Sa tom glavom nešto nije u redu: Dembele izgubljen u brojevima, prodaje lopte, neće ga dribling, obavezno ga menjaju...

Vreme čitanja: 3min | sre. 20.02.19. | 18:58

Niz dokaza protiv francuskog krilnog napadača posle izdanja u Lionu

Kad je neko plaćen 120.000.000 evra taj mora da „jede“ loptu. Džaba objašenja „mlad je“, niko neće posegnuti za „valja mu dati vremena“, ne zanima navijače „kako će se prilagoditi“. U velikanu kakav je Barselona traži se sve i odmah, a Usman Dembele je u najmanju ruku razočarao za godinu i po dana na Nou Kampu.

Francuski reprezentativac je po dolasku iz dortmunske Borusije najpre muku mučio sa povredama, kasnije sa disciplinom (kašnjenja na treninge, izlasci, brza hrana, ostajanje do ranih jutarnjih časova uz konzole), a ono što najviše bodi oči jeste što nikako ne uspeva da se podigne na nivou potreban da u kontinuitetu doprinosi uspesima Katalonaca. Tu i tamo koji gol i(li) asistencija, međutim, u onim važnim utakmicama, kad sve ključa, kad se vidi razlika između prosečnih i vrhunskih fudbalera – mrka kapa.

Izabrane vesti

Primetilo se to i na gostovanju Lionu, gde je Dembele bio jedan od najlošijih aktera, te ga dan kasnije ne štete ni katalonski, ni madridski mediji. Detaljno su secirali njegovu partiju i označili ka jednim od krivaca za mršav remi u prvom meču osmine finala Lige šampiona (0:0). Mada će se naći oni koji kažu da fudbal nisu brojevi – apslolutno smo saglasni, da ne bude zabune – neki podaci su toliko poražavajući da se kose sa balastom cene koju na plaćima nosi 22-godišnji krilni napadač. Na primer, Dembele je igrač koji je pogubio najviše lopti na utakmici. Čak 18! Odmah iza njega Lionel Mesi (17) i kolega iz napada Luis Suarez (15), što znači da je napadački potencijal Blaugrane potpuno zakazano, jer je zbirno potrošio 50 lopti i ništa sa njima konkretno nije uradio.

Statistika je pokazala da je Usman bio užasan u trenucima kad se s loptom zaleti na odbranu Liona, jer je procenat uspešnih driblinga bio tek 33%. Pritom, četiri puta je pucao ka golu, samo jednom u okvir i taj jedan šut bez većih problema je ukrotio golman Antoni Lopes.

Da nešto nije u redu ni sa glavom Usmana Dembela govori podatak koji je „iskopao“ katalonski Sport, a kazuje da je Francuz završio samo 17% mečeva u Barseloninom dresu kad je bio starter. Od 24 utakmice ove sezone čak 20 je okončao pre isteka vremena, što kazuje da nije spreman da izdrži velike napore. Iako bi se očekivalo, imajući u vidu njegovu mladost i hitrinu, da lomi rivala u završnici susreta, Ernesto Valverde ga menja najčešće posle 70. minuta. Sinoć je u 67. na teren poslao Filipea Kutinja, jer je procena da nekadašnji prvotimac Rena nema snage, što može biti posledica onog ne baš sportskog načina života.
Dembela sam izveo više zbog njegove fizičke spreme nego tehničkih mogućnosti. Osećao se umorno, tek je zalečio povredu članka i potreban mu je odmor. Zato smo ga povukli sa terena. Umesto njega ušao je Kutinjo i povezao nam linije tima“, objasnio je Valverde.

Ostaje, ipak, utisak da li su golovi Valjadolidu, Ueski, Sosijedadu, Raju, Espanjolu dovoljni da navijači ocene Dembelea prelaznom ocenu. Mada, svlačionica mu čuva leđa.
Možda u nekim situacijama moramo da imamo više razumevanja za njega. Mlad je, ali shvata veličinu Barse. Još mora da uči, pogotovo od nas starijih, kao što sam i ja savladao neke lekcije kad sam kao dete iz Ajaksa stigao u Liverpul i upijao savete starosedelaca. Teško je promeniti grad, državu, jezik, za sve to potrebno je vreme, ali mogu da kažem da se dobro uklopio u našu grupu“, uverava Luis Suarez.

Još samo da to počne Usman Dembele da opravdava na terenu. U kontinuitetu.

FOTO: Reuters


tagovi

Usman Dembele

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara