Herman Kano (©Reuters)
Herman Kano (©Reuters)

Marakana se uželela Kruzeira, Flu sa oko 50.000 navijača juri ka četvrtfinalu Kupa

Vreme čitanja: 4min | čet. 23.06.22. | 22:25

Noćas sledi nastavak prvih duela osmine finala najmasovnijeg takmičenja u Brazilu

Na najpoznatijoj fudbalskoj pozornici u Brazilu, velelepnoj Marakani u Rio de Žaneiru, Fluminense će noćas (23.55) da ugosti Kruzeiro u utakmici koja je deo rasporeda prvog kola osmine finala Kupa Brazila za sezonu 2022, dok je revanš u Belo Orizonteu na programu 12. jula.

Već treću sezonu zaredom, Kruzeiro kao jedan od velikana ne samo domaće, već i čitave južnoameričke scene, tavori u drugom po jačini rangu takmičenja brazilskog fudbala. Da svima nedostaju ovakvi okršaji govori činjenica da je samo do utorka prodato više od 37.000 ulaznica za duel između velikana, a u taboru domaćin nadaju se da će na stadionu biti oko 50.000 ljudi.

Izabrane vesti

Fluminense je u nedelju, 19. juna, na Marakani uspeo da se oslobodi dela pritiska sa kojim su se suočava zbog pada na tabeli Brasileiraa. Posle tri poraza u pet prethodnih kola Trikolori su uspeli da nametnu ritam protiv Avaija u meču za 13. kolo Serije A i slave sa 2:0. Flu je na tom meču stvorio više nego duplo prilika u odnosu na protivnika (19-9), ali je bio lošiji u stopi pogađanja cilja, sa tek četiri upućena u okvir gola. Samo pet minuta od početka susreta domaći su stigli do prednosti preko Hermana Kana, a konačan rezultat u 72. minutu postavio je Mateus Martins.

Rezultat je omogućio Fluminenseu da dođe do 18 bodova (pet pobeda, tri remija i pet poraza) i skoči na šestu poziciju na tabeli Serije A. U Kupu Brazila tim je debitovao u trećoj fazi protiv Vila Nove. U dvomeču je napredovalo sa dve pobede, pošto je prvu ostvario kod kuće sa 3:2 još pod komandom trenera Abela Brage, a zatim i u gostima 2:0, pod upravom sadašnjeg stratega Fernanda Diniza.

Domaći sastav za noćašnji okršaj neće imati veće izostanke. Samo dva igrača nisu dostupna za utakmicu. To su defanzivac Luan Freitas, koji je u još u januaru zadobio tešku povredu kolena i levi bek Kris Silva, koji je doživeo uganuće desnog kolena, tako da bi Kajo Paulista trebalo da zauzme njegovo mesto, ali i Pineida je jedna od opcija. Na terenu će Diniz moći da računa na prisustvo glavnog napadača Freda, koji se vratio u poslednjem kolu Serije A.

23.55: (1,95) Fluminense (3,15) Kruzeiro (4,00)

Sa druge strane, u poslednjih deset mečeva Kruzeiro je pobedio u devet. Jedini poraz dogodio se upravo na Marakani od Vasko da Game, u obračunu za 12. kolo Serije B. Međutim, to Lisicama koje već treću sezonu igraju u Drugoj ligi Brazila, nije oduzelo prvu poziciju na tabeli. Na kraju krajeva, tim je pokazao moć reakcije pobedom u sledećoj utakmici od 2:0 protiv Ponte Prete. Na ovaj način Kruzeiro je do došao do 31 boda (10 pobeda, remi i dva poraza), ima četiri boda prednosti u odnosu na Vasko, koji je na drugom mestu, dok je vođstvo u odnosu na Sport Resife, koji je petoplasirani i prvi tim van zone promocije, iznosi 11 bodova. Na šest kola do kraja prvog dela Serije B Kruzeiro ima samo bod manje od 32 poena, za koliko se smatra da je prosek na polusezoni, koliko su timovi prethodnih godina ostvarivali i na kraju dostigli cilj za napredak u Seriju A. Procenjuje se da će tim koji osvoji barem 64 boda sigurno da ostvari plasman u elitnu diviziju.

U Kupu Brazila, Lisice iz Belo Orizontea započele su kampanju savladavši na svom terenu Seržipe sa 5:0, a zatim i u gostima na Tuntumu 3:0. Ipak, tim je imao više poteškoća u trećoj fazi. Izgubio 2:1 od Rema u Belemu, ali je u revanšu na Mineiraou pobedio sa 1:0, i tek posle penal završnice obezbedio osminu finala.

Trener Paulo Pesolano za ovaj duel će morati da modifikuje tim, pošto će vezista Neto Moura biti odsutan jer je već nosio dres Mirasola u istom takmičenju. Neto je bio starter Kruzeira u poslednjih 12 utakmica u Seriji B i ostao je bez nastupa samo protiv Baije. Još jedan izostanak za urugvajskog stručnjaka biće svestrani Leonardo Pais, koji se još oporavlja od otoka mišića desne butine. Takođe, na listi povređenih su golman Gabriel Brazao, vezista Žoao Paulo i napadač Jaja. S druge strane, nekadašnji golgeter Šerifa iz Tiraspolja Luvanor je ponovo opcija pošto je pošteđen u prošlom meču zbog umora mišića.

Pesolano će moći da računa na svoje standardne vezne igrače Vilijana Oliveiru i Fernanda Kanesina, koji su praktično garantovani u timu za svaki meč. Druga opcija za trenera Kruzeira je da izabere tri napadača u formaciji 3-4-3. U tom slučaju, trećeg čoveka sa više ofanzivnih karakteristika mogao bi da čini krilni igrač Daniel Žunior. Pesolano ima na raspolaganju Vitora Lekue i Luvanora.

Poslednji okršaj ovih timova viđen je pre tri godine u Seriji A, i tom prilikom susret je završen nerešenim ishodom bez postignutih golova. Iste godine, nešto ranije Kruzeiro i Fluminense su se sastali u Kupu Brazila. Taj meč na Mineirau završen je 2:2, a u narednu fazu takmičenja prošao je domaći tim posle uspešnijeg izvođenja penala.

KUP BRAZILA, OSMINA FINALA - PRVI MEČEVI

Četvrtak

Atletiko Gojaniense – Gojas 0:0

Baija – Atletiko Paranaense 1:2 (1:2)

/Munji 5 - Kristijan 11, Pedro Roša 32/

Fortaleza – Seara 2:0 (0:0)

/Jago Pikašu 53, 85/

Atletiko Mineiro – Flamengo 2:1 (1:0)

/Hulk 7, Santos Ademir 55 - Lazaro 80/

Korintijans – Santos 4:0 (3:0)

/Gustavo Mantuan 20, Đulijano 28, 77, Gustavo 43/

23.55: (1,95) Fluminense (3,15) Kruzeiro (4,00)

Petak

01.00: (3,15) Sao Paulo (2,95) Palmeiras (2,35)

Četvrtak (1.7.)

Amerika Mineiro - Botafogo

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kup BrazilaFluminenseKruzeiroJužna Amerika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara