Norveška treća liga – Grupa 2: Osane prvi favorit, niko ne voli da igra u Alti, Od Grenland 2 za izbegavanje, zvezda dečje televizije uzdanica Senje

Vreme čitanja: 4min | pon. 22.04.19. | 09:52

​Srpski stručnjak Vlada Filipović skenira i ovu egzotičnu ligu gde mnogo ekipa konkurišu za vrh

Nekada je treći norveški rang imao četiri grupe, ali od prošle sezone došlo je do promene sistema takmičenja. Ekipe su podeljene u dve grupe sa po 14 klubova. Posle Grupe 1, na skeneru srpskog stručnjaka Vlade Filipovića našla se i Grupa 2.
Ova grupa bi trebalo da bude izjednačenija. Mnogo ekipa konkuriše za vrh, nijanse će da odluče. Zanimljivo, ove sezone samo Od Grenland ima drugu ekipu u trećem rangu takmičenja. Prethodnih godina je bilo mnogo više najboljih klubova Norveške koje su imala rezervne timove u ovoj ligi“, rekao je Filipović za MOZZART Sport.

Nekadašnji golman, sada koordinator za talente pri Fudbalskom savezu norveškog okruga Finmark upozorio na rezervni tim ekipe iz Elitserije.
Oprez kod Od Grenlanda 2. Nikad se ne zna koja ekipa će da istrči na teren. U principu tu igraju fudbaleri koji su bili na klupi u najboljem timu, mlađi i oni koji se oporavljaju od povreda. Obično kad igra kod kuće onda je jači sastav, dok na gostovanju nekada se pošalju samo juniori. Prošle godine je Od poražen u Alti sa 9:0. Naravno, pitanje je da li ga zanima da ostane u ligi."

Izabrane vesti

Filipović više od decenije je stanovnik Alte. Ovaj klub gde je nekada branio poznaje do detalja.
Alta je uvek kandidat za vrh. Mislim da će i ove godine da bude među prvih pet. Sedmorica igrača su otišla, stigao je novi trener Amerikanac Brajant Lazaro. Radi se o mladom treneru, ima 30 godina, školovao se u Španiji. Bio je asistent u mlađim kategorijama Levantea i Sevilje, a u Norveškoj je prošle sezone vodio drugu ekipu Tromsea. Debitovao je prošle nedelje pobedom na klupi protiv Mjolnera. Dva gola je dao Holanđanin Gijon Filips. Nije briljirao u pripremnom periodu, ali je na startu šampionata zablistao. Do 90. minuta je bilo 1:0, a onda je Alta u sudijskoj nadoknandi dala dva gola. Ovde igra i Kristijan Regiunisen, mlađi brat kapitena Rozenborga Renea."

Geografski položaj Alte nikako ne odgovara gostujućim ekipama, ali ni ambijent u kome se igra.
Do Alte je dug put. Svi dolaze avionom. Grad je na krajnjem severu zemlje. Niko ne voli da igra ovde. Mnoge ekipe dođu na nekoliko sati pre utakmice i odmah odu. Alta je jedina ekipa koja cele godine svoje utakmice igra u dvorani. Gledaoci su tik uz teren, nije lako gostima. Alta je važila za pravu domaćinsku ekipu, ali prošle godine neočekivano je čak pet puta poražena na svom terenu."

Kome dajete najveće šanse za ulazak u viši rang?
Osane je prvi favorit da se vrati u drugu ligu. Stabilan je klub. Dobro se pojačao. Stigli su iskusni igrači iz najbolje lige Norveške, kao što je štoper Erik Volen Stin koji je došao iz Bodo Glimta. U vrhu bi trebalo da budu i Grorud, koji ima četiri mlada reprezentativca Norveške i Kjelsas. Elverum je platežno dobar, nekada je igrao u višem rangu i sigurno je tim za gornji deo tabele."

Zanimljive trenere ima Asker, ekipa nadomak Osla.
Trener je Škot Kevin Nikol. Iz Stremgodseta je stigao Kim Andre Madsen. Radi se o poznatom fudbaleru koji je bio šampion Norveške 2013. godine. On je pet puta oblačio i dres repezentacije. Biće igrač, ali i pomoćni trener."

Navikli smo od našeg sagovornika i na pikanterije iz Norveške, a one nam stiže od novih članove ovog ranga.
Opsal je klub iz Osla i tu se igra iz hobija, niko nije plaćen. Napadač Senje Krister Jonsgard je u Norveškoj zvezda dečje televizije. Sotra je trebalo da se fuzioniše sa Nest Sotrom koja igra drugu ligu, ali u poslednji čas je to propalo. Barum je filijala Stremgodseta. Ima dosta igrača na pozajmici iz nekadašnjeg šampiona Norveške. Fram je prošle godine u prvom delu sezone bio u agoniji, izašao je na jednom meču sa devetoricom igrača, pa su se dvojica povredila. Utakmica je bio prekinuta, dobio je kaznu. Uspeo je u drugom delu sezone da se konsoliduje, ostane u ligi, ali je opet loša finansijska situacija i sigurna borba za opstanak i ove sezone“, zaključio je Filipović.

U viši rang takmičenja plasiraće se samo prvoplasirani, dok će drugoplasirani da igra baraž. Tri najgore ekipe izgubiće trećeligaški status.

VREDNOST TIMOVA (PROCENA PORTALA TRANSFERMARKT)

Od Grenland 2 1.350.000 *

Osane 950.000

Floro 875.000

Asker 725.000

Fram 725.000

Berum 650.000

Elverum 475.000

Alta 325.000

Grorud 250.000

Mjolner 250.000

Opsal 200.000

Kjelsas 175.000

Senja 150.000

*Cifre su u evrima

NORVEŠKA 3 – GRUPA 2, 2. KOLO

Ponedeljak

Sreda

19.00 Od Grenland 2 – Fram

NAPOMENA: Kvote su podložne promenama


tagovi

Norveška 3BVlada Filipović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara