Sevilja gorela dva dana, Betis će plakati mnogo duže: Trenutak genijalnosti Evera Banege, De Jong jednim golom isplatio svih 12.500.000 evra (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 10.11.19. | 22:59

U El Gran Derbiju pobeda gostiju od 2:1

Tradicija je već to u Andaluziji. Treninzi dan pre utakmice održavaju se uz podršku na hiljade navijača. Na sam dan meča ceo grad gori. Igrači se dočekuju uz baklje i pesmu. El Klasiko je već. El Gran Derbi je strastveniji. I nakon što je u protekloj nedelji atmosfera gradacijski dolazila do tačke ključanja, kad je bilo najpotrebnije Betis je – sagoreo. Sevilja je rasplakala stadion “Benito Viljamarin”, pošto su trenutak genijalnosti Evera Banege i redak pogodak Luka de Jonga u Španiji uzrokovali poraz Betisa od 1:2, a vrlo moguće i smenu Rubija sa funkcije šefa struke,

Jer negde otprilike u ovo vreme prošle godine Betis je nasred Kamp Nou stadiona odigrao verovatno i najbolju utakmicu takmičarske godine i savladao Barselonu sa 4:3. Uprava je ipak očekivala manje oscilacije i procenila da Kike Setjen, taj luckasti čikica opsednut napadačkim fudbalom, jednostavno nije čovek koji bi mogao da Verdiblankose pogura ka vrhu Primere. Umesto njega doveden je Rubi, mnogo prizemniji, proračunatiji čovek, ali ispostavilo se da je Betis prosto takav klub. Vatren i nestabilan. Klub koji može da odigra jednu vanserijsku utakmicu, pa onda da se na dve naredne ne pojavi.

Izabrane vesti

Samo sedam dana nakon što su u Madridu izvukli remi bez golova protiv Reala, Betis je u za navijače najvažnijoj utakmici sezone doživeo apsolutno zasluženi poraz. Sevilja je prosto bila mnogo bolji tim na terenu. Opasnija i konkretnija ekipa, sa glavom i repom, za razliku od rivala koji često nije znao šta i kako.

A nije ga ni krenulo kako valja, posle jedne uigrane akcije na prekidu Aisa Mendi je loše ispucao loptu pravo na nogu Lukasu Okamposu, Argentinac je bio nemilosrdan i u svom debiju u seviljskom derbiju pogodio za vođstvo od 1:0.

Betis ipak nije odustao tako lako. Nije ni smeo pred 60.000 vatrenih navijača. I kako je vreme prolazilo, a Seviljin pritisak postajao sve slabiji tako su Verdiblankosi sve smelije napadali protivnički gol. Sve dok u smiraj prvog poluvremena Nabil Fekir nije centrirao sa levog boka, a Emerson glavom spustio loptu do Lorena Morona, koji svojim osmim prvenstvenim pogotkom u sezoni – samo je Karim Benzema efikasniji – aktivira detonator na “Viljamarinu”.

Međutim, tu smo se opet vratili na činjenično stanje: Sevilja je jednostavno kvalitetnija ekipa od Betisa. I po  igračkom kadru, a još više po organizaciji igre. Kad joj je gol bio potreban Sevilja je znala kako do njega. Vrlo brzo. I vrlo lako, bar tako izgleda kad je lopta u nogama Evera Banege. Mark Batra je ispao baš naivan – ili se samo još jednom pokazalo da ga Barselona nije slučajno odstranila? – a svevideći Banega je na ivici kaznenog prostora uočio usamljenog De Jonga, Zuhair Fedal je izašao na Frana Vaskeza, gde je krenuo Sidnej verovatno ni on sam ne zna.

De Jong je od letnjeg transfera iz PSV-a postigao samo jedan gol za Sevilju, onaj za minimalnih 1:0 protiv Levantea, ali samo zbog ovog pogotka večeras navijači će prežaliti 12.500.000 evra izdvojenih za njegov dolazak. Večeras je sve isplatio. Sa kamatom.

Sevilja je ponovo na četvrtom mestu, onom koje vodi u Ligu šampiona. Betis je prvi iznad crte koja život u Primeri znači. Pa nek se prisete tamo, zašto beše ono smeniše Kikea Setjena?

ŠPANIJA 1 - 13. kolo

Petak

Sosijedad - Leganes 1:1 (0:0)
/Merino 63 - Nesiri 78/

Subota

Alaves - Espanjol 3:0 (2:0)
/Žozelu 26, Pino 32, Perez 75/

Valensija - Granada 2:0 (0:0)
/Vas 74, Feran Tores 90+7/

Eibar - Real Madrid 0:4 (0:3)
/Benzema 17, 29pen, Ramos 20, Valverde 61/

Barselona - Selta 4:1 (2:1)
/Mesi 23. penal, 45+1, 48, Buskets 85 - Olaza 42/

Nedelja

Majorka - Viljareal 3:1 (2:0)
/Lako 13pen, Rodrigez 23pen, Kubo 53 – Kazorla 49pen/

Atletik Bilbao - Levante 2:1 (0:1)
/Munijain 57, Kapa 88 – Postigo 45+1/

Atletiko Madrid - Espanjol 3:1 (1:1)
/Korea 45+1, Morata 58, Koke 90+1 - Darder 38/

Hetafe - Osasuna 0:0

Betis - Sevilja 1:2 (1:1)
/Moron 45 – Okampos 13, De Jong 55/

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara