Opet minimalac, Peru bez sreće! Trozubac Žiru - Mbape - Grizman funkcioniše, ali Francuska mora još bolje

Vreme čitanja: 4min | čet. 21.06.18. | 18:53

Dešan pogodio sa dve velike promene u sastavu, ali i dalje se traži ubedljivija igra

Malo ko mogao je da bude zadovoljan igrom Francuske, uprkos trijumfu nad Australijom. Didije Dešan našao se na meti kritičara zbog činjenice da (pre)veliki individualni kvalitet superzvezda na raspolaganju ne zna da postavi u službu tima. Usman Dembele i Korentan Toliso ispostavili su se kao veliki promašaji u timu, redovi nisu bili povezani, igra je bila, realno, slaba. Pet dana kasnije, Dešan je pokazao da je naučio lekciju, ali se i protiv Perua videlo da Francuska može i mora još bolje. Nova pobeda označila je da Galski petlovi idu dalje, ali kvalitet i dalje nije po ukusu - 1:0 (0:0).

Jedini gol na utakmici delo je, objektivno, najboljeg igrača Francuske na ovom prvenstvu. Kilijan Mbape našao se na pravom mestu u prelomnom trenutku i potvrdio dominaciju Francuske u tim minutima. Pol Pogba je lepo pronašao Olivijea Žirua u prostoru, posle čega je usledio udarac koji je Alberto Rodrigez uspeo da izblokira, ali tako što je istovremeno prevario svog golmana Pedra Galjesea, što je Mbape rutinski iskoristio i kaznio. 

Izabrane vesti

Ponovo je faktor sreće igrao veliku ulogu. 

Francuska ponovo nije oduševila, ali je stigla do konačnog cilja. Overila je tri boda vredna druge faze i tek u tragovima nagovestila taj vrhunski kvalitet koji se od selekcije krcate fudbalskim majstorima gotovo na svim pozicijama očekuje. Ako isključimo onaj furiozni nalet sredinom prvog poluvremena i tek sporadične udare u nastavku, Francuska je naspram sebe imala više nego ravnopravnog takmaca. Peru definitivno na ovom šampionatu nema trunku sreće, uprkos tome što igra zanimljiv, za oko običnog gledaoca domišljat fudbal. Ali, to na terenu ova hrabra južnoamerička selekcija nije uspela da materijalizuje. A nije da je šansi manjkalo. 

Peru je, verovatno svestan činjenice da poraz znači i gotovo siguran kraj nadanja da je osmina finala realnost, pred Francusku izašla ofanzivno, hrabro, bez previše respekta prema očitom kvalitetu više koji protivnik ima na svim delovima terena. I to se osetilo u igri. Francuska jeste mahom kontrolisala igru, ali to nije bila sirova dominacija, već pravo fudbalsko nadmetanje u kojem je pobedu odneo veštiji, strpljiviji rival. 

Didije Dešan je posle onog čudnog meča protiv Australije morao nešto da menja i napravio je dva vrlo dobra poteza. Usman Dembele i Korentan Toliso su premešteni na klupu, Olivije Žiru i Blez Matuidi našli su se na terenu od samog starta. Ispostavilo se da nije pogrešio. Trozubac Žiru - Mbape - Grizman stvarno funkcioniše, mnogo bolje nego kada je u njemu izgubljeni Barselonin hitronogi ofanzivac. Žiru je uneo element dodatne opasnosti i pretnje za sasvim solidnu odbranu Perua, dok je Matuidi imao tu nimalo zahvalnu ulogu da bude funkcionalan u oba smera, da praktično pomogne Ngolu Kanteu i ujedno poveže napadačke redove. Uspeo je u tome, mada se po ko zna koji put pokazalo da Kanteu nije potreban niko u odrađivanju defanzivnog posla jer se i ovako penjao na glavu igračima Perua i upropašćavao im svaku akciju. Ofanzivno, imao je veliku podršku Lukasa Ernandeza, koji je baš prijatno iznenadio i bio ozbiljna pretnja po levom boku. 

Opet, Francuska je samo na momente bila jaka, agresivna, ofanzivna. Morali su Galski petlovi da materijalizuju sve ono što se skupilo u kratkom vremenskom periodu sredinom prvog dela, kada je Galjese poskidao Grizmanov i Žiruov udarac i tako zaslužio ovacije dobro popunjenog stadiona u Jekaterinburgu. Kod onog Mbapeovog pogotka nije mogao ništa, a ko zna šta bi bilo da je Paolo Gerero rešio situaciju koja se dogodila samo nekoliko trenutaka ranije. Prekaljeni golgeter dobio je strašnu loptu i bio u situaciji da reši napad sam pred golmanom Lorisom. Umesto hladnokrvne realizacije, Gerero je raspalio loptu iz sve snage, pravo u Uga Lorisa, koji je reagovao vrhunski i sprečio šokantan rasplet. 

Nastavak utakmice mahom je pripao timu Rikarda Gareke, ali nije bilo dovoljno sreće. Pokušavali su Kristijan Kueva, Luis Avdikula i Pedro Sančez udarcima s distance da ugroze Lorisa, ali sve su to bili udarci koji su samo testirali spremnost golmana Totenhema, ne opasniji hici koji bi ugrozili Francusku. 

Igre jeste bilo, određene dinamike, ali na kraju se utakmica završila najpopularnijim ishodom na ovom turniru. Francuska je stala rame uz rame sa Španijom, Portugalijom, Urugvajem i ostalim "snagatorima" na ovogodišnjem Mundijalu i praktično do pobede stigla baš na - mišiće. 

Francuska može i mora mnogo bolje. Peru će ovaj turnir završiti kao simpatična reprezentacija koja nije mogla više...


FRANCUSKA - PERU 1:0 (1:0)
/Mbape 34/

Stadion: Jekaterinburg
Sudija: Muhamed Alhamadi (UAE)

Francuska (4-2-3-1): Loris - Pavar, Varan, Umtiti, Ernandez - Kante, Pogba (od 89. Nzonzi) - Mbape (od 75. Dembele), Grizman (od 80. Fekir), Matuidi - Žiru.

Peru (4-2-3-1): Galjese – Advinkula, Ramos, Rodrigez (od 46. Santamarija), Trauko – Akino, Jotun (od 46. Farfan) – Kariljo, Kueva, Flores - Gerero.


GRUPA C, 2. KOLO

Danska - Australija 1:1 (1:1)
/Eriksen 7 - Jedinak 38pen/

Francuska - Peru 1:0 (1:0)
/Mbape 34/

Foto: Action Images


tagovi

Olivije ŽiruKilijan EmbapeRusija2018Blez MatuidiKristijan KuevaFudbalska reprezentacija Francuskereprezentacija Perua

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara