Kakav će to derbi biti: AZ ne da Ajaksu da mirno spava, Alkmarovci kliču slučajnom junaku

Vreme čitanja: 2min | ned. 01.12.19. | 18:35

Peta uzastopna pobeda u prvenstvu bez primljenog gola

Ne dozvoljava AZ Ajaksu da uživa na liderskoj poziciji. Jesu Kopljanici osvojili titulu prošle sezone, jeste da u Erediviziji deluju nezaustavljivo i tokom ove, ali imaju ozbiljnog izazivača. Alkmarovci nastavljaju da pritiskaju velikana iz Amsterdama, pred njihov međusobni okršaj sredinom decembra. Ekipa Arne Slota vratila se na samo šest koraka zaostatka pošto je u susretu 15. kola bila bolja od Venla – 1:0.

Za razliku od većine utakmica ove sezone, kad su put ka trijumfima krčili napadači Kalvin Stengs, Miron Boadu ili Osama Idrisi, te Fredija Drujfa čija su dva gola protiv Partizana u četvrtak veče pogurala AZ ka evropskom proleću, ovoga puta publika u Hagu dobila je neočekivanog junaka. U pitanju je Jukinari Sugavara, koji nije redovan u prvih 11, a čak i je slučajno dobio šansu. Sat vremena pre početka susreta Frederik Midtsjo je morao da se povuče zbog povišene temperature, Japanac je uskočio na njegovo mesto i pred kraj prvog dela doneo prednost nominalnom domaćinu.

Izabrane vesti

Kakvo zajedništvo vlada u ekipi Sugavara je demonstrirao odmah posle pogotka, podigao je dres na čijoj je poleđini ispisano „Hacidijakos“ u čast Pantelosa Hacidijakosa, grčkom štopera kome su protiv crno-belih stradali prednji ukršteni ligamente i sledi mu najmanje šest meseci pauze.

Pre i posle toga AZ je uglavnom kontrolisao dešavanja na terenu i upisao petu uzastopnu pobedu u Erediviziji. Ponovo bez primljenog gola. Za šest dana ga očekuje gostovanje Cvoleu, potom duel sa Mančester junajtedom na Old Trafordu za prvo mesto u Grupi L Lige Evrope, a 15. decembra u Hag dolazi Ajaks i to će biti prava poslastica za sve poštovaoce holandskog fudbala, pošto će se sudariti dva izuzetno napadački orijentisana tima.

U drugom meču popodnevnog termina Fajenord je, takođe minimalcem, pokazao da se polako, ali sigurno oporavlja pod komandom novog trenera Dika Advokata. Na De Kajpu je savlada Cvole, pogotkom Stivena Bergajsa, kome je to bio osmi ligaški pogodak ove sezone.

Bergajs je imao šansu i u nastavku da osigura mirnu završnicu, međutim, Fajenord je trijumfovao zasluženo, a mogao je i ubedljivije da još u prvom delu Nikolaj Jorgensen nije promašio zicer ili da gol Luisa Sinistere nije poništan zbog ofsajda.

EREDIVIZIJA, 15. KOLO

Petak:

Herenven – Vitese 3:2 (1:2)
/Faik 42 pen, Van Bergen 63, Odgard 69 – Matavž 8, Linsen 21/

Subota:

Viljem Drugi – Sparta 4:0 (3:0)
/Naneli 5, Endajišimi 24, Herkens 36, Kolert 59/

Herakles - Den Hag 4:0 (2:0)
/Desers 22, 57, Mauro Žunior 39, Merkel 65/

Nedelja:

Tvente - Ajaks 2:5 (2:1)
/Nakamura 15, Kantalapijedra 19 - Lang 32, 51, 70, Huntelar 61, 90+6/

Utreht – RKC 0:1 (0:0)
/Meulensten 69/

Fajenord – Cvole 1:0 (1:0)
/Bergajs 23/

AZ Alkmar VVV Venlo 1:0 (1:0)
/Sugavara 39/

20.00:  (7,75) Emen  (4,80)  PSV (1,40)

Pogledajte novu epizodu serije Ekipizza...

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara