Marijano zasenio Benzemu

Vreme čitanja: 3min | sre. 03.10.18. | 10:25

I to uz daleko manji prostor za igru

Dugo Real Madrid nije izgledao ovako bledo, izgubljeno, impotentno. To pokazuje i letimični pogled na statistiku, uz već dobro poznatu činjenicu da Kraljevski klub nije postigao gol skoro 330 i da je mrežu protivnika zatresao samo jednom u poslednje tri utakmice.

Izabrane vesti

Razlog mučenja na kakvo Real nije navikao fudbalski svet verovatno i najviše leži u tome što prvi napadač nema praktično nikakav uticaj na igru. Karim Benzema je dobro počeo sezonu, ubeležio pet golova na prve četiri zvanične utakmice u sezoni, a onda - nestao. Ne samo što gol nije postigao više od 445 minuta, što je više od sedam sati fudbala, njegovo opredeljenje više nije usmereno ka igri u kaznenom prostoru, već daleko u polju. 

Pedantni statističari i analitičari uspeli su da izvuku i takozvanu mapu kretanja i Benzemin rad uporede sa onim što je na terenu učinio Marijano Dijaz. Napomena, Benzema je na terenu proveo svih 90 minuta, Marijano je odigrao samo trećinu tog vremena. Mada nije uradio mnogo toga velikog, povratnik u Real je bar bio usmeren samo na opterećivanje protivničke odbrane i pokušaje da zaista napravi nešto konkretno. Trenutak koji je donekle obeležio utakmicu viđen je u poslednjem minutu posle velike šanse za aktuelnog evropskog prvaka. Marijano je poleteo ka lopti kao raketa i pred sobom razgrnuo sve što mu se našlo na putu, čak i Benzemu koji je hteo da zahvati loptu glavom. Akcija se nije završila povoljno po goste iz Madrida, ali je Đulen Lopetegi bar mogao da vidi želju kod svog rezervnog napadača. Zapravo, ono što je njegovom prvom izboru nedostaje dugo. 

Zanimljivo, Marijanu je bilo potrebno daleko manje vremena da uputi bar jedan konkretan udarac ka golu CSKA. Benzema nije postigao gol već šest utakmica, a za ceo meč protiv CSKA nije imao nijednu opasniju šansu pred golom Igora Akinfejeva

U prilog tome govori i mapa kretanja, koja kaže da se Benzema tek u retkim situacijama nalazio u protivničkom kaznenom prostoru i da je najviše vremena proveo na nekih 30 metara od gola CSKA. Benzema nije uspeo da upiše nijedan uspešan dribling, čak 11 puta je izgubio loptu, skupio je 30 dodavanja i iznudio tek jedan faul. Poređenja radi, Marijano je pet puta uspešno podelio loptu i izvukao dva prekršaja rivala.

I pored toga, Lopetegi je posle utakmice izjavio da veruje u Benzemu i njegov kvalitet. Izjava je bila politički korektna, ali realnost je u kontrastu.

Podsetimo, Benzema je na terenu dosad proveo 839, a Dijaz 255 minuta. Istina, donedavni napadač Liona ove sezone ima tek jedan gol i to u Ligi šampiona, ali je utisak javnosti bliske Kraljevskom klubu da je momak dominikanskih korena ostavio jači utisak od svog iskusnijeg kolege.

Ne treba zaboraviti da je sličan problem imao i Zinedin Zidan u vreme kada je Alvaro Morata igrao za Real. Zizu je forsirao svog sunarodnika, a Španac je imao veći uticaj u napadu...

Foto: Action Images


tagovi

Marijano DijazKarim Benzema

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara