Spektakl u Trstu: Obrtao se bik, pevala Sneki, tu su i Srbi

Vreme čitanja: 2min | pon. 17.06.19. | 17:59

Požarevac dominira, ali ima navijača i iz Austrije, Ljubaljane...

(Od izveštača MOZZART Sporta iz Trsta)

Turista na sve strane, tradicionalni italijanski bifei zveče od ćaskanja, ali da nema nekoliko plakata sa rasporedom i cenama ulaznica za stadion „Nereo Roko“ teško bi se dalo primetiti da je Trst jedan od gradova domaćina Evropskog U21 prvenstva. Bar je tako bilo do nekih sat i po pre duela Srbije i Austrije, prvog u Grupi B.

Izabrane vesti

Nije sad da je grad odjednom preplavljen fudbalskim fanaticima, ali poneka zastava, poneki dres, uglavnom srpski, mada ima i Austrijanaca, starijih ponajviše. Srpski navijački korpus sačinjen je mahom od onih koji su trbuhom za kruhom krenuli u beli svet i tamo se zadržali. Ima ih sa svih strana, iz Austrije, Ljubaljane, ostalih delova Italije, ali čini se da Požarevac sa okolinom dominira. Taj je grad, kažu nam Srbi iz Trsta, dao najveći broj naših iseljenika u Trstu, pa im je sada stigla i podrška prijatelja iz rodnog ugrada. I umeli su oni, svi zajedno, dobro da se pripreme za sve izazove koji nas čekaju na Evropskom prvenstvu.
Pa ti si juče propustio spektakl. Pevala je Sneki, obrtao se bik, popilo se jedno 150 buradi piva. Bio je turnir u malom fudbalu, igrali su naši, Srbi iz raznih gradova, a slavili oni iz Beča, pa će dobiti trofej“, kaže nam sa osmehom Sale, stanovnik Trsta skoro već pune dve decenije i čovek čije ime zna svaki Srbin u tom gradu.

A kako se živi u Trstu? Čuli ste sigurno tu priču i iz svog okruženja.
Najbolje je bilo dok je bila lira. Kad je stigao evro – sve cene duple, a hoće da im radiš za iste pare. Kad rade oboje nekako i može. Sam da guliš i izdržavaš porodicu – teško je“, objašnjava nam Sale.

Ne žale se ni drugi. Svi znaju da je „preko“ ipak više para nego u otadžbini. Kafanom pre utakmice nadoknađuju jedinstveni socijalni život koji u tuđini prosto nije isti.  I ne samo kafanom...
O-ho, MOZZART? Evo, pogledaj, imam obe aplikacije. I ovu za klađenje i ovu sa vestima“, časti nas komplimentima jedan iz grupe Srba iz Ljubljane dok pokazuje telefon.

Oni će se, kao i većina navijača iz drugih gradova, večeras posle utakmice vratiti kući. Ali uveravaju: biće tu i za preostale mečeve. Nadaju se i u Bolonji i u Udinama. Nadaju se – evropskoj tituli.


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara