Statistika rangirala 10 najboljih mladih igrača Evrope: Jović na šestom mestu

Vreme čitanja: 5min | čet. 28.02.19. | 14:41

Samo fudbaleri iz “liga petice“ koji su upisali minimalno 20 mečeva tokom sezone

WhoScored, jedan od najpoznatijih sajtova za vođenje statistike u pet najboljih evropskih liga rešio je da govorom brojki otkrije koji su to najbolji mladi igrači na Starom kontinentu. U obzir su uzeti samo fudbaleri koji su ove sezone upisali bar 20 nastupa za timove iz “liga petice”, a među njima se našao i naš Luka Jović koji je impresionirao nastupima za Ajntraht i zasluženo se našao među deset najboljih mladih igrača u Evropi.

10. Jusuf En-Nesiri (Leganes) - ocena 7,08

Izabrane vesti

Pa da krenemo od začelja – na desetom mestu se našao Jusef En-Nesiri koji ove sezone nosi dres španskog prvoligaša Leganesa. Za 22 nastupa tekuće sezone, zaslužio je prosečnu ocenu 7,08 i nema sumnje da će ponude za njega pristizati sa svih strana nakon sjajnih partija koje trenutno pruža. Već je uspeo da postigne duplo više golova u dosadašnjem delu sezone u odnosu na čitavu prethodnu. Pored osam golova upisao je dve asistencije, a dospeo je u fokus javnosti nakon het-trika koji je nedavno postigao protiv Betisa.

9. Kaj Haverc (Bajer Leverkuzen) - 7,13

Deveto mesto zauzima Nemac – Kaj Haverc. Nije dobro počela sezona za njega, pošto je uglavnom startovao sa klupe, međutim u poslednja dva meseca on je jedan od ključnih igrača Bajera iz Leverkuzena. Verovatno mu je prijala i promena na klupi, pa je nemački internacionalac u poslednjih sedam susreta zabeležio čak pet golova. Da stvar bude zanimljivija, postigao je svega četiri u prvih 16 mečeva. Videćemo da li može da zadrži trenutnu formu do kraja sezone, što bi mu sigurno donelo promenu sredine.

8. Federiko Kjeza (Fiorentina) - 7,14

Mesto iznad je zaslužio Federiko Kjeza koji nastupa za ekipu Fiorentine. Igrač Viole će morati da poradi na samopouzdanju ukoliko bude želeo da se probije u sam vrh evropskog fudbala – deluje nestvarno činjenica da je uputio čak 104 šuta ka protivničkom golu, a samo pet puta zatresao mrežu. Prethodne sezone je postigao šest golova, pa je blizu da izjednači svoj skor.

7. Kristijan Kuame (Đenova) - 7,15

Na sedmom mestu je još jedan igrač iz italijanske Serije A – Kristijan Kuame. Ovaj momak iz Obale Slonovače je beležio maestralne partije u prvom delu sezone i bio jedno od otkrića sezone u tandemu sa Kšištofom Pjontekom. Kako mediji navode, već je dogovoren prelazak talentovanog igrača u redove Napolija, a Đenova će na ime obeštećenja inkasirati 20.000.000 evra. Iako je postigao samo četiri gola, prepoznat je kao igrač koji ima veliku prednost u brzini, a nad njim je napravljeno čak 55 faulova ove sezone što ga stavlja na sam vrh te liste uzimajući u obzir pet najboljih evropskih liga.

6. Luka Jović (Ajntraht Frankfurt) - 7,21

A onda na red dolazi Luka Jović. Ne prestaje naš majstor da krasi stranice sportskih listova širom svetskih meridijana – pominju se desetine miliona evra i prelazak u najveće klubove. Mediji kažu da je najbliža dogovoru Barselona, ali naš as se ne obazire preterano na popularnost koja mu se trenutno pripisuje i nastavlja da impresionira. Neverovatan je proboj srpskog fudbalera ove sezone u dresu Ajntrahta iz Frankfurta, a sigurno mu je dosta lakše zbog činjenice da za ovaj nemački tim igra prava mala balkanska četa. Ukoliko tim iz Frankfurta kojim slučajem izbori plasman u elitno fudbalsko takmičenje, znaće Nemci na koju adresu treba da pošalje prvu zahvalnicu. Jović se i dalje vodi kao pozajmljeni igrač Benfike, iako će Ajntraht najviše zaraditi na njegovoj prodaji kada ga otkupi.

Statistički gledano, ne prođe ni čitav meč, a da Luka ne zatrese mrežu – on to čini u proseku na svakih 70,4 minuta. Pored 15 golova koje je upisao ove sezone u Bundesligi, naš fudbaler je zabeležio i pet asistencija, a od toga dve na poslednjem susretu protiv Hanovera ovog vikenda. Ajntraht hita i ka završnici ovosezonskog izdanja Lige Evrope i biće više nego zanimljivo posmatrati duel naredne faze protiv Intera.

5. Aron Van Bisaka (Kristal Palas) - 7,23

Odmah iznad Luke nalazi se Aron Van-Bisaka, fudbaler koji odzvanja u ušima fanova popularnog “fantasy fudbala” u Engleskoj. Na početku sezone, mnogi su ga ubacili u svoje timove i nisu očekivali ništa više sem da im popuni mesto na klupi. Međutim, ispostavilo se da je “momak iz kraja” procvetao pod palicom Roja Hodžsona. Van-Bisaka je odrastao gledajući mečeve Palasa, a sada je vođa odbrane Orlova sa Selhurst Parka. Priča se da bi mogao da pređe u ekipu Mančester Sitija u letnjem prelaznom roku i to nije nikakvo čudo – samo sedam puta su napadači uspeli da ga zaobiđu u dosadašnjem delu sezone, pa je Van-Bisaka nerešiva enigma čak i za najbolje napadače u Premijer Ligi.

4. Alan Sen Maksiman (Nica) - 7,25

Četvrto mesto nas vodi u Francusku, a razlog je Alan Sen Maksiman. Pod vođstvom Patrika Vijeire, uspeo je da postigne šest golova i da zabeleži dve asistencije u dosadašnjem delu sezone. Sen-Maksiman je ipak najpoznatiji po sjajnim driblinzima i neophodan mu je samo jedan da dođe do trocifrenog broja u tekućoj sezoni – to ga stavlja na vrh liste u pet najboljih evropskih liga.

3. Usman Dembele (Barselona) - 7,41

Na najnižem stepeniku na pobedničkom postolju našao se Usman Dembele. Mnogi su osporavali dolazak ovog igrača u Barselonu, ali izgleda da su se opekli. Talentovani Francuz je učestvovao u 12 golova u 22 meča, a obično ih je postizao kada je to bilo najneophodnije. Barsi je svojim golovima ukupno doneo sedam bodova u tekućoj sezoni, a upravo toliko iznosi razlika između prva dva tima na tabeli La Lige.

2. Džejson Sančo (Brosuija Dortmund) - 7,53

Drugo mesto, nimalo neočekivano pripalo je Džejdonu Sanču. Pun pogodak je predstavljala odluka da napusti Građane i seniorsku karijeru započne u ekipi Dortmunda. Iako je još samo tinejdžer, Sančo “žari i pali” u Bundesligi – učestvovao je u 18 golova u 23 odigrane utakmice, a jedan je od dva igrača koji imaju više od deset asistencija ove sezone u Bundesligi. A tek očekujemo ono najbolje od njega…

1. Kilijan Mbape (PSŽ) - 7,99

Postoji međutim jedan igrač od kojeg smo najbolje izgleda već dočekali, a nije mu ni 21 godina! Njegovi nastupi mogu se uporediti samo sa igrama Kristijana Ronalda i Lionela Mesija iz najboljih dana. Postigao je 22 gola i zabeležio čak šest asistencija za klub u dosadašnjem delu sezone, a samo Mesi i Nejmar imaju bolje statističke ocene od njega u tekućoj godini. Naravno da je reč o Kilijanu Mbapeu.

Uvek ostaje ono pitanje – šta li onda da očekujemo narednih sezona? Njegovo vreme ipak tek dolazi...

(FOTO: Reuters)


tagovi

Alan San MaksimanKristijan KuameLuka JovićKai HavercJusef En-NesiriKilijan EmbapeDžejdon SančoUsman DembeleFederiko KjezaAron Van Bisaka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara