{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Predsednik Legije otkrio detalje reforme Lige šampiona: Neizbežno je i moglo bi da bude bolje za “male”

/ Izvor: mozzartsport.com
Komentari: 11
“Moramo da shvatimo da naš cilj i domet nije globalna elita, već evropska, jer su Real, Barselona i Juventus odavno globalni lideri”, poručuje Darijuš Mioduški, inače i potpredsednik EKA koja zagovara zatvoreni sistem
Predsednik Legije otkrio detalje reforme Lige šampiona: Neizbežno je i moglo bi da bude bolje za “male”

"Evropski klupski fudbal uskoro očekuje revolucija, ali je neophodno postarati se da od nje ne izvuku korist samo oni koji su i danas najbogatiji. I to će biti teško... Moramo da shvatimo da naš cilj nije globalna elita, već evropska, jer su Real, Barselona i Juventus odavno globalni lideri", smatra vlasnik Legije iz Varšave Darijuš Mioduški.

Prvi čovek poljskog šampiona istovremeno je i potpredsednik EKA (Evropske asocijacije klubova) koja je partner UEFA u pregovorima oko reformi Lige šampiona i evropskih kupova poručuje u otvorenom pismu da sve ide u smeru pravljenja zatvorene Lige šampiona za najbogatije i najmoćnije klubove Evrope.

Uprkos tome što su navijači mahom besni, Mioduški smatra da to uopšte nije loša ideja.
"Poljski klubovi će imati lakši put do Evropskog kupa (drugo takmičenje po jačini), koji će zameniti Ligu Evrope. Fokus bi bio na takmičenju sa Sportingom, Seltikom i Anderlehtom, i tada sanjati plasman u elitu. Takođe, u tom Evropskom kupu raspodela novca će biti jednaka onoj u današnoj Ligi šampiona", podvlači gazda Legije.

Mioduški se u utorak vratio iz Niona gde je bio jedan od govornika na sastanku UEFA i EKA i evo šta je zapazio. 

NOVA LIGA ŠAMPIONA

U ovom trenutku klubovi i savezi raspravljaju samo o predlogu koji se nalazi na stolu.

Autor je UEFA, a projekat je nedavno prezentovao Andrea Anjeli, prvi čovek EKA i vlasnik Juventusa. Detalji nisu javno obelodanjeni, ali su mnogi delovi već isplivali u javnost kroz medije. U najvažnijem takmičenju, novoj Ligi šampiona, 32 kluba biće podeljeni u četiri grupe od po osam timova (dakle po 14 zagarantovanih utakmica u grupnoj fazi, umesto dosadašnjih šest), a iz svake grupe ispala bi po dva najslabija tima.

Četiri tima (polufinalisti) iz Evropskog kupa (drugog ranga) bili bi promovisani u elitu nakon takmičenja, i Mioduški to takmičenje vidi kao dostižno za poljske klubove. Inače, svaka zemlja bi imala po četiri tima u kvalifikacijama za Evropski kup.

OTVORENO PISMO PREDSEDNIKA LEGIJE

Pre nekoliko dana u Madridu održan je sastanak na kojem je formirana Asocijacija evropskih liga. Predsednik te asocijacije je ujedno i prvi čovek Primere Havijer Tebas, a organizacija, kako joj samo ime kaže, sastavljena je od predstavnika evropskih liga, bez predstavnika klubova iz EKA. Poruka tog sastanka u Madridu je, jasno je, negativna prema najavljenom planu reformi evropskih takmičenja.

Tebas i njegova ekipa se plaše marignalizacije nacionalnoih prvenstava, što je reakcija na sve glasnije navode o reformi. Ako zapravo svaki klub u novoj Ligi šampiona mora da igra 14 utakmica umesto dosadašnjih šest, to znači i da bi kalendari takmičenja morali da budu produženi za po još osam termina. I, zaista, od strane UEFA i EKA i stigla je jasna najava da bi međunarodne utakmice mogle da se igraju i vikendom, iako se već 100 godina samo nacionalna prvenstva igraju subotom i nedeljom. 

Takođe, u medijima su se pojavile i uzbunjujuće vesti da će mnogim klubovima nova Liga šampiona biti prioritetna, te da će nacionalna prvenstva igrati sa drugim timovima, što bi bio veliki udar na trgovinu TV pravima, pošto Kinezi, Ameri i ostali sigurnop neće plaćati basnoslovne sume kao sada kako bi gledali rezerve Reala, Juventusa i ostalih bogataša u akciji.

Međutim, Mioduški tvrdi da dodatni datumi ne moraju da znače i potpunu marginalizaciju domaćih prvenstava. Poljak je u otvorenom pismu kritikovao Tebasa i njegov "mali madridski šou", tvrdeći da Španac ne predstavlja male klubove Evrope, te da su interes Legije, Leha, ali i Anderlehta ili Sportinga iz Lisabona da se evropska takmičenja reformišu po principima koje su ustanovili UEFA i EKA.

Drugim rečima on vidi da je reforma neizbežna i gleda da izvuče korist za svoj klub i nacionalni savez.

Argument vlasnika Legije je da pet najboljih evropskih liga, predvođene Premijer ligom, trenutno primaju mnogo više para od televizijskih prava od ostalih i da klubovi iz Poljske, Holandije, Grčke ili Češke nemaju šanse da primirišu tim sumama. Mioduški smatra da bi novac koji se u evropskom fudbalu sada ekskluzivno sliva u pet najjačih liga - Tebas se zalaže da sve ostane kako je sada - počeo da kaplje, svi bi imali korsiti. Najbogatiji bi zaradili svoje zacementirano mesto u Ligi šampiona, a klubovi iz Češke, Poljske, Holandije i Portugalije bi se takmičili u drugom ili trećem takmičenju (koje kreće 2021. godine).

JOŠ DOSTA JE TOGA NEJASNOG

I u samom potvorenom pismu, kao i u razgovoru sa novinarima, Mioduški podvlači da predlozi UEFA i EKA nisu idealni. Takođe, glavni zadatak u narednom preiodu biće da se uvede "kantri kep" odnosno limitirani broj klubova iz svake zemlje koji mogu da se takmiče u novoformiranim takmičenjima. Tako bi se sprečilo da za nekoliko godina (kroz sistem sa ispadanjem i promocijom u evropskim takmičenjima) u Ligi šampiona igra više od pola klubova iz Engleske. 

Ipak, idejna reforma evropskih takmičenja ima još dosta nejasnoća. Na primer, još se ne zna kako će se i na bazi čega odrediti uečesnici prvog izdanja nove Lige šampiona u sezoni 2024/25. Da li će to biti samo odluka samih liga ili će se u obzir uzimati četvorogodišnji renking u evropskim kupovima (što je izvesnije).
"Sve mora da se zna do kraja godine", najavljuje Mioduški.

Nema šta, neizbežno je da dolazi vreme velikih promena i važno je biti na pravoj strani.

Foto: Reuters

Najnovije vesti


×