Đovani dos Santos(©Reuters)
Đovani dos Santos(©Reuters)

KONKAKAF LŠ: Dos Santos i Funes Mori drže čas fudbala Kolumbusu i Portlandu

Vreme čitanja: 4min | sre. 28.04.21. | 23:15

Klub Amerika i Monterej otputovali u susedstvo po dobar rezultat za četvrtfinalni revanš u domovini

Start Konkakaf Lige šampiona, odnosno utakmice osmine finala rezervisane su za raspucavanje meksički, kanadskih i američkih predstavnika. Tek od četvrtfinala kreće „ono pravo“ posle čišćenja karipskih predstavnika i timova iz zemalja južnije od Meksika.

Sjedinjene Američke države će imati minimum jednog predstavnika u polufinalu najeminentnijeg klupskog takmičenja za Severnu, Centralnu i Karipsku Ameriku, to im je osigurano ukrštanjem Filadelfije Juniona i Atlante Junajteda u četvrtfinalu. A, Amerikanci bi mogli među četiri najbolja tima da imaju i tri predstavnika, ali da bi do toga i došlo, Kolumbus Kru i Portland Timbersi će morati da pronađu put i način da eliminišu višestruke osvajače – Monterej i Klub Ameriku.

Izabrane vesti

Meksikanci su izrazito dominantni u Konkakaf Ligi šampiona. Suvereni su vladari polsednjih 15 godina, pokupili su sve trofeje, a neretko su među sobom timovi iz zemlje sombrerosa odlučivali gde će završiti trofej. Od timova koji su se plasirali u četvrtfinale, svi su podizali pehar namenjen pobedniku. Klub Amerika najtrofejnija je sa sedam naslova prvaka, Kruz Azul je šest puta bio najbolji, a Monterej četiri, i jdini klub koji se utisnuo između njih je meksička Pačuka.

02.30: (2.95) Kolumbus (3.20) Monterej (2.50)

U MLS-u je bubamara tek pre 10 dana počela da se kotrlja, dok je kod Meksikanaca šampionat u punom jeku. Imaju Monterej i Klub Amerika već dosta utakmica u nogama i polako ih stiže akumulirani umor. Nije se to odrazilo na njihova igre u 56. izdanju eminentnog klupskog takmičenja za Severnu, Centralnu i Karipsku Ameriku, ali jeste u domaćem prvenstvu. Lakši će na nogama biti američki predsatvnici, ali višak vremena za odmor nije uvek prednost.

U prvom meču četvrtfinala Monterej gostuju Kolumbusu (02.30), a Klub Amerika ide na noge Portlandu (04.30).

Prošetali su se Kolumbus i Monterej do četvrtfinala. Sastav koji predvodi meksički strateg Havijer Agire je ukupnim rezultatom 6:1 eliminisao Atletiko Pantohu, a Kolumbus Kru je neokrznut izašao iz duela sa Real Estelijem (5:0). Počeo je da pada Monterej od trenutka kada je izborio plasman među osam najboljih. Vezao je tri poraza u šampionatu Meksika i na svakoj od te tri utakmice Agireovi izabranici su zaradili crveni karton. Evidento je da se igrači Montereja ne mire lako sa slabijim rezultatima na koje nisu navikli.

Voli Monterej da igra protiv američkih predstavnika na međunarodnoj sceni, ali se to ne može reći za Kolumbus sa suprotnom stranom. Monterej je dobio devet od 12 utakmica protiv ekipa iz Sjedinjenih Američkih Država, dok je Kolumbus upisao samo jedan trijumf u šest odmeravanja snaga sa timovima iz susedne zemlje.

Nema Havijer Agire problema sa povredama. Danijel Para jedini će propustiti gostovanje Kolumbusu. Roželio Funes Mori i Vinsent Jensen spremni su da po ko zna koji put zablistaju na velikoj sceni. Sa druge strane, zdravstvena situacija u Kolumbusu nije sjajna. Kevin Molino, Ejdan Moris i Vito Vormgur neće biti u prilici da pomognu saigračima nekoliko meseci, Darlington Nagbe će takođe propustiti prvi od dva četvrtfinalna duela sa ekipom Montereja, a pod znakom pitanja je i nastup Marlona Herstona.

04.30: (3.10) Portland (3.25) Klub Amerika (2.35)

Portland Timbersi su se bez ikakvih trzavica domogli druge faze takmičenja. Pregazili su Maraton u prvom meču i ukupnim rezultataom 7:2 izborili prolaz dalje, ali se isto ne može reći za Klub Ameriku. Meksički tim je muku mučio protiv Olimpije iz Hondurasa, otišao je dalje samo zbog gola u gostima i malo je nedostajalo da padne u ambis.

Nisu Portland Timbersi započeli novu sezonu u MLS-u na način na koji su planirali, pretrpeli su poraz od Vankuvera na startu, ali su se već u narednoj rundi ispravili. Hjuston Dajnamo položio je oružje pred Portlandom i predao mu bodove. Klub Amerika je posle remija sa liderom Kruz Azulom ostala bez ijednog boda protiv Toluke. Sastav Santijaga Solarija je prvi put ove sezone povezao dva meča na kojima nije ostvario trijumf, a Đovani dos Santos, prva zvezda tima i bivši igrač Barselone, Totenhema, Viljareala i Galatasaraja, bio je na poštedi. Utakmicu je pogledao sa klupe, dobio je zasluženi odmor kako bi svež bio za sudar sa Portlandom, ali je Klub Amerika ceh platila gubitkom bodova.

Santijago Solari neće imati na raspolganju samo Hesusa Lopeza i Nikolasa Kastilja, dok je kod Portlanda spisak poduži. Van stroja su Jaroslav Nijezgoda, Ismaila Home, Džeremi Ebobisi, Stiv Klark i golman Aljaž Ivačić.

KONKAKAF LIGA ŠAMPIONA - ČETVRTFINALE, PRVI MEČEVI

Sreda

Atlanta - Filadelfija 0:3 (0:0)

/Čibulko 57, 73, Fontana 87/

Toronto - Kruz Azul 1:3 (1:2)

/Osorio 20 – Angulo 3, 34, Agilar 58/

Četvrtak

02.30: (2.95) Kolumbus (3.20) Monterej (2.50)

04.30: (3.10) Portland (3.25) Klub Amerika (2.35)

***kvote su podložne promenama


tagovi

KONKAKAF Liga šampionaKolumbus KruMonterejPortland TimbersKlub Amerika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara