turskih medija, očekuje se u startnoj postavi za Partizan.
Ta sezona kod Slavena Bilića mu je bila i najbolja i očekivalo se da će da eksplodira, ali to se nije desilo. I onda je igrao sve manje i manje, išao na pozajmicu u Vest Hem, čini mi se baš kod Bilića, prošle godine skoro da uopšte nije igrao. Pa je ovde došao da bi se vratio u život. Sigurno da on ima dosta potencijala, ali dugo nije igrao i pitanje je da li on odmah može da ti pruži ono što se od njega očekuje”, komentariše Jojić.

Još dvojica igrača Malatije donekle su poznati srpskim poklonicima fudbala: Mičel Donald i Brazilac Giljerme, koga je svojevremeno htela i Crvena zvezda.
Donald je dosta igrao, ali njega verovatno bolje poznajete vi u Srbiji, pa tu ne bih ni imao šta posebno  da kažem. Giljerme je dobar igrač, zna da je gurne u dubinu, može da zavuče između linija, ali i on ti je vezista koji igra samo u jednom pravcu, a na njegovoj poziciji ipak moraš da igraš u oba. Brazilac klasičan”.

A što se tiče atmosfere koja će crno-bele sačekati u revanšu? Jojićev Istanbul Bašakšehir je prošle sezone dva puta igrao sa Malatijom, kod kuće 1:1, na strani je dobio sa 2:0. Govori li to nešto o domaćem terenu Malatjie?
Biće sigurno pun stadion, jer su mislim prvi put u Evropi. Ali nije to sad neka posebno vatrena atmosfera, sa Partizanovim navijačima svakako ništa ne može da se poredi. Teren je dobar, što se toga tiče biće dobri uslovi za igru”.

RASTANAK SA BAŠAKŠEHIROM?

Za kraj da se osvrnemo i na Jojićev status u Istanbul Bašakšehiru. Dok se ostatak ekipe ozbiljno priprema za meč sa Olimpijakosom u kvalifikacijama za Ligu šampiona čini se da Jojić više razmišlja o "daljoj" budućnosti. Jer posle sezone u kojoj je odigrao samo 602 minuta, od čega 223 u prvenstvu, deluje da bi najbolja opcija za obe strane bio makar privremeni rastanak?
Iskreno, tražim neku opciju, da odem bar na pozajmicu da godinu dana igram. Bilo je nekih konkuretnih ponuda još na početku prelaznog roka, ali tada nisam hteo da idem, jer sam čekao da vidim kako će biti kod novog trenera (Okana Buruka, prim. aut.), nadao sam se da će nas sve gledati od nule, ali posle priprema... Vidim da se sve namešta kao prošle godine, ide u tom nekom smeru. A ja dolazim u najbolje fudbalske godine, pun sam snage, volje, nedostaje mi da igram”, priznaje 27-godišnji vezista.

Ugovor sa Bašakšehirom važi mu na još dve sezone. Ima li i sada nekih ponuda?
Ima nekog interesovanja, pregovora, ali ne baš i nečeg konkretnog. Raspituju se klubovi iz Turske i iz ostalog dela Evrope. Pravo da ti kažem, pre bih se vratio u Evropu. Imam pred sobom najbolje godine, a kad nisi u takmičarskom ritmu, onda si na gubitku, a ne želim da gubim ništa! Zašto da sebi uskratim te najbolje godine fudbala? E sad, ne pitam se samo ja, mora da se poklopi dosta toga, da svi budu zadovoljni, ali nadam se da će se nešto pojaviti”, završava Jojić razgovor za MOZZART Sport.

(FOTO: Star Sport)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara