Kako je Zvezda finansirala prelazni rok? Prošlogodišnja matrica i zarađenih 3.300.000 evra za devetoricu pojačanja

Vreme čitanja: 3min | čet. 05.07.18. | 10:09

Naravno, na Marakani moraju da se nadaju novim prihodima. Verovatno od Aleksandra Pešića

Crvena zvezda je u dosadašnjem delu letnjeg prelaznog roka dovela osmoricu novih igrača, deveti (Miloš Degenek) u čekaonici  je i verovatno će danas ispozirati sa crveno-belim šalom. Najviše je uloženo u transfer Lorenca Ebeselija koji je APOELU plaćen 5000.000 evra. Na pozajmicu je stigao Nikola Stojiljković (odmah dato 200.000) i Rašid Sumaila. Obeštećenja su plaćena i za Milana Jevtovića, Dejana Melega, golmana Zorana Popovića.

Za klub u finansijskim dugovima čelnici Crvene zvezde su uložili mnogo. Preko milion evra. Međutim, odgovorni iz Ljutice Bogdana su ponovili prošlogodišnju matricu poslovanja. Nadaju se da će i ishod biti isti, odnosno da će srpski šampion ponovo igrati grupnu fazu nekog od evropskih takmičenja.

Izabrane vesti

O čemu se zapravo radi?

Prošlog leta, posle razočaravajuće sezone, crveno-belima je bila potrebna rekonstrukcija na svim nivoima. Novi trener i sportski direktor želeli su da naprave tim od proverenih srpskih igrača, povratnika iz inostranstva. Ništa nije obećavalo berićet, status stranaca nije bio poznat. Međutim, još na početku prelaznog roka Crvena zvezda je transferisala igrača na ceni, ali i momke bez kojih je mogao da se zamisli novi tim. Tako je Srđan Plavšić otišao u Spartu (milion evra), Mihajlo Ristić je prodat Krasnodaru (dva miliona), dok je Filip Manojlović prosleđen Hetafeu za 1.200.000 evra. Uz prodaju braće Ilića Mančester Sitiju za velikih 5.000.000 evra, kako bi se namirili brojni dugovi, Mrkela i Terzić su dobili dovoljno prostora da Vladanu Milojeviću ispune neke od želja.

Veliki novac je odmah uložen u Aleksandra Pešića, plaćenog 750.000 evra Tuluzu, zatim su dolazili Branko Jovičić (500.000), Milan Rodić (250.000), Rikaridnjo (300.000 za potpis) i Marko Gobeljić (100.000). Kao slobodni igrači stigli su Vujadin Savić i Filip Stojković, na pozajmicu je doveden Nemanja Radonjić. Na, posletku, ugovor su parafirali Milan Borjan i Nenad Krstičić. Za nove igrače Crvena zvezda je pre godinu dana izbrojala tačno 2.000.000 evra. Bio je to rizik koji se isplatio.

Sličan scenario na sceni je u ovog leta. Barem u prvom talasu prelaznog roka, koji je doneo Vladanu Milojeviću mogućnost da sklopi tim do duela sa Apoelom. I ponovo je novac obezbeđen prodajom onih bez kojih se može.

Prvi je bio transfer Luke Adžića u Anderleht. Ipak, nije to bila suma koja je mogla da obezbedi mir čelnicima Crvene zvezde. Za slobodu igrača kome je u decembru isticao ugovor klub iz Brisela je izbrojao 800.000 evra. Vreme je prolazilo, svežeg kapitala nije bilo, ali je veliki posao odradio Uroš Račić. Visoki vezista, rođen 1998. godine, uoči početka Mundijala bio je ubedljivo najtraženiji igrač Crvene zvezde. Pominjali su se Genk, Parma i Đenova, ali je u transferu teškom 2.200.000 evra visoki Kraljevčanin prešao u Valensiju. Za sada je to transfer leta, obzirom da crveno-beli nisu uložili značajna sredstva u Račića pristiglog pre dve godine iz omladinskog pogona OFK Beograda. Takođe, za Frimponga je uzeto 300.000 evra od  Ferencvaroša.

Ukupno Zvezda je do sada inkasirala 3.300.000 evra. Dovoljno za prve aktivnosti u letnjem prelaznom roku, ali nedovoljno za miran život. Primera radi leta prošle godine crveno-beli su na prodaji zaradili 11.500.000 evra, a pijacu završili u suficitu od 8.500.000.

Zbog toga će sigurno neko od nosilaca igre biti prodat do kraja prelaznog roka. Najrealnije je da to budu Aleksandar Pešić ili Nemanja Radonjić (klub ima pravo na 60 posto od obeštećenja). Bliži odlasku je najbolji fudbaler Superlige Aleksandar Pešić čija prodaje bi mogla da bude teška 4.000.000 evra. To bi značilo angažovanje napadač iz inostranstva, ali i nastavak tradicije ozbiljne zarade u prleaznim rokovima.

Uostalom, crveno-beli su i zimus prodali Boaćija i Kangu i prihodovali nešto više od pet miliona evra.

(Foto Star Sport)


tagovi

Aleksandar PešićZvezdan TerzićLorenco EbisilioDejan MelegLetnji prelazni rok 2018

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara