Pukle su skoro tri milijarde, a vrhunac sledi: Transfer bombe koje nas čekaju

Vreme čitanja: 11min | sre. 10.07.19. | 18:26

Šta nas očekuje u narednih mesec dana

Skoro tri milijarde evra (2.895.000.000) potrošeno je na transfere u „ligama petice“ do sada, a prelazni rok još nije ni dostigao vrhunac. Transfer bombe će tek da pucaju...

Do kraja prelaznog roka u Engleskoj je ostalo mesec dana (8. avgust), što se suštinski može smatrati i krajem prelaznog roka u Evropi. Jer kada Englezi spuste rampu, mnogi poslovi širom Evrope će biti blokirani. Naravno, transferi će se završavati, ali oni najveći su uglavnom na neki način uvezani sa premijerligašima. Da podsetimo, prelazni rok u Italiji, Nemačkoj, Španiji i Francuskoj traje do 2. septembra, a tako je i u većini ostalih boljih liga poput Belgije, Holandije, Turske, Rusije... Izuzev Portugalije gde će pijaca biti otvorena čak do 22. septembra.

Izabrane vesti

U dosadašnjem delu prelaznog roka najveće trošadžije su Španci, koji su na pojačanja „spržili“ 905.400.000 evra. Slede ih engleski premijerligaši (661.600.000), Italijani (606.200.000), Nemci (526.800.000) i Francuzi, koji ovog leta troše manje nego prethodnih godina (198.000.000).

Međutim, čini se da smo tek na polovini puta i da će prave transfer bombe tek pući. Čeka se da se pijaca odblokira nekim velikim transferima kako bi krenula lančana reakcija. Dva najbitnija imena trenuno na fudbalskom tržištu su Nejmar i Pol Pogba. Od njih zavise i transferi nekih manjih zvezda poput Usmana Dembelea, Nikole Pepea, Sergeja Milinković Savića, Bruna Fernandesa...

Pa šta nas to čeka u narednih meseca dana prelaznog roka i ko su najveće potencijalne transfer bombe?

Nejmar (PSŽ - Barselona) – 222.000.000 evra

Njegova cena je i dalje misterija, ali najkontroverzniji fudbaler današnjice je stvorio sve preduslove da još jednom uzdrma svetsko fudbalsko tržište. Da li Nejmar vredi toliko? Da li je precenjen? Da li su mu možda najbolji dani već prošli? Koga briga! Dok god je onih koji su spremni da plate, do tada će mu i vrednost na tržištu biti basnoslovna. Nejmar nije samo čist fudbal, Nejmar je marketinška bomba. Da li je stvarno neko mogao da poveruje pre dve godine, kada je krenula priča oko Pari Sen Žermena, da će neko platiti ludačku klauzulu od 222.000.000 evra? Ako jeste, svaka mu čast!  Zato ni sada ne treba otpisati suludi scenario po kome će neko platiti i više od pomenutog iznosa za novu transfer bombu u kojoj je Nejmar glavni akter. I nije tu samo fudbal u pitanju. To je nešto mnogo više... Pohlepni Nejmar senior, kontroverzna menadžerska ajkula Pini Zahavi, sumnjivi biznismen Andre Kari, agent Alvaro Kosta... Svi oni su raspoloženi da još jednom napune džepove u transferu brazilske zvezde.

A Nejmar je spreman da padne na kolena za povratak u Barselonu. Spreman je da se izvini, da odustane od tužbe, da smanji platu i da izvrši pritisak na PSŽ svim silama. Već je počeo... Nije se pojavio na početku priprema Pari Sen Žermena, kažnjen je novčano, ali spreman je da ide do kraja. Samo da opet uđe u svlačionicu Barselone. A spremna je i Barsa. Sujeta je progutana, ružan rastanak zaboravljen, a Nejmaru je oprošteno. Mesi, Pike i ostatak ekipe su nagovorili Bertomeua, Graua i ostatak Barsine uprave da oproste Nejmaru. Sada kreće najteži deo posla: pregovori sa PSŽ-om. Dva kluba se organski ne podnose, ali dolazak diplomate poput Leonarda na čelo sportskog menadžmenta u Parizu bi mogao da smiri situaciju i da posao stavi pre povređenih ponosa. Leo smatra da je ovo poslednja prilika da se na Nejmaru izvuku pare, razmišlja tržišno i spreman je da pregovara. PSŽ je na početku tražio 350.000.000 evra, potom je smanjivao zahteve, ali ispod 222.000.000 neće ići. Uz opciju da polovinu dobije u kešu, a polovinu kroz neke igrače poput Kutinja, Dembelea, Rakitića ili Umtitija. Trajaće ovo još nekoliko nedelja, ali na kraju bi trebalo da bude zavšreno povratkom bludnog sina u Kataloniju.

Pol Pogba (Mančester Junajted – Real Madrid) – 150.000.000 evra

Ono što je Nejmar u Parizu, to je Pogba u Mančesteru – trula jabuka koji truje svlačionicu. Poput Nejmara u Parizu pre dve godine, Pogba je dočekan u Mančesteru sa velikom euforijom i očekivanjima. Poput Nejmara, nije doneo nikakav korak napred. I sada je rešio da pobegne. Juventus želi da ga vrati, ali samo pod određenim uslovima, dok je Real Madrid mnogo izvesniji scenario. Izgleda da je Zinedin Zidan uspeo da ubedi Florentina Pereza i klupsku upravu da mu poklone Pogbu. Perezova želja je bio Eriksen, ali Zidan insistira na Pogbi.

Ali da bi se to desilo, Pogba će poput Nejmara morati da pređe crvenu liniju i izvrši pritisak na klub. U Junajtedu su svesni da ga gube i zato odavno tragaju za zamenom. Bruno Fernandes, Sergej Milinković Savić ili Doni van de Bek su samo neke od potencijalnih zamena. Pogbina cena će biti najveća prepreka transferu. Real jeste pristso da ispuni Zidanovu želju, ali ne baš po svaku cenu. I ne sigurno po ceni od 180.000.000 evra, koju je Junajted odredio kao početnu pregovaračku poziciju. Realno je da će Junajted pristati na popust do 150.000.000 evra, a da će Real pokušati da u priču ugura neke svoje nepotrebne igrače poput Bejla, možda čak i Iska. Šanse da će Pogba obući dres Kraljevskog kluba su veće nego da će ostati u Junajtedu.

Matijs de Liht (Ajaks – Juventus, PSŽ, Barselona) – 75.000.000 evra

Ajaks je još pre nekoliko meseci obećao De Lihtu da će moći da ide ako neko ponudi 75.000.000 evra i da je na igraču da izabere u koji će klub. Od svih zainteresovanih (a bilo ih je mnogo), na kraju je kao najozbiljniji kandidat ostao Juventus, zahvaljujući pomoći njihovog omiljenog agenta Mina Rajole koji zastupa kapitena Ajaksa. Rajola je odigrao ključnu ulogu u dogovoru igrača i Juventusa vrednom 9.000.000 evra po sezoni uz velike bonuse. Međutim, problem je što De Liht nije sličan karakter Rajolinim ostalim klijentima poput Ibrahimovića, Pogbe, ili Balotelija koji su spremni da urade sve kako bi izdejstvovali transfer. De Liht neće zaratiti sa Ajaksom kako bi naterao klub da prihvati Juventusovu ponudu koja nije dostigla ni 60.000.000 evra. A to je problem za Rajolu čiji zadatak je bio da snizi cenu i dovede Ajaks pred svršen čin. Barsa i PSŽ su spremni da plate traženu cenu. Ali igrač ne želi u Pariz, dok mu Katalonci ne nude dovoljno novca za platu poput Juventusa. Sve je na Bjankonerima koji će nekako morati da dostignu sumu od 75.000.000 evra jer Overmars gubi strpljenje i mogao bi potpuno da blokira transfer ako Juve nastavi da se cenjka. Stvar je jednostavna, Juventus treba da plati punu cenu i dobiće De Lihta. Ponude sa Mojzeom Kenom i nekim nerealnim bonusima nisu dobrodošle u Amsterdamu.

Geret Bejl (Real Madrid – Mančester Junajted, Kina, Totenhem) – 80.000.000 evra

Niti se zna kolika mu je tačno cena, niti koji klub je favorit za dovođenje. Ali se zna da će i Geret Bejl biti jedna od zvezda prelaznog roka. Jednostavno, mora da napusti Real. Zidan ne može očima da ga vidi i otpisao ga je među prvima, a Real je sada u nimalo prijatnoj situaciji da izvuče što više novca za igrača koji je u velikom padu forme i večito je povređen. Plus ima basnoslovnu platu od preko 15.000.000 evra neto po sezoni. Verovatno bi Madriđani pristali i na 70.000.000 evra za Velšanina, ali problem je što se ni ta ponuda nije pojavila. Bejl je odbio selidbu u Kinu, Real pokušava da ga uvali Mančester Junajtedu uz novac za Pogbu, a nudili su ga i Bajernu koji je glatko odbio. Na kraju, ne bi bilo čudo da se Bejl možda vrati i u Totenhem ako Realu propadne posao sa Pogbom i krene po Eriksena. Mančester Junajted je ranije želeo Bejla, taj interes se malo ohladio, ali nije potpuno utihnuo. Čeka nas rasplet oko Bejla...

Filipe Kutinjo (Barselona – PSŽ, Mančester Junajted) - 100.000.000 evra

Uz Gereta Bejla, najskuplji višak u svetu fudbala je Filipe Kutinjo. Imao je dovoljno vremena da opravda očekivanja u Barsi i nije ih opravdao za godinu i po dana. Očekivani dolaci Grizmana i Nejmara će ga potpuno istisnuti iz tima. Jednostavno, Brazilac nije za Barselonu i to je svim jasno. Rado bi se vratio u Liverpul, ali Jirgenu Klopu to ne pada na pamet. Iz poštovanja prema Redsima je navodno odbio Mančester Junajted, a Pari Sen Žermen mu ostaje kao najrealnija opcija. Pre dva leta je bio blizu Parka prinčeva, ali je tada došao njegov prijatelj Nejmar. Kutinjo je pola godine kasnije otišao u Barsu, a sada bi opet mogli da se mimoiđu. Sveci su raspoloženi da pod određenim uslovima prihvate Kutinja u transferu za Nejmara. Ali ne baš po ceni od 100.000.000 evra koju je postavila Barsa. Pitanje je samo ko će popustiti u ovom ratu nerava i na koliko miliona će biti procenjen Nejmar, a na koliko Kutinjo. Grad svetlosti je jedina destinacija trenutno na kojoj bi Pipe mogao da opet zasija.

Antoan Grizman (Ateltiko Madrid - Barselona) – 120.000.000 evra

Grizmanov transfer je dogovoren još zimus, Francuz je spalio sve mostove u Atletiku i rešio da uradi ono što nije prošlog leta. Pristao je na drastično manju platu samo da pređe u Barsu i bori se za trofeje. Katalonci su spremni da plate njegovu otkupnu klauzulu od 120.000.00 evra, ali uvređeni Ateltiko nije spreman da im izađe u susreta i omogući plaćanje na rate. Ipak, i pored toga, transfer bi trebalo da bude uskoro realizovan. Za Grizmana više nema nazad. Barselona je jedina opcija. Iako svlačionica predvođena Mesijem nije bila oduševljenja idejom o njegovom dolasku, na kraju je aminovala transfer uz obećanje uprave da će posle Grizmana doći i Nejmar.

Usman Dembele (Barselona – PSŽ, Bajern) – 100.000.000 evra

Barselona je i definitivno centar prelaznog roka u narednim danima. Dok se lomi oko Grizmana, Nejmara, Kutinja, na relaciji sa Pari Sen Žermenom će se pregovarati i o prodaji Usmana Dembelea. Doveden je pre dve godine da nasledi Nejmara, imao je dovoljno vremena i nije opravdao očekivanja. Često je bio povređen, a ni van terena se nije uklopio u Barselonina pravila ponašanja. Ipak, Pari Sen Žermen bi ga rado video kod njih. Dembele i Mbape bi trebalo da budu dugogodišnji tandem francuske reprezentacije i u Parizu veruju da bi ta saradnja funkcionisala dobro i na klupskom nivou. A ni igrač nema ništa protiv da se vrati u domovinu. Dembele je nuđen i Bajernu koji traži zamene za Riberija i Robena i nije u startu odbio tu ideju. Ali nije poslao ni zvaničnu ponudu jer još vaga da li je Dembele taj čovek i da li vredi rizikovati sa 100.000.000 evra za njega.

Mauro Ikardi (Inter – Juventus, Napoli, Atletiko Madrid) – 60.000.000 evra

Višemesečna afera oko nezadovoljnog kapitena Intera će konačno dobiti jedini mogući epilog – transfer. Sve je počelo oko natezanja za novi ugovor, a potom je Vanda Nara prešla sve granice. Možda je to i moglo u Interu od pre godinu dana, ali u ovom Interu u kojem su Marota i Konte, neće moći. Startleta neće ucenjivati ceo klub i praviti cirkus od njega, pa je bivši kapiten precrtan. Po skupoj ceni, ali je moralo da se preseče. Letos je vredeo više od 100.000.000 evra, danas mu je cena skoro upola manja. Inter je pristao da ga povede na pripreme, ali Ikardi budućnost u klubu nema. Juventus je namirisao šansu da dovede igrača kojeg je odavno želeo, Anjeli i Paratići su se tim povodom viđali sa Vandom Narom na Ibici, ali neće to ići baš lako u pregovorima sa Interom. Juventus prvo mora da se reši Pipite Iguaina i Mandžukića, pa da krene po Ikardija. A do tada bi Napoli ili Atletiko mogli da iskoriste šansu. De Laurentis mami Ikardija velikom platom, a Vandu džet-set obećanjima u filmskoj industriji. Ni Atletiko nije digao ruke, Čolo Simeone odvano želi zemljaka Maurita, a sada bi mu došao kao idealna zamena za Grizmana.

Hames Rodrigez (Real Madrid – Ateltiko Madrid, Napoli) – 45.000.000 evra

Još jedan skupoceni višak u Realu traži novi klub. Slava Hamesa Rodrigeza je izbledela, ali i dalje ima zainteresovanih. Napoli i Ančeloti su baš zapeli, ali De Laurentis ne sme da zagrize taj metak i iskešira 40 i kusur miliona za rizičnu opkladu. Nudi razne pozajmice koje se Realu ne dopadaju jer Perez želi momentalnu prodaju i novac. Atletiko je spreman da plati taj iznos, ali Perezu je poslednja opcija da ga proda gradskom rivalu i da onda eventualno gleda preporod Kolumbijca za kojeg je pre pet gdina zapeo svim silama da ga dovede posle bleska na Mundijalu. Real se nada konkretnijoj ponudi Napolija, ali će na kraju pristati da ga proda u Atletiko ako ne dođe ništa bolje.

Leroj Sane (Mančester Siti - Bajern) – 100.000.000 evra

Najmanja verovatnoća od svih pobrojanih je transfer Leroja Sanea u Bajern. Ali daleko od toga da nije moguća. Stvari su prilično jasne. Bajern ga hoće, Mančester Sitri je spreman da pregovara, a čeka se samo da Sane odluči šta želi. Bavarci su spremili 100.000.000 evra i veruju da je to dovoljno da Sane kao najveća zvezda Bundeslige i najskuplje pojačanje u istoriji nadomesti odlaske Riberija i Robena. Sane je prošle sezone u jednom trenutku izgubio kredit kod Pepa Gavrdiole. Šuškalo se da Katalonac nije zadovoljan kako se Nemac odnosi prema defanzivnim obavezama i igrom presinga, pa ga je u finišu sezone preselio na klupu. Sane ima opciju da bude prva zvezda Nemačke i Bajerna ili da zapadne u još veću Gvardiolinu  nemilost što bi ditrektno uticalo da mu sledeći ugovor bude manji i slabije plaćen. Bajern čeka da se Sane izjasni...

Hari Megvajer (Lester – Mančester Junajted, Mančester Siti) – 85.000.000 evra

Najveća transfer bomba u Premijer ligi do kraja leta bi trebalo da bude reprezentativni štoper Hari Megvajer. Mančesterski giganti su poludeli za štoperom Lestera. Junajted ga vidi kao rešenje rak rane zavne štoiperi, a Gvardiola kao zamenu za Kompanija. Prvo je Junajted ponudio 60.000.000 funti, potom je Siti povisio na 65.000.000, pa je Junajted digao na 70.000.000 funti. I sve je to Lester glatko odbio. Lisice su postavile cenu na 80.000.000 funti (oko 90.000.000 evra) jer smatraju da je Megvajer bolji od Van Dajka i zaslužuje da bude najskuplji štoper svih vremena. Pristali bi da ga prodaju za 85.000.000 evra i sada se samo čeka treća ponuda Junajteda.

Romelu Lukaku (Mančester Junajted - Inter) – 80.000.000 evra

Belgijanac je postigao dogovor sa Interom oko detalja ugovora i čeka se da Junajted prihvati ponudu Nerazura. Lukaku je Konteova velika želja. Hteo ga je Italijan još u Čelsiju, ali tada je Mino Rajola prevario klijenta i slagao ga da ne postoji interesovanje Čelsija kako bi naplatio veću proviziju za transfer u Mančester Junajted. To se nije ispostavilo kao srećan brak, Lukaku je kasnije najurio Rajolu i sada ima šansu da sarađuje sa Konteom. Problem je što Inter ne može da plati odmah traženih 80.000.000 evra. Ali može kroz pozajmicu od 10.000.000 evra i otkup ugovora za 60.000.000 evra. Solskjer baš i nije ljubitelj Lukakua, tako da bi Junajted mogao na kraju da pristane...

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara