""
""

Šešir i kišobran Koste Tomaševića

Vreme čitanja: 1min | uto. 25.07.17. | 08:34

Na današnji dan rođen je jedan od najvećih golgetera našeg fudbala...

Na današnji dan 1923. godine rođen je Kosta Tomašević, veliki golgeter Crvene zvezde i reprezentacije Jugoslavije! Ušao je u istoriju našeg fudbala kao prvi strelac selekcije SFRJ, 9. maja 1946. na utakmici protiv Čehoslovačke u Pragu - 2:0. Zanimljivo da je Tomašević prvi gol postigao i za Crvenu zvezdu. 

Izabrane vesti

Počeo je da igra pred rat u Beogradskom sport klubu (BSK) i brzo postao prvotimac. Bio je vođa navale i desno krilo, posebno se isticao odličnim realizatorskim sposobnostima.

U crveno-belom dresu odigrao je 340 utakmica i postigao 370 pogodaka (125 prvenstvenih), osvojivši pritom dva prvenstva i tri uzastopna Kupa Maršala Tita. U dva navrata Kosta Tomašević bio je najbolji ligaški strelac: 1951. godine sa 16 golova i u prvenstvu 1954/55. godine, zajedno sa Markovićem (BSK) i Vukasom (Hajduk), sa 20 pogodaka. 

Sa reprezentacijom je učestvovao na olimpijskom turniru 1948. u Londonu i na Svetskom prvenstvu. 1950. u Brazilu (na tri utakmice postigao je dva gola).

I pored toga što je bio slavan fudbaler danas se malo zna o privatnom životu Koste Tomaševića koji je bio vrlo turbulentan. Veliki golgeter beše i veliki boem. Voleo je društvo i kafanu, a pedesetih godina Beograđani su se krstili i levom i desnom kada je sa dva automobila došao u Knez Mihailovu. U jednom je bio on, a u drugom njegov šešir i kišobran. 

Do prerane smrti 1976. Tomašević se bavio se trenerskim pozivom u Iranu i Nigeriji.


tagovi

SuperligaSrbijadogodilo se na današnji danFK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara