Sudbina u rukama šampiona: Atletiko dočekao ulogu favorita protiv Barse na Kumanov dan D

Vreme čitanja: 7min | sub. 02.10.21. | 08:40

Pun Metropolitano za derbi vredan sećanja, problemi gostiju u prvom planu

U sredu je dan osvanuo uz vest da je Ministarstvo zdravlja od ovog vikenda odobrilo puni kapacitet na stadionima. U 10 časova ujutru istog dana Atletiko je pustio u prodaju karte za večerašnji meč protiv Barselone i u vrlo kratkom vremenu su skoro sve rasprodate.

Pun Metropolitano, 67.000 navijača koji se s ponosom nazivaju najvatrenijim u Španiji, subota, lepo i toplo veče. Nakon godinu i po dana, sve obećava da ćemo prisustvovati proslavi povratka istinskog fudbala - sa dvanaestim igračem u punom sjaju. Kolčonerosi u tom pogledu nikada nisu podbacili.

Izabrane vesti

Ipak, ne možemo a da se ne zapitamo da li će timovi na terenu biti u stanju da nam pruže spektakl koji bi odgovarao entuzijazmu povratnika na tribine stadiona.

Crveno-beli su favoriti - to nekako smiruje većinu večerašnjih posetilaca Metropolitana koji se nadaju da će kako god, njihov tim da savlada oslabljenu i haotičnu Barselonu. Ali, ovaj Atletiko, koji sa jedne strane nastavlja da igra svoj “infarktni” fudbal, a sa druge, ne uspeva da uklopi šemu igre koja bi ulila pouzdanje, očigledno je sposoban za sve vrste podviga, kao i za sve vrste poraza.

Poslednju ligašku utakmicu je izgubio od Alavesa koji je do tog trenutka bio poslednji na tabeli, bez ijednog postignutog gola. Nakon toga, protiv Milana sa deset igrača, Simeone je bio prinuđen da u drugom poluvremenu na teren izvede svu tešku artiljeriju. Čak i tako, pobeda je stigla tek u 96. minutu.

Ipak, i uz sve kritike, na koncu je prevagnula motivacija (da ne kažemo borba za opstanak) i kvalitet pojedinačnih igrača. Sastav koji se na kraju našao u napadu na San Siru bio je prilično impresivan za pojmove madridskog kluba. Suarez, Grizman i Žoao Feliks zajedno u igri imaju sav potencijal da postanu novi letalni trozubac. A Simeone se slaže da su savršeno kompatibilni i da mogu biti istovremeno na terenu.

Inače, Čolo je nedavno priznao da su protivnički timovi s vremenom pronikli u skoro sve njegove strategije i da je prinuđen da se dovija da bi ih iznenadio. Međutim, to svakako nije jedini problem. Igra u oba kaznena prostora je zakazala. Tradicionalno neprobojna odbrana je postala šuplja, a Suarezu ne stižu lopte. Čolo očigledno još uvek traži sistem igre i mora da ga pronađe da pobede ne bi bile isključivo delo inspiracije pojedinaca.

Ipak, mediji su u principu saglasni da je rešenje Atletikovog problema pitanje vremena i da će Simeone pre ili kasnije uspeti da ispuni ono što se očekuje od ove ekipe. Po prvi put ima tim koji vredi više od Barseloninog (za oko 60.000.000 evra). I po prvi put je na njemu sav pritisak favorita.

Što se Barselone tiče, novinar Sporta, Ljuis Maskaro je slikovito opisao situaciju: “Ovo je noćna mora. Prava fudbalska drama. Nepodnošljiva agonija. Barsa je besciljna, tužna, slaba, bez napada i bez odbrane”. Katalonci su u neverici, a apsurd raste sa svakom utakmicom.

Na već ukletom stadionu Da Luz, gde su izgubili 8:2 od Bajerna, ovaj put im je presudila Benfika. Samo nekoliko sati nakon što je Laporta izjavio kako Barsa mora da se drži svog stila igre i da je put za uspeh La Masija, Kuman se vratio na šemu 3-5-2 i potpuno zaboravio na Mingesu, Nika i Gavija (kojem je inače juče ukazao poverenje i Luis Enrike, pozvavši ga u reprezentaciju). Poraz od 3:0 ih je, nakon entuzijazma nastalog povratkom Ansu Fatija, ponovo gurnuo u provaliju.

Juče je na lažnom Tviter nalogu - plagijatu Mundo Deportiva - objavljeno da je Barsa otvorila račun na koji članovi mogu da vrše uplate kako bi pomogli da se isplati Kumanova otpremnina od 12.000.000 evra. Nažalost, sudeći po komentarima, većina ovo uopšte nije shvatila kao šalu. Za sada, Laporta kao rešenje dovodi samo “direktora za sportski učinak” koji bi trebao da modernizuje kondicione treninge. I to je to.

Kumanu je kao u video igrici podaren još jedan život protiv Atletika. Međutim, čak i ako uspe da pobedi, biće mu poslednji. Pitanje nije da li odlazi nego samo kada, a posebno kako. Na njegovu sreću, večeras zbog sankcija neće sedeti na klupi Barselone. Nakon toga klub ima 15 dana reprezentativne pauze da dobro razmisli šta dalje.

Kuman je pred meč izjavio da mu je poprilično dodijalo da se neprestano brani i ponovio po stoti put da trener radi sa igračima koje ima na raspolaganju. “Da imam vreću novca, Mesi bi još uvek bio tu”, bio je iskren, dodajući da mu je najteži trenutak u klubu bio upravo odlazak Argentinca. Savršeno mu je jasno da ga Laporta ignoriše i da je pri kraju, pa se čak i našalio u tom pogledu počevši obraćanje novinarima famoznom Van Galovom rečenicom: “Dobar dan prijatelji iz medija.” - čiji je nastavak “Ja sad odlazim. Sretno.” ipak preskočio.

Inače, u odbranu holandskog kolege je vrlo jasno istupio upravo Simeone koji je na svojoj pres konferenciji izrazio poštovanje i razumevanje za “trenera snažne ličnosti”, kako je nazvao Kumana.

Pre nekoliko dana, Luis Suares je u intervjuu dnevniku Sport izjavio da se u Barseloni vodi rat, na štetu igrača. Urugvajcu je večeras zagarantovana glavna uloga, jer se prvi put suočava sa klubom u kojem je dostigao najveću slavu i najveće poniženje. Podsećamo da još nije imao priliku da zaigra protiv svog bivšeg tima - prošlosezonski meč je propustio zbog Kovida.

Suarez je pronašao novi dom u kojem se izgleda dobro oseća. Razbio je maler u Ligi Šampiona gde 6 godina nije postigao go u gostima, što mu je ulilo dodatnu sigurnost u neujednačenom startu koji je imao ove sezone. Ne namerava da slavi pogodak protiv Katalonaca i tvrdi da se ne smeju pouzdati u Barselonin krah, jer njeni talentovani igrači u svakom trenutku mogu da je vrate u život.

Ali, stare rane nisu zarasle. Pistolero sada upire prstom u Kumana, zbog prezira sa kojim mu je saopštio da timu više nije potreban. “Slao me da treniram odvojeno, na drugi teren, kao da sam petnaestogodišnjak”, dodaje Urugvajac. I poteže za ponosom “Brojke govore sve. Osvojio sam dve zlatne kopačke u eri Mesija i Kristijana. U Barseloni nikada nisam postigao manje od 20 golova po sezoni”. I bez obzira što mu je žao bivših timskih kolega i tvrdi da nije zlopamtilo, iz svih rečenica probija utisak da je naoštrio zube.

Antoan Grizman je, opet, u svom starom domu. U kojem se nekada osećao dobro. Trenutno, priznaje, nije baš komotan. Atletiko više nije isti klub koji je ostavio pre dve godine i potrebno mu je neko vreme da se prilagodi. Ali tim i mister veruju u njega od samog početka i protiv Milana smo na momenat uspeli da nazremo starog Grizmana.

Neizbežno pitanje je uvek pozicija na kojoj igra. Simeone je, međutim vrlo jasan u tom pogledu: “Igrač je važan za tim kada je u stanju da igra na mestu gde je timu potrebno”, dodajući ipak da veruje da fudbaler Grizmanovih karakteristika neće imati problema da se prilagodi gde god da ga postavi.

Moguće je da mu Metropolitano večeras neće zviždati. Svakako mu se pruža idealna prilika da se potvrdi pred navijačima u svojoj jubilarnoj, 400-toj ligaškoj utakmici. Sa druge strane, ni njemu, kao ni Suarezu, neće nedostajati motivacija.

U timu Blaugrana, uz nepoznanicu da li će Kuman ovaj put poslušati Laportu, izvesti igrače Masije i tradicionalnu formaciju, najveći interes budi Ansu Fati. Bez obzira što se polagano vraća posle dugotrajne povrede i što za mladog igrača Metropolitano nikako neće biti jednostavan teren, Ansu je svojim talentom i svežinom zaintrigirao većinu ljubitelja fudbala u Španiji.

Što se tiče sastava timova, za sada se zna da u Atletiku ne igra Kondogbija, kralj žutih kartona, koji ih je već nakupio 5. Neće se pojaviti ni Mateus Kunja koji se povredio u četvrtak na treningu.

U Barseloni, Pedri ne trenira sa grupom i nije na Kumanovom spisku za večerašnji meč, dok se u konkurenciju vraća Đordi Alba.

Inače, Atletiko nije izgubio nijedan od poslednja tri prvenstvena susreta sa Barsom, ali je pobedio samo jednom u poslednjih 11 mečeva odigranih na domaćem terenu protiv katalonskog kluba. Barselona je, sa druge strane, i bez obzira na loše utiske, još uvek nepobeđena u ovosezonskom domaćem takmičenju. Bez obzira na opšti utisak, statistika govori u prilog neizvesnosti.

I, na kraju krajeva, šta se god da se dogodi na terenu, dvanaesti igrač će nam sigurno prirediti šou vredan sećanja.

Piše: Ognjenka Marić

---------------------------------

Sve utakmice Primere možete da gledate uživo na portalu mozzartbet.com. Dovoljno je samo da budete registrovani, a registracija je besplatna.

---------------------------------

PRIMERA – 8. KOLO

Petak

Bilbao - Alaves 1:0 (1:0)

/Garsija 44/

Subota

14.00: (2,30) Osasuna (3,30) Rajo Valjekano (3,45)

16.15: (2,15) Majorka (3,35) Levante (3,80)

18.30: (3,30) Kadiz (3,10) Valensija (2,50)

21.00: (1,95) Atletiko Madrid (3,50) Barselona (4,40)

Nedelja

14.00: (3,40) Elče (3,15) Selta (2,40)

16.15: (5,50) Espanjol (3,90) Real Madrid (1,70)

18.30: (3,80) Hetafe (3,15) Sosijedad (2,25)

18.30: (2,05) Viljareal (3,50) Betis (3,90)

21.00: (5,10) Granada (3,60) Sevilja (1,80)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Luis SuarezRonald KumanDijego Simeone

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara