Sergej Grubač
Sergej Grubač

SRBI U LIGAMA “PETICE”: Sergej Grubač drugi beogradski “milenijalac“ u Seriji A

Vreme čitanja: 5min | pon. 15.04.19. | 16:28

Milivojević i Nastasić pogađali, Kostić i Mitrović nameštali

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Aleksandar Mitrović i Filip Kostić bili su najbolje ocenjeni srpski fudbaleri u najboljim ligama Evrope proteklog vikenda. Mitar je čak dobio 8,5 od Dejli Mejla, a Filip je od Bilda dobio dvojku i pored poraza Ajntrahta. Luka Milivojević je bio standardno dobar i ovog puta je zatresao mrežu iz slobodnjaka a Matija Nastasić je svojim golom spasao Šalke velikih neprilika u Bundesligi. Ipak, možda i najlepša vest je stigla iz Verone gde je na Bentegodiju debitovao Sergej Grubač u dresu Kjeva: posle Dušana Vlahovića drugi Beograđanin rođen posle 1. januara 2000. godine koji je zaigrao u Seriji A. Namerno ne kažemo Srbina, jer je sin Vanje Grubača, čuvenog napadača OFK Beograda, iako rođen u srpskoj prestonici igrao za U17 i U19 selekcije Crne Gore, a ne znamo da li će se oko tog izbora opet nešto menjati.

Izabrane vesti

ENGLESKA

ALEKSANDAR MITROVIĆ i pored toga što nije postigao gol protiv Evrertona dobio je od većine engleskih dnevnika i tabloida odličnu osmicu. Štaviše, po mišljenju Dejli Mejla bio je najboji akter meča sa ocenom 8,5. Mitroviću se ne pripisuju samo zasluge za drugi gol koji je zapečatio pobedu londonskog tima nad Evertonom već i liderska uloga na terenu uz jasnu poruku da i pored povratka u Čempionšip Fulam nikome neće poklanjati bodove.

Aleksandar Mitrović

LUKA MILIVOJEVIĆ je bio među najboljima u timu Kristal Palasa protiv Mančester Sitija glavnog pretendenta na titulu prvaka uz Liverpul. Srpski fudbaler se borio do poslednje kapi znoja protiv daleko jačeg Sitija o čemu svedoči i ocena 6 od Dejli Mirora uz obrazloženje da je Luka bio “slika frustracije Kristal Palasa koji je video zračak nade posle njegovog gola iz slobodnjaka”. Za razliku od Mirora većina drugih tabloida je dala Milivojeviću sedmicu, na koju se pretplatio u ovoj sezoni.

ITALIJA

SERGEJ MILINKOVIĆ SAVIĆ nije bio na visini svojih mogućnosti protiv Milana. Srpski reprezentativac je bio na klackalici između neprelaznih 5,5 i zadovoljavajuće “šestice” u izveštajima italijanskih medija. Korijere delo Sport mu je dalo šesticu uz kritiku da je njegova igra bila previše “maglovita” sve do nedosuđenog penala u poslednjim minutima meča. Gazeta mu je dala 5,5 zamerajući mu što nije više pomogao u ofanzivnoj fazi igre.

NIKOLA MILENKOVIĆ se vratio u dobru formu i protiv Bolonje je uz Federika Kjezu bio najbolji u redovima Fjorentina na povratničko-debitantskom meču Vinčenca Montele. Naš defanzivac je juče igrao na poziciji desnog beka i uglavnom je dobio 6,5 za svoju igru. Gazeta ga je posavetovala da kompletira svoju fizičku snagu sa boljim pregledom igre i baratanjem loptom. 

DARKO LAZOVIĆ je dobio uglavnom prelaznu šesticu i pored poraza svoje Đenove u derbiju sa Sampdorijom. Darko nije briljirao kao na prethodnom meču sa Napolijem. “Lazović je bio manje prodoran nego obično po krilu, ali je svoje odradio”, obrazložila je Gazeta svoju prelaznu ocenu.

FILIP ĐURIČIĆ je ušao u poslednjih par minuta meča sa Parmom tako da je ostao bez ocene.

SERGEJ GRUBAČ je debitovao u dresu Kjeva u Seriji A, Gazeta i drugi listovi su našem mladom fudbaleru, kako su poduvkli, dali “šesticu” za podstrek imajući u vidu da je rođen maja 2000. godine.

NEMAČKA

Filip Kostić i Luka Jović

FILIP KOSTIĆ je bio među najboljim akterima na meču Ajntrahta sa Augsburgom i dobio je odličnu dvojku: ne samo za asistenciju za gol Pasijensije već i za pretrčane kilometre, budući da je tim iz Frankfurta i protiv Augsburga, kao protiv Benfike u Ligi Evrope, igrao sa deset igrača polovinu utakmice.

LUKA JOVIĆ je ocenjen uglavnom sa četvorkom. Sprski golgeter na meti najvećih klubova u Evropi se trudio na terenu i pomagao je koliko je mogao svom timu, ali to nije bilo dovoljno da se izbegne poraz.

MIJAT GAĆINOVIĆ je ušao u igru u drugom poluvremenu kada je Ajntraht već bio sa deset igrača na terenu zbog isključenja Fernandesa.

MILOŠ VELJKOVIĆ je dobio prelaznu četvorku za svoju partiju protiv Frajburga. Srpski defanzivac je mogao da se upiše i u listu strelaca u prvom poluvremenu kada je propustio šansu da glavom zatrese mrežu. Miloš je spasao i svog golmana Pavlinku da skupo plati kiks osavljajući napadača Frajburga u ofsajdu. Slabiju ocenu je dobio zbog “spavanja” kod gola Valdšmita u finišu meča.

Matija Nastasić

MATIJA NASTASIĆ je postigao izjednačujući gol za svoj Šalke protiv Nirnberga u meču u kojem je tim iz Gelzenkirhena rizikovao da bude uvučen u bitku za opstanak u Bundesligi. Po ocenama izveštača Nastasić je bio najmanje loš u redovima Šalkea pošto je jedini dobio četvorku dok su ostali ocenjeni sa neprolaznim peticama i očajnim šesticama.

ŠPANIJA

NEMANJA MAKSIMOVIĆ je pružio, po viđenju španskih sportskih listova,  uobičajenu partiju u dresu Hetafe u poslednjih par meseci: požrtvovanu, ali bez kvaliteta da bi napravio razliku na sredini terena. Od madridskih sportskih dnevnika je dobio jednu zvezdicu odnosno pik za doprinos remiju Hetafea u gostima Valjadolidu 2:2, dok su se dnevnici iz Barselone podelili: Mundo Deportivo mu je dao dve zvezdice dok je za Sport bio među lošijima na terenu i dobio je 5.

MARKO DMITROVIĆ je podelio sportske listove iz Madrida i Barselone. Golman Eibara je za meč sa Real Sosijedadom u San Sebastijanu dobio po jednu zvezdu i pik dok je Mundo deportivo ocenio srpskog reprezentativca sa dve zvezdice, a Sport mu je dao šesticu. Vredi reći da Dmitrović ne snosi odgovornost za jedan od najbržih golova u istoriji Lige.

DARKO BRAŠANAC je bio na ivici prelazne ocene u meču protiv Espanjola. Vezista Alavesa je zamenjen u 79. minutu utakmice koju je njegov tim izgubio 2:1. Darko je dobio po zvezdicu od Marke i Mundo Deportiva dok mu je Sport dao prelaznu šesticu.

FRANCUSKA

STEFAN MITROVIĆ je bio među boljim igračima Strazbura u meču protiv Gengana koji je obilovao golovima (3:3). Kapiten tima iz Alzasa je dobio uglavnom prelaznu ocenu uz obrazloženje da je bio superioran u vazdušnim duelima dok je bio ispod svog nivoa u započinjanju akcija Strazbura i zbog toga je njegov tim imao problema u konstrukciji igre.

NEMANJA RADONJIĆ je uz Tuvana, Kamaru i Lopeza bio najslabije ocenjen fudbaler Olimpika. Ekip mu je dao četvorku dok su drugi mediji bili manje strogi i dali su mu peticu uz konstataciju da je i protiv Nima Nemanja pokazao svoju brzinu, ali i da i dalje ne uspeva da tu svoju kvalitatativnu prednost pretoči u konkretne rezultata na terenu.

Piše: Željko PANTELIĆ


tagovi

Sergej Grubač

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara