"Skolari"
"Skolari"

Mundijalska giljotina: Selektori koji su ostali bez posla posle Mundijala

Vreme čitanja: 4min | sub. 26.07.14. | 15:48

Nedelju dana po završetku Svetskog prvenstva polovina reprezentacija učesnica je ostala bez selektora koji su ih predvodili u Brazilu. Većina ih je platila ceh slabim rezultatima, dok su drugi, poput Van Gala, Halilhodžića i Spaletija, već pronašli novi posao

SkolariSvetsko prvenstvo u Brazilu odnelo je i prve "žrtve". Još se zavesa nije ni spustila na Marakani posle velikog finala između Nemačke i Argentine, a već je polovina reprezentacija učesnica ostala bez selektora! Jedni su platili ceh zbog loših rezultata, drugi su dobili nove poslovne izazove, tek 16 trenera je prinuđeno da menja poslodavca.

Prvo i najzvučnije ime bez ikakve dileme svakako je Luis Felipe Skolari. Posle debakla na Mundijalu i bruke koju je Selekao doživeo u susretima s Nemačkom i Holandijom, ovo je bilo i jedino logično objašnjenje, iako se radi o stručnjaku koji je Brazilu doneo svetsku titulu 2002. S obzirom da već ima 65 godina mogao bi da potraži neki manje stresan posao ili eventualno da krene koracima Otmara Hicfelda koji je nakon eliminacije Švajcarske sa SP-a odlučio da i definitivno stavi tačku na više nego uspešnu trenersku karijeru. Zanimljivo, posle odlaska Skolarija u FS Brazila prvi put u istoriji razmišljaju da kormilo nacionalnog tima povere strancu!

Izabrane vesti

ZakeroniCeh neuspehu u Brazilu platili su i Zakeroni (Japan), Prandeli (Italija), Mjung Bo (Južna Koreja), Keši (Nigerija), Suarez (Honduras), Rueda (Ekvador), Tabarez (Urugvaj), Lamuši (Obala Slonovače) i Finke (Kamerun). Portugalac Keiros je još ranije najavio rastanak s Iranom, bez obzira na rezultat, baš kao i njegov zemljak Santos sa Grcima, pa čak i Argentinac Alehandro Sabelja, iako je uspeo sa Gaučosima da stigne do završne svečanosti (ponajmanje njegovom zaslugom).

Pojedini treneri su, verovali ili ne, već pronašli i novi posao. Najbrži je bio svakako Luj van Gal, čovek kojeg je Murinjo označio kao „broja 1“ na proteklom Mundijalu kada je struka u pitanju. Holanđanin je još pred start SP-a potpisao ugovor sa Mančester junajtedom, pa je bez dana odmora pohitao na Old Traford kako bi krenuo u nove izazove.

Njegovim putem krenuo je i Vahid Halilhodžić, čovek koji je napravio sjajan posao sa selekcijom Alžira, što mu je bila odlična preporuka za dobar ugovor sa turskim Trabzonom. Istu destinaciju, samo drugi klub, odabrao je Italijan Čezare Prandeli. Njemu je dozlogrdilo da glumi bebisitera Mariju Baloteliju, te je za poveću sumu novca odlučio da prihvati ponudu Galatasaraja umesto zemljaka Roberta Mančinija.

Del BoskeSedmorica selektora bi mogla da nastave započeti posao, ali neće biti iznenađenje ako promene sredinu. Španci, uprkos preživljenoj kataklizmi u Brazilu, žele da zadrže Del Boskea, Čileanci su zadovoljni Sampajolijem, Meksikanci Ererom, a Kolumbijci Pekermanom. Ipak, poslednju reč imaju sami treneri. Mnogo neizvesnija je situacija sa Bentom (Portugalija), Postekogluom (Australija) i Apijom (Gana) koji nisu ispunili očekivanja, ali većina smatra da bi trebalo da dobiju još jednu šansu.

Okreni-obrni, tek samo devetorica od 32 selektora koja su doputovala u Brazil sigurno će zadržati sadašnji posao: Joakim Lev je obećao da će predvoditi Pancere do 2016. godine, Francuzi imaju poverenje u Dešana, Englezi u Hodžsona, Nemci u Klinsmana, Bosanci u Sušića, Kostarikanci u Pinta, a Belgijanci u Vilmotsa. Nešto je drugačija situacija sa Hrvatskom i Rusijom, gde Niko Kovač i Kapelo ostaju na pozicijama isključivo zato što trenutno na vidiku nema boljeg rešenja. Zasad...

Ako im je za utehu, slična situacija viđena je i posle Mundijala 2010. Tada se Nemac Rehagel (do tada selektor Grčke) penzionisao, Francuz Domenek je za sva vremena napustio trenerske vode, Dijego Maradona je okončao neuspešnu epizodu na čelu Gaučosa, dok je naš Radomir Antić privremeno zadržao posao, ali je ubrzo sa trenerske prešao na sudsku klupu, kako bi „ispeglao račune“ sa predsednikom FSS-a Tomislavom Karadžićem.

Kapelo

KAPELU ZA OTKAZ DVADESET PET MILIONA

Sa 7.800.000 evra, koliko zarađuje godišnje u Rusiji, Italijan Fabio Kapelo je ubedljivo najplaćeniji selektor na svetu. I najneproduktivniji, jer uprkos toj gomili novca Baćuške nije uspeo da dovede ni do drugog kruga SP-a!

Da sve bude još gore, Rusi skoro jednoglasno smatraju da bi Don Fabija trebalo najuriti motkama, ali je problem što bi u tom slučaju, na osnovu ugovora, Italijanu trebalo isplatiti čak dvadeset pet miliona evra!

KONTE, MANČINI ILI SPALETI?

Jedna od najatraktivnijih upražnjenih klupa svakako je italijanska. Čezare Prandeli se skrasio u turskom Galatasaraju, a kao tri najozbiljnija kandidata da ga naslede spominju se Antonio Konte, Roberto Mančini i Lučano Spaleti. Sva trojica su ne samo bez angažmana, nego su i otvoreno već izjavili da bi se rado prihvatili posla sa Azurima. Bez obzira što bi svoj trojici to bio prvi selektorski mandat.

(FOTO: Action images)


tagovi

Rusijareprezentativni fudbalLuiz Felipe SkolariItalijaFabio KapeloBrazil2014BrazilAlberto Zakeroni

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara