Susret s Dejanom Lekićem: Ide Zvezda opet u Ligu šampiona! Milojević je vrhunski trener, ali posebno me oduševio Pavkov

Vreme čitanja: 5min | pet. 11.01.19. | 10:56

“Sada je stanje malo drugačije, kada si već igrao Ligu šampiona, apetiti su malo drugačiji, teret je veći. Ali, ako će Zvezda da zadrži dobar deo tima, onda će biti lakše. Znamo da Zvezda mora da živi od prodaje igrača, da je to glavni izvor prihoda. Ali, ako se ovaj tim pojača s još nekoliko kvalitetnih igrača, šta je Liga šampiona za Zvezdu”, kaže nekadašnji golgeter Crvene zvezde za MOZZART Sport

Gde god da igra Crvena zvezda, uvek je prate verni navijači. Tako su košarkaši srpskog šampiona u Malagi imali podršku nekoliko desetina klupskih pristalica, koji su izdvojili novac kako bi na Božić otputovali u srce Andaluzije i ispratili meč drugog kola TOP 16 faze Evrokupa protiv Unikahe. Nisu mogli da se obraduju pobedi, mada je ista bila nadohvat ruke.

Dok smo u kafiću u sklopu dvorane Hoze Marija Martin Karpena čekali vreme za ulazak na novinarska mesta, za šankom smo primetili dobro poznato lice - Dejana Lekića. Nekadašnji golgeter Crvene zvezde, sada napadač španskog drugoligaša Kadiza je u društvu saigrača Ivana Kecojevića takođe odbrojavao minute do početka utakmice, zbog čega smo iskoristili da nekoliko minuta popričamo i pročešljamo neke prošle i aktuelne teme...
"Pratim Zvezdu oduvek, kad god se igra fudbal ili košarka. Živim dugo u Španiji, a Malaga mi je blizu, pa sam iskoristio priliku da dođem i vidim naše momke na delu. Pratim kad god stignem, bilo da su evropske ili domaće utakmice", rekao je Lekić za MOZZART Sport.

Izabrane vesti

Kako ti je u Kadizu, kakav je život, kako si se snašao?
"Ovo mi je prva godina u Andaluziji i moram da priznam da sam se odlično snašao. Imao sam sreću da mi tu bude saigrač Ivan Kecojević, koji me je uputio oko svih stvari u vezi kluba, grada, uverio me da neću da pogrešim ako dođem u Kadiz. Shvatio sam odmah da sam napravio pravi potez u karijeri. Život ovde je fenomenalan, a fudbal na visokom nivou. Jeste da je Segunda, ali je sve organizovano profesionalno. Iskreno, lepo mi je planiram budućnost ovde".

U Pamplonu si stigao direktnom transferu iz Crvene zvezde. Kako si se tada osećao, kada si napuštao klub koji voliš?
"Da, bio je to transfer koji je zadovoljio sve strane. Kada je stigao poziv Osasune, nisam se dvoumio nijednog trenutka, jer sam znao da ću finansijski moći da pomognem svom klubu. Bila je to dobra prilika i za mene i za Zvezdu, našli smo se odmah", priča Lekić i dodaje:
"Prve godine, kada sam stigao u Pamplonu bilo mi je malo teško. Promena života, države, kulture, bez prijatelja, sve je bilo novo. Ali, brzo sam se adaptirao. Shvatio sam da je život ovde potpuno drugačiji od onog u Srbiji. Meni Srbija nedostaje, ali sam našao sebe u Španiji. Imam ugovor, igram fudbal i probaću da to iskoristim maksimalno".

Dres Crvene zvezde nosio u nekim težim vremenima, kada je drugačija klima vladala u Ljutice Bogdana 1a?
"To su baš bila teška vremena", s uzdahom se priseća L​ekić i produžava:
"Sve je bilo mnogo drugačije, teže... Bilo je to vreme kada su klub preuzeli (Vladan) Lukić, (Ivan) Adžić, (Goran) Vasilijević... Tada su uspeli da izvuku klub iz haosa malo, koliko se tada moglo... Čak smo jedno vreme bili ispred Partizana, u onoj jednoj polusezoni. Posle su nas stigla ta teška vremena i nismo uspeli da izdržimo, da sačuvamo prednost i uzmemo titulu. Da, uzeli smo kup i čini mi se da se tako izvukao maksimum iz onog tima. Nije to bila ekipa koja može da se poredi s ovom današnjom, realno".

Dejan Lekić u razgovoru s Nikolom Stojkovićem

Ipak, tadašnji igrački kadar radio je sve da održi klub u životu...
"Jeste, igrali smo srcem, to nas je nosilo stalno. Pamtim sve, lepo i ružno i to nikada neću da zaboravim. Bez obzira na sve, bio je to najlepši period u mom životu. Nismo imali sreću da uzmemo tu titulu, jer bi to bila kruna mnogih karijera u tadašnjem timu, ali dobro".

Šta je to što posebno pamtiš iz vremena kada si igrao u Crvenoj zvezdi?
"Imali smo dobru svlačionicu, super smo se družili. Iako je bilo teških stvari, mi smo uvek mislili pozitivno, trudili smo se da radimo samo dobre stvari za klub. Nismo imali priliku da dobijemo derbi, jer bi svima ostavilo sladak ukus, ali pamtim kada sam prvi put izašao na Marakanu, pamtim navijače koji su nas bodrili uvek, pamtim društvo, to je za ceo život".

Kakav utisak ti je ostavila sadašnja Crvena zvezda, pratiš li dešavanja?
"Obavezno", s osmehom će Lekić. "To je nešto fantastično! Čekao sam na žrebu za Ligu šampiona da padne neki španski klub kako bih mogao da dođem na stadion i da gledam, ali eto, nisam imao sreće. Izvukli smo onu 'grupu smrti' i ništa mi nije bilo blizu da bih mogao da odem i gledam uživo".

Šta misliš o timu?
"Pratio sam sve preko televizije, oduševljen sam. Ova generacija je izvukla maksimum. Vladan Milojević je pokazao da je vrhunski stručnjak, a ova generacija je stvarno izvukla maksimum. Napravili su nešto veliko, pre svega ušli u Ligu šampiona, pa uzeli četiri boda i bili u igri za nokaut fazu sve do poslednjeg kola... Dobili su Liverpul, to je baš iznenađenje, ali velika stvar za sve zvezdaše i srpski fudbal".

Kako si doživeo one golove Milana Pavkova protiv Liverpula?
"Ma, bio sam presrećan! Šta je napravio čovek tada, svaka mu čast. Verujem da Zvezda ima svetlu budućnost što se tiče napadača".

Ko je ostavio poseban utisak na tebe?
"Pozitivno me je iznenadio Vujadin Savić. Vratio se u klub, istrpeo sumnje javnosti po pitanju njegovog kvaliteta i da li će moći da se adaptira. On je zaslužio sve pohvale. Igrali smo zajedno u Zvezdi, tako da znam kako je bilo i u njegovom prvom mandatu. Napredovao je mnogo. Marin je suva klasa, Borjan je vrhunski golman, Stojković se pokazao kao odlično rešenje za desnog beka... Marko Gobeljić je strašan, mnogo se borio, igrao sve što je trebalo. Da ne pričam o Pavkovu. Pokazao je da je igrač koji može da postigne gol svakom, da može odjednom da preokrene utakmicu, kao što je to uradio protiv Salcburga. Nije dao gol, ali videli ste šta je napravio svojim zalaganjem... Krstičić je bio odličan, Degenek isto, Jovičić, Srnić... Cela generacija je odlična, Milojević je to sklopio savršeno i rezultati su odmah došli".

Veruješ li da će Zvezda i naredne sezone u Ligu šampiona?
"Verujem, naravno. Sada je stanje malo drugačije, kada si već igrao Ligu šampiona, apetiti su malo drugačiji, teret je veći. Ali, ako će Zvezda da zadrži dobar deo tima, onda će biti lakše. Znamo da Zvezda mora da živi od prodaje igrača, da je to glavni izvor prihoda. Ali, ako se ovaj tim pojača s još nekoliko kvalitetnih igrača, šta je Liga šampiona za Zvezdu", završava nam Lekić.

Piše: Nikola STOJKOVIĆ (nikolaS_sN)
Foto: MN Press, Star Sport, MOZZART Sport


tagovi

Dejan Lekić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara