Sve je puklo kad je karta za metro poskupela za četiri dinara: Čile odbio da igra dok narod pati

Vreme čitanja: 2min | čet. 14.11.19. | 11:38

Odložena prijateljska sa Peruom

Ne treba mešati politiku i sport, ali – znamo to dobro i mi na Balkanu – nekad je prosto nemoguće. Prijateljska utakmica između Čilea i Perua, zakazana za 19. novembar u Limi, otkazana je nakon što su reprezentativci La Rohe odbili da igraju zbog narodnih protesta u toj južnoameričkoj zemlji. Fudbalski savez Čilea kratko je objavio da su odluku doneli igrači, a lokalni mediji prenose izjave kapitena Čarlsa Arangiza koji je odmah po sletanju u Santjago rekao da mu ne pada na pamet da igra dok ljudi ginu po trgovima.

A kako je sve počelo? Tako što se narod pobunio nakon što je karta za metro poskupela za – četiri dinara! Srpska.  Iliti 30 čileanskih pesosa.

Izabrane vesti

Narod je pobesneo. Ne toliko zbog cene karte, nego zbog sve izraženije nejednakosti u društvu. Izbili su najveći protesti otkako se Čile 1990. vratio demokratiji. Za sada je život izgubilo najmanje 23 osobe, a više od 2.000 civila je završilo u bolnicama. Fudbalsko prvenstvo je obustvljeno i ne zna se kad će se nastaviti.

Ne tako davno, Čile su hvalili zbog ekonomskih reformi. “Čikago Bojsi“, obrazovani u SAD, a postavljeni na ministarske funkcije 70-ih godina prošlog veka, uspeli su da liberalizacijom tržišta značajno smanje siromaštvo u zemlji. Međutim, poznata vam je ta priča sigurno, nisu svi podjednako osetili blagodeti demokratije.  Više od 50 odsto Čileanaca danas radi za manje od 500 evra, dok najbogatijih jedan odsto drži 33 odsto bogatstva u zemlji.

A kad je tako, onda je i četiri dinara dovoljno...

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara