Gabrijel Barbosa Gabigol (©Reuters)
Gabrijel Barbosa Gabigol (©Reuters)

Počela i Kopa Libertadores! Igra se i sa koronom…

Vreme čitanja: 7min | sre. 16.09.20. | 15:33

Flamengo, Boka i River glavni favoriti

Vreme je da se nastavi i južnoamerička Liga šampiona.

Šest meseci posle prekida sezona zbog pandemije korona virusa, nastavljena je sezona u Kopa Libertadores. Do prekida u martu su odigrana dva kola grupne faze, tako da će nastavak morati da se ubrza kako bi se sezona završila do kraja godine. Učestvuju 32 kluba iz 10 različlitih zemalja i nisu sve srećni što se sezona nastavlja.

Izabrane vesti

Dok se u Brazilu lopta zakotrljala još u junu, u Urugvaju početkom avgusta, a u Kolumbiji prošlog vikenda, argentinski klubovi su na višemesečnoj pauzi jer je nastavak prvenstva zakazan tek za oktobar. Zbog toga im nije drago što će biti u podređenom položaju u odnosu na Brazilce koji su odavno uhvatili zalet. Mada, postoji i druga škola mišljenja o fudbalu u doba korone. Primeri francuskih klubova Pari Sen Žermena i Liona koji su posle duže pauze došli do polufinala evropske Lige šampiona govore da nastavak sezone sa zgusnutim rasporedom nije doneo mnogo toga dobro Špancima, Italijanima i Englezima. Francuzi su bili odmorniji.

Korona i dalje besni Južnom Amerikom. Više od polovine pozitivinih slučajeva na globalnom nivou je zabeleženo na američkim kontinentima. Uprkos svemu, u Brazilu su isforsirali nastavak sezone jer tamošnji narod jednostavno ne može bez fudbala koji garantuje kakav takav socijalni mir.

Južnoamerička fudbalska federacija je ponudila klubovima da im plaća troškove putovanja, a izašla im je u susret dozvolivši da registruju po 50 igrača za takmičenje. Ali ni to možda neće biti dovoljno. Boka Juniors je nedavno imala čak 22 zaražena fudbalera i uprkos preporukama o obaveznom desetodnevnom karantinu posle negativnog testa, Ministarstvo zdravlja Paragvaja je dozvolilo svim igračima Boke da doputuju na meč sa Libertadom.

Dakle, korona je i dalje glavna tema u južnoameričkom fudbalu.

Ali uprkos svim otežavajućim okolnostima i alarmantnoj situaciji, Kopa Libertadores je jednostavno morao da se nastavi. Preostala četiri kola grupne faze će biti odigrana za nešto više od mesec dana. A onda sledi nokaut faza od osmine finala iz koje će se dva najbolja tima zavrpiti u finalu na kultnoj brazilskoj Marakani.

Stadion Marakana (©Reuters)Stadion Marakana (©Reuters)

Čuveni stadion u Rio de Žaneiru je dom fudbalera Flamenga koji brane titulu osvojenu na neverovatan način prošle godine u finalu protiv River Plejta. Flamengo je opet favorit broj jedan za mnoge. Najpopularniji brazilski klub je ovog leta ostao bez arhitekte tog uspeha Žorža Žezusa koji se vratio u Benfiku i to je najveći minus Rubronegra u predstojećim pokušajima da odbrane tron. Iz šampionskog tima su od tada otišli i defanzivci Pablo Mari (Arsenal) i Rafinja (Olimpijakos) ali su dovedene kvalitetne zamene poput štopera Lea Pereire (Santos), iskusnog Čileanca Maurisija Isle, a kupljeni su neki krilni napadači plus centarfor Pedro od kojeg se mnogo očekuje. Svi oni osim Isle su došli još zimus i uigrani su.

Najveći pritisak će biti na treneru Dominiku Torentu. Španac je bio pomćnik Pepu Gvardioli u Barseloni, Bajernu i Sitiju, ali je pre Flamenga jedini samostalan posao imao u Njujork Sitiju. Po fudbalskoj filozofiji je sličan Žezusu i Flamengo će zadržati sličan stil igre sa visokom odbranom, podignutim bekovima i dominaciji u posedu lopte. Opet će sve oči biti uprte u napadački tandem GabigolBruno Enrike i polugu Žerson – De Araskaeta na sredini terena. Tu su i iskusni Filipe Luis, Rodrigo Kajo, Dijego, Everton Ribeiro... Flamengo je na papiru jači nego lane, ali to na terenu tako ne izgleda. Novi trener mnogo rotira zbog čega je na meti kritika u Brazilu, a ekipa mu zauzima tek peto mesto. Gostovanje Indpenedijente del valjeu u Ekvadoru će biti prilično ozbiljan test, mada se očekuje da oba tima prođu grupu jer su imali maksimalan učinak u prva dva kola i objektivno su klasa iznad ekvadorske Barselone i kolumbijskog Džuniora koji su im rivali u grupi.

Karlos Tevez (©Reuters)Karlos Tevez (©Reuters)

Najveći izazivač Flamengu bi trebalo da bude rival iz prošlogodišnjeg finala – River Plejt. Galjardo se pokazao kao genijalac za kup takmučenja, ali je na neverovatan način u prošlom finalu dozvolio Flamengu da preokrene i slavi golovima u poslednjih pet minuta. Taj poraz još peče Milionere iako navijači i dalje gledaju u Galjarda kao u božanstvo i ne žele javno da mu zamere taj poraz. Ali nema sumnje da će popularni Munjeko i njegovi vojnici biti silno motivisani da se vrate na tron fudbalske Južne Amerike. Ekipa je skoro ista kao lane, a njena okosnica je na okupu već godinama. Otišli su samo nepredvidivi Kvintero i veteran Skoko, ali oni kod Galjarda nikad nisu bili nosioci igre. River već na startu nastavka očekuje najteži mogući zadatak u grupi – gostovanje Sao Paulu na Morumbiju. Iako bez povređenog Danija Alvesa (očekuje se da se opoiravi do kraja grupne faze), Sao Paulo je na Morumbiju uvek i protiv svakoga favorit. U grupi je i uvek opasni LDU Kito koji je sinoć pobedio u Peruu, tako da Sao Paulo i River ne mogu da budu bezbrižni.

Krug od troje favorita za osvajanje zatvara Boka Juniors koja je poslednju titulu osvojila 2007. godine, a prethodne dve sezone je zaustavljana od strane ljutog rivala Rivera što je samo pojačalo motiv i želju da se šampionski pehar napadane još jače ove sezone. Boka je zadržala sve nosioce igre među kojima su i kontro

verzni napadači Karlos Tevez i Mauro Zarate za koje se šuškalo da će da odu. Ipak, klub je rešio da ih zadrži, pa će tim koji je osvojio šampionsku titulu u Argentini imati još jedan pokušaj da pokori i Južnu Ameriku. Verovatno poslednji za ovu generaciju jer potpredsednik Rikelme deluje kao da planira veliku rekonstrukciju i podmlađivanje tima. Pored Teveza i Zaratea, mnogo se od očekuje od Eduarda Salvija koji još nije došao na onaj nivo igrara iz Benfike. Boka ima laku grupu i trebalo bi bez problema da prođe dalje u konkurenciji Libertada, Independijente Medeljina i Karakasa.

Posle Flamenga, Boke i Rivera, ide krug favorita iz senke. I u njemu se nalaze pet timova: Palmeiras, Gremio, Internasional, Ateltiko Paranense i Rasing.

Palmeiras mnogo ulaže poslednjih godina i cilj mu je pre svega da napadne titulu u Brazilu. Ali biće spreman i ako se ukaže tračak nade u Kopa Libertadores. Iskusni igrači poput Felipea Mela, Ramiresa i Luiz Adrijana garantuju da će popularni Verdao biti rival za izbegavanje bilo kojem od glavnih kandidata za titulu. Na klupu se vratio Vanderlej Luksemburgo, a mogla bi ovo da bude sezona afirmacije za supertalentovanog Gabrijela Verona. Palmeiras ima maksimalan učinak posle dva kola i relativno laku grupu sa Guaranijem, slavim argentinskim Tigreom i Bolivarom kojem večeras gostuje bez prvog strelca Luiza Adrijana. Prolazak grupe bi trebalo da je siguran, a u nokaut fazi će biti nagazna mina.

Internasional je fenomenalno otvorio brazilsku Seriju A i drži čelnu poziciju u prvenstvu. Iako je već na početku na duži period ostao bez udarne igle Paola Gerera koji je doživeo tešku povredu kolena. Večeras dočekuju Ameriku de Kali bez čak desetorice povređenih ili suspendovanih igrača, a imperativ pobede je jak jer raspored im nije baš lak. Žreb ih je u grupi spojio sa večitim rivalom Gremijom i za očekivati je da dva velikana iz Porto Alegrea prošu grupu. Ali Ameriku de Kali nikako ne treba potceniti. Pogotovo što je gremio letos ostao bez najboljeg igrača Evertona Soaresa koji je otišao u Benfiku. U grupi je još i čileanski Univerzidad Katolika koji je izgubio prva dva meča u grupi ali nekome će da zagorča život.

Rasing iz Aveljanede je jedini argentinski tim koji je otvorio takmičenje sa maksimalnih šest bodova i jednom nogom je u osmini finala. Pogotovo ako večeras savlada urugvajski Nasional koji takođe ima dve pobede u dva meča. Zajedno bi trebalo da prođu u osminu finala jer Estudijantes Merida i Alijanca Lima nisu rivali koji mogu ozbiljno da ih ugroze. Na pragu osmine finala je i Santos koji je sinoć remizirao sa Olimpijom Asunsion, a njih dvoje su takođe ubedljivi favoriti u grupi protiv Delfina i Defense i Hustisije.

KOPA LIBERTADORES – 3. KOLO

Sreda

Horhe Vilsterman - Atletiko Paranense 2:3 (1:1)

Kolo Kolo - Penjarol 2:1 (0:1)

Santos - Olimpija 0:0

Deportivo Binansional - LDU Kito 0:1 (0:1)

Četvrtak

00.15: (2,25) Estudijantes Merida (3,00) Alijanca (3,60)

00.15: (1,45) Internasional (4,10) Amerika Kali (8,50)

02.30: (3,30) Bolivar (3,15) Palmeiras (2,30)

02.30: (1,65) Independijente Medeljin (3,60) Karakas (6,00)

02.30: (3,15) Univerzidad Katolika (3,05) Gremio (2,45)

22.00: (2,20) Rasing (3,10) Nasional (3,60)

Petak

00.00: (1,60) Defensa Husticija (3,80) Delfin (6,00)

00.00: (1,95) Sao Paulo (3,40) River Plejt (4,10)

02.00: (3,45) Independijente del Valje (3,25) Flamengo (2,20)

02.00: (1,95) Libertad (3,40) Boka Juniors (4,10)

04.00: (2,30) Barselona Gvajakil (3,20) Džunior (3,25)

04.00: (1,37) Guarani Asunsion (4,70) Tigre (9,00)

*** kvote su podložne promenama





tagovi

Kopa LibertadoresFlamengoRasing KlubBoka juniorsRiver PlejtIndependijenteSao PauloPalmeiras

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara