Šta sad za Čelsi? Ne mogu Iguain, Kovačić, Morata, ali mogu Batšuaji, Pulišić, Bakajoko, Pašalić...

Vreme čitanja: 6min | pet. 22.02.19. | 13:53

Kako će Čelsi preživeti zabranu od dva prelazna roka i šta će uraditi Azar i Hadson Odoi

Ono što je provejavalo u javnosti prethodnih meseci, danas je i zvanično dobilo potvrdu: Čelsi je kažnjen zabranom dovođenja igrača!

Zbog kršenja pravila o dovođenju maloletnika, FIFA je zabranila Čelsiju da registruje nove igrače u naredna dva prelazna roka. Dakle, do leta 2020. godine. Za klub takvog ranga i takvih ambicija, ovo je ozbiljan udarac.

Izabrane vesti

Doduše, Totenhem je u prethodna dva prelazna roka pokazao da može da se živi i bez dovođenja igrača. Ali, Totenhem je redak slučaj u modernom fudbalu, dok je Čelsi sušta suportnost.

Klub sa Stamford Bridža je navikao na veliku aktivnost tokom prelaznih rokova, a pogotovo se očekivalo da narednog leta napravi neke promene jer već drugu sezonu zaredom igra i beleži rezultate ispod očekivanja. Bilo je za očekivati da se Čelsi ozbiljno pojača narednog leta, a sada je to palo u vodu.

Doduše, Plavci imaju još dve adrese na koje mogu da upute žalbe, ali Atletiko Madrid nije imao mnogo vajde od tih žalbi kada je bio kažnjen za istu stvar. Čelsi će iskoristiti sve pravne kapacitete koje ima na raspolaganju, ali već sada mora da razmišlja i o potezima koje može i koje ne može da povuče na kraju sezone. A mnogi su bili planirani... 

Najvažnije pitanje je kako će ova kazna uticati na igrače koji bi mogli da napuste Čelsi. U pitanju su prva zvezda Eden Azar i najveći klupski talenat Kalum Hadson Odoi. Obojica imaju ugovore do 2020. godine i do sada su odbili sve Čelsijeve ponude za produčetak saradnje.

Narednog leta Azar i Hadson Odoi ulaze u poslednju godinu ugovora, a u takvim situacijama je klub uglavnom primoran da uzme obeštećenje koje mu se nudi pre nego da izgubi igrača za džabe. O Azarovom transferu u Real se šuška već godinama, a njegov tvrd stav u odbijanju ponuda za produžetak saradnje je samo dao krila za transfer na Bernabeu. Španska štampa piše da će Real pokušati isti scenario kao sa Kurtoom prošlog leta kada je Čelsi prihvatio obeštećenje od 35.000.000 evra kako ne bi izgubio Belgijanca kao slobodnog igrača. Doduše, imali smo i primer Antoana Grizmana koji je mogao da ode iz Atletika pre godinu i po dana, ali je posle slične kazne FIFA pristao da ostane u Madridu i pomogne klubu. Na kraju je to ispalo bolje nego što su obe strane očekivale...

Azar je će sada biti na još većoj moralnoj i profesionalnoj klackalici. U Čelsiju je ipak stekao status legendarnog igrača i prve zvezde, tako da mu neće biti oprošteno ako sada primora klub na prodaju i ode. Zamena u vidu Kristijana Pulišića je već spremna.

Hadson Odoi je takođe odbio novi ugovor i odavno je u pregovorima sa Bajernom koji je zimus nudio 40.000.000 evra za njega. Deluje da se on već dogovorio sa Bavarcima i da će Čelsi na leto morati da ga proda i uzme to što mu se nudi.

Ako i Azar i Hadson Odoi dovedu Plavce pred svršen čin i pobegnu narednog leta, onda će to biti ozbiljan udarac za klub. Na Pulišića će pasti veliki teret. Ali ako bi njih dvojica ostali, uz dodatak Pulišića, Čelsi bi bio mnogo jači i ozbiljniji tim. I mogao bi da pregura godinu dana bez kupovine igrača...

Kazna striktno zabranjuje kupovinu i registraciju novih igrača što znači da Čelsi neće moći da otkupi fudbalere koje trenutno ima na pozajmici. Reč je o Gonzalu Iguainu i Mateu Kovačiću koje bi vrlo verovatno otkupio da nije došla suspenzija.

Poseban problem je Iguain. Juventus ga ne želi nazad, ali moraće da ga prihvati. Argentinac ima ogromnu platu, 31 godinu i u velikom je padu forme pa je pitanje ko će sledeći rizikovati sa njim. Milan je na vreme uspeo da se izvuče, Pipita će na leto biti Juventusov problem. A nisu se rastali prijateljski i teško je očekivati da se opet ujedine... Povratak Iguaina u Torino otvara problem u napadu Čelsija. Argentinca su doveli umesto Morate s namerom da ga otkupe, a Španca su poslali na pozajmicu od 18 meseci u Atletiko. To znači da od sledećeg leta ne može da računa ni na jednog, ni na drugog. Osim ako se Atletiko smiluje i ranije okonča pozajmicu Morate.

U tom slučaju Čelsi ostaje samo sa Žiruom kao klasičnim centraforom u ekipi. A čak i njemu na kraju sezone ističe ugovor! Ako ne bude želeo da ga produži, onda su to ogromni problemi za Čelsi. Doduše, Čelsi ima opciju o dodatnoj godini ugovora, ali će nastavak saradnje zavisiti od volje igrača.

Rešenje bi mogao da bude povratak nekih igrača sa pozajmica. Suspenzija se ne odnosi na igrače Plavaca na pozajmicama u drugim klubovima. Ova kazna bi konačno mogla da otvori pravi prostor i poštenu šansu za Mišija Batšuajia koji je trenutno pozajmljen Kristal Palasu, a ranije se selio na pozajmice u Borusiju Dortmund, Valensiju i nikada nije dobio pravu priliku na Stamford Bridžu. Šansa bi mogla da se ukaže i talentovanom Tamiju Abrahamu koji rešeta mreže u Čempionšipu i zimus je bio na pragu 20.000.000 evra teškog transfera u Vulverhemtpon. Njih dvojica su ujedno i najvredniji igrači koje Čelsi ima na pozajmicama u drugim klubovima.

Naravno, uz Kristijana Pulišića koji je Čelsijev igrač odnedvano, ali je ostao u Dortmundu na pozajmici. Sva sreća za Plavce pa su na vreme kaparisali Amerikanca za 64.000.000 evra i on će moći da im se priključi narednog leta.

Mateu Kovačiću narednog leta ističe pozajmica iz Real Madrida i Čelsi neće moći da ga zadrži. Pitanje je gde će Hrvat završiti, ali Plavci na pozajmici imaju zamenu i za njega. To je Tjemue Bakajoko, francuski vezista koji se fudbalski preporodio u Milanu. Rosoneri žele da ga zadrže, on želi da ostane na San Siru, ali italijanski klub ne želi da plati 30.000.000 evra koliko Čelsi traži za otkup. Doduše, pitanje je da li bi Čelsi i u ovoj situaciji razmišljao o ozbiljnoj minutaži za Bakajoka koji je bio jako loš u toj prvoj sezoni na Stamford Bridžu pre odlaska na pozajmicu u Milan... Ali, jedna od opcija svakako jeste.

Realna opcija je i povratak Kurta Zume sa pozajmice iz Evertona, s obzirom da ugovori na kraju sezone ističu Geriju Kejhilu i Davidu Luizu. Englez sigurno odlazi, dok za Brazilca postoji šansa da potpiše novi ugovor. Od ostalih pozajmljenih štopera u obzir mogu da dođu Tamaš Kalaš (Bristol Siti), Kenet Omeruo (Leganes), Met Mijazga (Reding)... Nije to ta potrebna klasa za Čelsi, ali bolje išta nego ništa. Makar u rotaciji.

Na pozajmici je i Viktor Mozes. Ali dvogodišnjoj, i ne treba očekivati njegov povratak iz Fenerbahčea. Niti je potreban Čelsiju. Zanimljiv igrač je i brazilsko krilo Kenedi iz Njukasla kojem na leto ističe pozajmica na Sent Džejms Parku. On bi mogao da bude solidno rešenje sa klupe. Alternativa za Kovačića može da bude i njegov zemljak Mario Pašalić koji je ove sezone standardan u Atalanti o možda je kucnuo čas da posle pet godine i isto toliko pozajmica dobije šansa za debi u taboru Plavaca.

Dobre igre na pozajmici u Italiji pruža i desni beka Ola Ejna u Torinu i možda se on izbori za povratnu kartu. Od ostalih igrača na pozajmicama poput Danila Pantića (Partizan), Lukasa Pjazona (Kjevo), Abdul Rahmana Babe (Rems) ili Šarlija Musonde (Vitese) se ne očekuje da i pored FIFA suspenzije dobiju neku ozbiljniju šansu u Čelsiju.

(FOTO: Reuters)

 


tagovi

Kalum Hadson OdoiEden AzarGonzalo IguainMateo KovačićAlvaro MorataMiši BatšuajiKristijan PulišićTjemue BakajokoMario Pašalić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara