Sergej Milinković Savić
Sergej Milinković Savić

SRBI U LIGAMA PETICE: Sergej is back – gol, iznuđen penal, asistencija! Rajković ne diže roletnu

Vreme čitanja: 6min | pon. 11.11.19. | 15:36

Kolarov samo do stative, Viola u Vlahoviću dobila špica za ostatak sezone, osigurači Gudelj i Lukić, dobri Subotić i Kostić, popravlja se Vukašin Jovanović

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Sergej Milinković Savić i Predrag Rajković su bili najbolji srpski fudbaleri u pet najjačih liga na svetu proteklog vikenda. Sergej je maestralno odigrao drugo poluvreme protiv Lećea i praktično je sam doneo pobedu Laciju, dok je Rajković branio sve protiv najprijatnijeg iznenađenja francuskog šampionata Anžea. Vredne pomena su i partije Dušana Vlahovića koji je postigao prva dva gola u Seriji A, standardno dobre igre Filipa Kostića i Darka Lazovića i pored poraza njihovih timova, kao i sve bolja forma Vukašina Jovanovića u Bordou i Saše Lukića u Torinu.

Izabrane vesti

ENGLESKA

LUKA MILIVOJEVIĆ je bio solidan protiv Čelsija uprkos porazu Kristal Palasa (0:2). Reprezentativac Srbije je ocenjen uglavnom sa prelaznom šesticom.

ITALIJA

Dušan Vlahović

SERGEJ MILINKOVIĆ SAVIĆ možda nije bio najbolji igrač na meču sa Lećeom, ali je svakako bio presudan za pobedu Lacija. Osim što je postigao gol za 2:1, Sergej je, bukvalno, iznudio penal za svoj tim, zahvaljujući upornosti, stamenosti i snalažljivosti - koji je Imobile pretvorio u gol i prednost od dva gola - i na kraju je započeo akciju iz koje je Korea postigao četvrti gol. Više od toga nije moguće tražiti od našeg reprezentativca. Zato je gotovo od svih izveštača dobio 7,5.

ALEKSANDRA KOLAROVA zaustavila je stativa, sprečila ga da dovede u vođstvo Romu i verovatno proslavi pobedom 34. rođendan. Posle slobodnjaka Kolarova, sve je krenulo nizbrdo za Đalorose i završilo se porazom, 0:2. Kolarov je bio vidno umoran i zbog toga, vrlo verovatno, nervozan zbog čega je napravio neuobičajeno veliki broj grešaka. Na kraju je ocenjen peticom ili 5,5.

NIKOLA MILENKOVIĆ je odigrao najlošiji meč od kako nosi dres Fjorentine, protiv Kaljarija. Bleki je bio bleda senka defanzivca za koga su pojedini klubovi spremni da potroše malo bogatstvo. Nikola je dobio i najniže ocene od kako igra u Seriji A, uglavnom četvorke ili 4,5.

DUŠAN VLAHOVIĆ je sreća u nesrećnom popodnevu Fjorentine na Sardiniji. Montela je doživeo težak poraz, ali je zauzvrat dobio centarfora za ostatak sezone. Dušan je najmlađi igrač u Seriji A koji je postigao dva gola na jednoj utakmici u ovoj sezoni. Mladi centarfor je proglašen za najboljeg igrača Fjorentine sa ocenom 6,5. Štaviše, samo je Gezal dobio prelaznu ocenu u redovima Ljubičastih, pored Vlahovića.

NIKOLA MAKSIMOVIĆ je odigrao solidno meč protiv Đenove, mada mu je Pinamonti zadavao glavobolju. Svakako nije njegova odgovornost što je Napoli propustio još jednu priliku da uknjiži tri boda i što se kriza produbila posle remija sa momcima Tijaga Mote. Maksimović je dobio od većine listova prelaznu šesticu.

DARKO LAZOVIĆ je pružio još jednu poštenu i partiju na visokom nivou. Lazović u kontinuitetu garantuje kilometre, brzinu, asistencije i zato je nezamenljiv u timu Verone za Ivana Jurića. Darko je lansirao Zakanjija nad kojim je Handanović napravio penal i servirao je kao na tacni loptu Stepinskom za 2:2.  Od svih listova, Lazović je ocenjen vrlo dobrom 6,5.

FILIP ĐURIČIĆ nije blistao protiv Bolonje u ulozi ofanzivnog plejmejkera, ali je učestvovao u najopasnijim akcijama Sasuola dok je bio na terenu, uključujući i gol koji je doneo prednost De Zerbijevom timu. Filip je ocenjen sa šesticom.

SAŠA LUKIĆ je bio jedan od motora preporoda Torina u Breši, davao je čvrstinu i geometriju igri Granata. Srpski vezista je dominirao na sredini terena i od njega je krenula akcija koja je dovele do drugog penala za Torino koji je praktično zatvorio meč. Zato je dobio od svih listova vrlo dobrih 6,5.

NENAD TOMOVIĆ nije najbolje počeo meč sa Udinezeom. Nestorovski mu je nekoliko puta pobegao, ali je u drugom poluvremenu Tomović stavio stvari na svoje mesto i dva puta je spasao gol SPAL-a. Iskusni defanzivac je dobio žuti karton i neće moći da igra protiv Đenove u sledećem kolu što će biti veliki problem za trenera Sempličija. Tomović je od većine medija dobio 6, a pojedini su mu dali čak i 6,5.

IVAN RADOVANOVIĆ je ušao u finišu meča Napoli - Đenova, tako da nije stigao da ostavi dublji trag na terenu San Paola.

ŠPANIJA

Nemanja Radoja

MARKO DMITROVIĆ je i pored poraza Eibara od Real Madrida (0:4), bio među najboljima u redovima baskijskog kluba, ili najmanje loših, zavisi od ugla gledanja. Čuvar mreže reprezentacije Srbije dobio je prelazne ocene od katalonskih medija, Sporta i Mundo deportiva, dok su mu madridski listovi dali po jedan pik odnosno zvezdicu.

NEMANJA RADOJA je po izveštajima Munda deportiva, Marke i Asa bio među igračima koji su bili na ivici prelazne ocene u meču sa Ateltik Bilbaom koji je Levante izgubio (1:2), dok je po mišljenju Sporta bio među najslabijim karikama svog tima. Sport mu je dao peticu dok mu je Mundo deportivo dao dve zvezdice.

NEMANJA MAKSIMOVIĆ je po ocenama sportskih listova iz Barselone pružio solidnu partiju protiv Osasune. Od Sporta je dobio prelaznu šesticu, a od Mundo deportiva dve zvezdice. Po običaju, Marka i As su bili strogi prema Maksimoviću i dali su mu po jednu zvezdicu, odnosno pik.

DARKO BRAŠANAC je ocenjen na identičan način kao i Maksimović u malom srpskom derbiju u okviru meča Hetafe - Osasuna. Prvotimac ekipe iz Pamplone je zaslužio promociju po pisanju katalonskih listova, dok su prestonička glasila bila jednako škrta kao prema Nemanji, dajući Darku po jednu zvezdicu ili pik.

NEMANJA  GUDELJ  je ušao u igru polovinom drugog dela igre u gradskom derbiju protiv Betisa i dao je značajan doprinos da Sevilja sačuva prednost (2:1) i odnese tri boda kući. Gudelj je dobio dve zvezdice od Munda deportiva a šesticu od Sporta.

NEMAČKA

Miloš Veljković

NEVEN SUBOTIĆ je, po pisanju Bilda, odigrao veoma dobro utakmicu protiv Majnca koju je Union Berlin dobio u gositima (3:2). Kiker i Berlin Kurier  nisu  bili istog mišljenja, po njihovim izveštačima, Subotić je bio najslabija karika u defanzivnom lancu prestoničkog tima sa Šloterbekom, samo zahavljujući golmanu Gikijeviču Union je odneo pobedu. Bild je Subotiću dao sasvim dobru trojku, dok je Kiker ocenio bivšeg reprezentativca Srbije četvorkom, kao i Kurier.

MILOŠ VELJKOVIĆ je imao totalnu suprotan tretman od Subotića. Najtiražniji tabloid u Evropi mu je dao četvorku, dok je za najuticajniji spotski list u Nemačkoj bio najbolji u odbrani Verdera u porazu od Borusije Mehengladbah (1:3). Miloš je ocenjen trojkom, a samo su Rašica i i Bitenkur ocenjeni bolje od njega (po 2,5).

FILIP KOSTIĆ je bio među najboljim akterima Ajntrahta na gostovanju podno Švarcvalda, zajedno sa komandantom odbrane tima iz Frankfurta Hinteregerom. Srpski krilni napadač je ocenjen solidnom trojkom, iako je njegov tim igrao drugo poluvreme sa igračem manje a sudijskoj nadoknadi vremena i sa dva igrača manje.

MIJAT GAĆINOVIĆ je ušao u igru u drugom poluvremenu, ali mu Bild i Kiker nisu dali ocenu.

FRANCUSKA

PREDRAG RAJKOVIĆ je proglašan za najboljeg igrača utakmice Rems - Anže. Ekip mu je dao sedmicu i na sledeći način obrazložio svoj izbor: „To što je Rems ubeležio devetu utakmicu bez primljenog gola može da zahvali samo srpskom golmanu. Rajković je napravio nekoliko vrhunskih parada, poput one u 27. minutu kada je odbranio udaraca Aliuija sa 25 metara. Takođe je osujetio Lažea i Nurija da zatresu mrežu pravovremenim intervencijama”.

STEFAN MITROVIĆ je odigrao još jedan meč ispod svog nivoa. I pored ubedljive pobede Strazbura nad Nimom (4:1), naš defanzivac je od Ekipa dobio četvorku. Uz beka Lalu je bio najlošije ocenjeni igrač u dresu Strazbura.

VUKAŠIN JOVANOVIĆ poboljšava formu iz nedelje u nedelju i sve više uverava trenera Paula Souzu da je idealan partner Koščelnija u odbrani Bordoa. Protiv Nice Jovanović je bio među najboljim igračima Bordoa, upravo sa Koščelnijem i golmanom Kostilom, sva trojica su ocenjena sa šesticom.

MIHAILO RISTIĆ je ušao u igru kada je Monpelje već sredio Tuluz sa tri gola. Ristić je odigrao poslednjih desetak minuta što nije bilo dovoljno da zaradi ocenu.

SISTEMI OCENJIVANJA U PET NAJJAČIH LIGA EVROPE  

ENGLESKA - Od 5 do 10 (6 je prelazna), 3 i 4 se retko daju, kao 9 i 10;

ŠPANIJAzvedice (pikovi) od jedne do tri (jedna je najslabija ocena) su ocene Marke i Asa, od jedne do četiri zvezdice (Mundo  deportivo),  Sport  ocenjuje od 5 do 10;

ITALIJA - Od 5 do 10 (6 je prelazna), 3 i 4 se retko daju, kao 9 i 10;

NEMAČKA - Od 5 do 1 ( 4 prelazna, 1 maksimalna ocena);

FRANCUSKA - Od 3 do 10 ( 6 je prelazna ocena).

Pogledajte novu epizodu serije Ekipizza...

Piše: Željko Pantelić


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara