Kreće prvenstvo Češke: Baroševe emocije, žar i ugled ligu čine zanimljivijom, Stančiju uzburkao Prag, Kanga Spartin "nevaljalac"...

Vreme čitanja: 3min | pet. 12.07.19. | 12:20

Slavija prvi favorit

Pauza je gotova. Nova sezona fudbalskog šampionata Češke startuje danas okršajem Jabloneca i Bohemijansa. Favoriti su isti kao i lani, a ostaje da u narednom periodu saznamo može li neki autsajder da ispliva u borbi za titulu, kao i zašto je novajlija u najvišem rangu glavni kandidat da ekspresno napusti Fortuna ligu.

Slavija u predstojeće prvenstvo ulazi kao branioc titule, ali i prvi favorit da ostane na tronu. Crveno-beli su se pojačali i imaju ambiciju da budu uspešni ne samo u domaćim, već i u kontinentalnim okvirima. Sreću će pokušati da im pokvari najveći rival sa Letne, Sparta. Najtrofejniji češki klub angažovao je tokom leta novog stratega Vaclava Jileka, koji je uradio odličan posao sa Sigmom prethodnih godina, ali i sijaset zanimljivih fudbalera. Međutim, period adaptacije mogao bi da bude koban u šampionskoj trci. Plzenj uvek vreba iz prikrajka. Iskusan tim sa dugogodišnjim trenerom Pavelom Vrbom kraj aut linije zna kako da pobedi i kada ne blista, usled čega je uvek u vrhu.

Izabrane vesti

Ostatak ligaških rivala je ipak slabijeg kvaliteta. Mlada Boleslav, Jablonec, Liberec i Ostrava su u grupi onih koji će propisno da namuče favorite. Sa druge strane stola, Budejovice kao jedini novi član najjače divizije, odnosno Pribram i Karvina, koji su se jedva spasli prethodne sezone kroz baraž, moraće najviše da strepe.

Kao i prethodne sezone, Česi, naročito klubovi iz Praga, umeju dobro da se isprse za nove akvizicije, ali znaju i da cene iskustvo. Tako na primer, među asovima koje vredi gledati u Fortuna ligi spadaju Nikolae Stančiju, Adam Hložek, Nikolaj Komličenko, Tomaš Souček, Gelor Kanga, ali i vremešni Milan Baroš, Pavel Zavadil, David Limberski...

Povratak Nikolaea Stančijua u Češku privukao je mnogo pažnje. Pola godine posle odlaska iz Sparte u Saudisjku Arabiju Rumun je potpisao za najvećeg rivala sa Letne. Veliki pritisak je na njegovim plećima, a u Slaviji se nadaju da su napravili pravi potez.

Za razliku od Stančijua, Milan Baroš ne mora nikome ništa da dokazuje. Ima bogatu karijeru iza sebe, a u novu sezonu ulazi sa 37 godina. Idol pristalica Ostrave vuče povredu, ali voli fudbal više od bola i rešio je da sačeka na penziju. Tokom priprema je nekadašnji napadač Liverpula zajedno sa saigračem, takođe veteranom golmanom Janom Laštuvkom, obrijao glavu i produžio ugovor. Liga zarađuje novac, a Baroševe emocije, žar i ugled čine je zanimljivijom.

Gelor Kanga je Spartin nevaljalac. Novi kormilar Jilek brzo je shvatio da bi bila velika šteta da se otarasi virtouza iz Gabona. Rešio je da pokuša da mu smiri kompleksni karakter, jer bi to moglo da mu se višestruko isplati. Tokom priprema su nekadašnji plejmejker Crvene zvezde i novi šef struke našli zajednički jezik, pa se od Kange dosta očekuje u dresu Sparte...

ČEŠKA 1 - 1. KOLO

Petak
18.00: (1,65) Jablonec (3,50) Bohemijans (5,20)

Subota
17.00: (2,20) Ostrava (3,00) Liberec (3,45)
17.00: (2,70) Pribram (2,95) Teplice (2,70)
19.30: (1,35) Plzenj (4,50) Sigma (8,50)

Nedelja
16.30: (2,10) Budejovice (3,25) Opava (3,35)
16.30: (1,45) Mlada Boleslav (4,20) Karvina (6,50)
19.00: (1,35) Sparta Prag (4,50) Slovačko (8,50)

Ponedeljak
18.00: (6,75) Zlin (4,10) Slavija (1,45)

*** kvote su podložne promenama

Foto: Reuters / Shutterstock


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara