""
""

Mali Napoleon i Srbi...

Vreme čitanja: 2min | pet. 21.07.17. | 12:01

Orlovi na današnji dan dobili prvog selektora...

Na današnji dan, 21. jula 2006. godine, prvi selektor fudbalske reprezentacije Srbije postao je Havijer Klemente, 50-godišnji Bask, u tom trenutku jedan od najuspešnijih selektora reprezentacije Španije.
"Nastojaću da ekipa na terenu pruži maksimum, da vratimo ugled srpskom fudbalu koji to zaslužuje. Ovo je najveci izazov u mojoj karijeri. Finansijski razlozi nisu bili presudni. Prihvatio sam ponudu Fudbalskog saveza Srbije iz sportskih razloga. Pare me nisu zanimale, jer bih u Španiji zarađivao više", rekao je on.

Izabrane vesti

Zvezdan Terzić, tadašnji predsednik FSS, kazao je da je Klemente imao finansijski jače ponude i da je ono što će dobiti u Srbiji (nezvanično 30.000 evra mesečno) tri do pet puta manje od njegovih ugovora u Španiji.

Ipak, "Mali Napoleon", kako su ga Španci nazvali zbog svoje bahatosti i osionosti, nije uspeo da reprezentaciju Srbije odvede na Evropski šampionat 2008. godine. U grupi sa selekcijama Poljske, Finske, Portugala, Belgije, Kazahstana, Jermenije i Azerbejdžana, reprezentacija Srbije završila je kvalifikacije kao treća u grupi sa 6 pobeda, 6 remija i 2 poraza.

Na rastanku je otvorio dušu. Naveo je u svom izveštaju Izvršnom odboru FSS da naši fudbaleri, između ostalog, nemaju iskustva na najvišem nivou, da su igrači fudbalski nedovoljno obučeni još u mladim kategorijama, da u svojim timovima nisu vežbali kolektivnu igru i da nemaju naviku da protiv slabijih rivala igraju maksimalno angažovano. Dodao je i da nemaju ni praksu na najvišem nivou, da neke važne stvari nisu naučili od svojih trenera, kao što su kolektivna igra u napadu i odbrani, ali je ukazao i na nezadovoljavajuću individualnu tehniku.

Razloge neuspeha dopunio je činjenicom da na nekim važnim susretima nisu igrali najbolji, poput Dejana Stankovića, Nikole Žigića...


tagovi

Srbijareprezentativni fudbalmeđunarodni fudbalEvropadogodilo se na današnji dan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara