Šta je Bešiktaš? Ništa posebno... Isluženi konji, ne zna se ko pije, a ko plaća

Vreme čitanja: 3min | sre. 29.08.18. | 14:56

Dževad Prekazi hrabri Partizanove fudbalere pred revanš u Istanbulu

(Od izveštača MOZZART Sporta iz Istanbula)

Ako je nekad pucao razorno, sad puca visoko.

Izabrane vesti

Umeo je Dževad Prekazi gromovitim udarcima da uveseljava Grobare, a u danu kad se tim Zorana Mirkovića iz Beograda preselio u Istanbul ohrabrio ih je uverenjem da Bešiktaš može da se porazi. Na njegovom bunjištu.

Kao što je pre tri decenije činio baš Prekazi, samo tad u dresu Galatasaraja.
"Sve što sam video dosad daje mi za pravo da sa dosta optimizma čekam revanš. Pričaju ’danas svi igraju fudbal’, međutim, ako pogledamo istoriju, da se zapitamo: ko je Bešiktaš u odnosu na Partizan? Dobro znam, to je treći klub u Turskoj. Jeste, ima dosta stranaca, ali to su isluženi konji. Videlo se i na početku tamošnjeg prvenstva, ništa oni nisu posebno da bi ih se moji crno-beli plašili", širi optimizam sadašnji trener mlađih kategorija Parnog valjka.

Temelji ga na viđenom od početka sezone.
"Gledao sam sve tri prvenstvene utakmice Bešiktaša. Na svakoj su imali probleme. U Erzurumu su dobili zahvaljujući katastrofalnima greškama odbrane novajlije u ligi. Videli ste na šta su ličili protiv slabe ekipe kakva Antalija. Ključ uspeha gostiju bio je što su verovali u sebe, pa su borbenošću, htenjem i zalaganjem pobedili".

Aktuelna generacija Partizana ne zna za poraz u Evropi. Ove sezone odigrala je sedam utakmica i ima zavidan učinak od pet pobeda i dva remija, međutim, susret na "Vodafon park" stadionu biće najteži ispti ovog leta. Ne i nerešiv.
"Partizanova šansa je da odigra isto kao Antalija. Da veruje u sebe, to je najbitnije. Rezultat 1:1 može čak da bude i prednost, pošto se u Bešiktašu ne zna ko pije, a ko plaća. Svašta može da se očekuje u četvrtak. Ne bi trebalo toliko veličati Bešiktaš, jer je drugo poluvreme beogradskog okršaja pokazalo da je Partizan trebalo da pobedi. Najmanje dva razlike, međutim... Kad preceniš protivnika, automatski potceniš sebe, verovatno su se momci uplašili u prvom delu".

A ima li inspirativnijeg grada od Istanbula da se u njemu Partizan probije do grupne faze Lige Evrope. I da na tom modernom stadionu, možda, zasvetluca jedan od Prekazijevih diplomaca Armin Đerlek, koga je Dževad trenirao i u OFK Beogradu i u omladincima Partizana?
"Zavisi hoće li igrati. Nažalost, nikad nije igrao na svom mestu. Znam ga odlično, trenirao sam ga tri godine, lucidan je, opasan, samo bi trebalo verovati u njega i dati mu slobodu. Može štošta da napravi. Da deluje kao vezni, a za slučaj da se igra sa dva špica iza njih. Pravi pravcati talenat".

Gostujuća ekipa je generalno mlada. Bešiktašova je sastavljena od pojedinaca koji su odavno premašili zenit. Među njima je i Alvaro Negredo, koji se vraća na teren pošto je odslužio suspenziju, zameniće Kajla Larina ili "drvo", kako ga je baš Prekazi opisao.
"O Špancu ne bi trebalo trošiti reči. Nije otišao u Monako, jer u Bešiktašu zarađuje više nego što su Francuzi mogli da mu daju. Što bi išao s konja na magarca. Jak, zna fudbala... Ne znam ko bi od naših mogao da reši, ali mi se sviđa Rikardo, ima dosta dobrih karakteristika", hvali napadača sa Zelenortskih Ostrva Dževad Prekazi.

UNIŠTIO SAM IH...

Dubok trag ostavio je Dževad Prekazi u Partizanu, međutum, još dublji u Galatasaraju. Igrao je tamo od 1986. do 1991. godine. Upisao je 185 nastupa, dao 40 golova. Doneo je Galatasaraju dve titule prvaka, a koliko je cenjen na Bosforu pokazuje činjenica da u srcu grada jedna ulica nosi njegovo ime.
"Kad se ide u Istanbul, emocije su uvek velike. Sad još veće, pošto sam ne samo bivši igrač, već i radim u Partizanu. Što se tiče sećanja na igračke dane, pamtim gol Bešiktašu, kako da ne? Miloš Milutinović je bio trener, dobili smo 2:0, a ja sam ih uništio, odbitkom u 16 metara...", cakle oči nekada sjajnom fudbaleru, a vazda velikom čoveku, jednako cenjenom i u Beogradu i u Istanbulu.


tagovi

Liga EvropeDževad Prekazi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara