Dragan Stojković (©MN Press)
Dragan Stojković (©MN Press)

Piksijev spisak za Luksemburg i Irsku: Birmančevićev „pravi“ debi i Nastasić posle dve godine! Nema Kataija

Vreme čitanja: 2min | pet. 20.08.21. | 16:16

Kao ni Despotovića, Zdjelara, Ranđelovića, Gajića...

Prva akcija 1. septembra u prijateljskom susretu sa Katarom i dva takmičarska okršaja u kvalifikacijama za Mundijal protiv Luksemburga u Beogradu i Republike Irske u Dablinu. Stoga i 31 ime na spisku selektora Srbije Dragana Stojkovića na kome se tri posebno izdvajaju: Mile Svilar, Veljko Birmančević i Matija Nastasić.

Golman Benfike koji je prošao sve mlađe reprezentativne selekcije Belgije, zaslužio je poverenje selektora uprkos činjenici da nije prva opcija među stativama lisabonskog kluba, te bi mogao da upiše debi među Orlovima.

Izabrane vesti

Birmančević je u dresu Malmea blistao u kvalifikacijama za Ligu šampiona, davao golove Rendžersu i Ludogorecu i u potpunosti zaslužio da ga Piksi proba u „pravim“ takmičarskim mečevima, pošto je Birmančević dva dosadašnja nastupa upisao na revijalnim mečevima sa Dominikanskom Republikom i Panamom. Sličan slučaj i sa nekadašnjim golmanom Voždovca, sada Kortajka, Markom Ilićem, koji je debitovao protiv Jamajke juna prošle godine, a sada će debitovati u najjačoj selekciji.

Nastasić sa druge strane ima mnogo više reprezentativnog iskustva, ali bi u državnom timu mogao da zaigra prvi put posle dve godine, pošto ga od tada nije bilo. U međuvremenu je 28-godišnji štoper postao standardan u dresu Šalkea – mada nije igrao šest meseci zbog povrede lista – pa se samo čeka da ovog leta ostvari transfer u Fjorentinu.

Što se tiče onih koji nisu tu, nema tu posebno važnih izostanaka, barem ne iz startnih 11, mada će, uzevši u obzir formu, navijače Crvene zvezde verovatno začuditi to što poziv nije stigao na adresu Aleksandra Kataija, dok će pristalice Partizana zameriti na odsustvu Saše Zdjelara.

Ovog puta u timu neće biti ni Đorđa Despotovića, Lazara Ranđelovića, Nikole Maraša, Milana Gajića... Ali objektivno nema tu nekih senzacionalnih vesti, mada je Despotović u poslednje vreme bio manje-više standardan na klupi.

Orlovi će protiv Luksemburga igrati 4. septembra, a tri dana kasnije putovaće na noge Irskoj. Podsetimo, posle prve tri utakmice u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Kataru Srbija ima sedam bodova i deli prvu poziciju u grupi sa Portugalijom. Ako bi savladala Luksemburg i Irsku sasvim sigurno bi igrala barem baraž za odlazak na Mundijal 2022. godine.

TIM SRBIJE

Golmani: Marko Dmitrović (Sevilja), Predrag Rajković (Rems), Mile Svilar (Benfika), Marko Ilić (Kortrajk);

Odbrana: Strahinja Pavlović (Monako), Miloš Veljković (Verder), Stefan Mitrović (Hetafe), Uroš Spajić (Krasnodar), Matija Nastasić (Šalke), Nikola Milenković (Fjorentina);

Spoljni: Marko Petković (TSC), Darko Lazović (Verona), Nemanja Radonjić (Olimpik Marselj), Filip Kostić (Ajntraht Frankfurt), Mihailo Ristić (Monpelje), Filip Mladenović (Legija), Aleksa Terzić (Fjorentina);

Vezni red: Nemanja Gudelj (Sevilja), Nemanja Maksimović (Hetafe), Uroš Račić (Valensija), Saša Lukić (Torino), Marko Grujić (Porto), Ivan Ilić (Verona), Filip Đuričić (Sasuolo), Sergej Milinković Savić (Lacio), Dušan Tadić (Ajaks)

Napad: Andrija Živković (PAOK), Luka Jović (Real Madrid), Veljko Birmančević (Malme), Aleksandar Mitrović (Fulam), Dušan Vlahović (Fjorentina).



tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijeFSSDragan Stojković PiksiVeljko BirmančevićMatija Nastasić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara