""
""

Rođen Tirke

Vreme čitanja: 1min | sub. 15.07.17. | 12:51

Teško je poverovati da će se i u sledećim decenijama ponoviti sportska karijera kakvu je imao Aleksandar Tirnanić, desno krilo beogradskog BSK-a i najbolje državne selekcije..

Na današnji dan 1910. godine u Krnjevu, selu pored Smedereva, rođen je Aleksandar Tirnanić - Tirke, legendarni predratni reprezentativac i posleratni selektor Plavih.

Izabrane vesti

Teško je poverovati da će se i u sledećim decenijama ponoviti sportska karijera kakvu je imao Aleksandar Tirnanić, desno krilo beogradskog BSK-a i najbolje državne selekcije. Popularni Tirke je pedeset sedam godina bio neprekidno u našem fudbalu!

Igračku karijeru počeo je kao trinaestogodišnji dečak. Brzo je krčio put do afirmacije. Za BSK je odigrao 500 utakmica, a 50 puta (15 golova) oblačio je dres sa državnim grbom. Bio je sjajno krilo, sa zajedno Mošom Marjanovićem nezaboravna desna strana Plavih, tandem asova kojem su navijači pevali pesme. Posle rata, 37 godina radio je u Fudbalskom savezu Jugoslavije, kao profesionalac, kao savezni kapiten ili stručni savetnik.

Sastavio je 102 državne reprezentacije, bio je selektor na Svetskim prvenstvima u Švajcarskoj 1954. i Švedskoj 1958. i na Olimpijskim igrama u Londonu 1948, Helsinkiju 1952. i Rimu 1960.

Umro je 13. decembra 1992. u Beogradu.


tagovi

Srbijareprezentativni fudbaldogodilo se na današnji dan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara